Region bruji o novom direktoru dečije bolnice: Veštačku oplodnju nazvao "silovanjem u epruveti"

06.10.2021

12:16

4

Ta izjava nije i jedina koja je naišla na oprečne komentare u javnosti

Region bruji o novom direktoru dečije bolnice: Veštačku oplodnju nazvao "silovanjem u epruveti"
dete dečja bolnica Pixabay - Copyright Pixabay

Izbor novog direktora dečje bolnice Srebrnjak u Zagrebu privukla je veliku pažnju tamošnjih medija. Ne toliko zbog postupka izbora, već zbog činjenice da je novi direktor prim. dr Darko Richter poznat po skandaloznim izjavama.

On je doktor nauka, specijalista pedijatrije, pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije.

Široj javnosti je, međutim, poznat po svom stavu o veštačkoj oplodnji.

Naime, Richter je sa suprugom, takođe lekarkom specijalistom psihijatrije, pošto nisu mogli da dobiju prirodnim putem dete, usvojio tri kćerke, koje sada imaju 25, 23 i 20 godina.

Govoreći o odluci da usvoje dete, Richter je tada, u jednom intervjuu izjavio da su supruga i on bili protiv veštačke oplodnje jer ona na neki način predstavlja “silovanje u epruveti”.

Ta izjava nije i jedina koja je naišla na oprečne komentare u javnosti, podseća Jutarnji list.

Kada je jednom prilikom odgovarao na pitanja pacijenata na jednom forumu, njegovi odgovori postali su ubrzo viralni.

Printscreen/Hrt1
dr Darko Richter

Tako je na pitanje jedne pacijentkinje u vezi problema s nosom, grlom i katastrofalnom krvnom slikom svoje kćeri, dobila odgovor od dr Richtera: "Za sada nemojte gnjaviti ni dete, ni mene. Što ste neurotični? I zašto se ne možete strpiti do tih nalaza?"

Na pitanje o vremenskom razdoblju u kojem mogu biti gotovi alergo testovi iz krvi, doktor je odgovorio: "To treba da pitate laborante. Mogu biti gotovi isti dan, a mogu biti gotovi i za 20 godina."

Pacijentkinji koja ga je pitala da li sme dojilja da popije "Plivadon" i da li se on izlučuje u mleku, dr Richter odgovara: "Sve što dospe u krv, izlučuje se dojkom i to otprilike 80-90% koncentracije iz krvi nađe se u majčinom mleku. Da li sme ili ne? Šta ja znam? To je vaša odluka."

Jedna korisnica foruma upitala je dr Richtera: "Poštovani, mojoj nećaki staroj 3,5 meseca se na području obrve, pojavila nekakva kvržica veličine graška. Recite šta bi to moglo biti?" Doktorov odgovor je glasio kratko: "Ne znam."

Druga korisnica foruma upitala ga je o suvom kašlju njenog 8-mesečnog sinčića, a dobila je sledeći odgovor: "Ne bih se uzrujavao. Kada se zakašlje on, zakašljao bih se za inat i ja, nek' me čuje, pa neka brine. Ja njemu više trebam, barem sada. Savršeni mir svojstven je samo pokojnicima, i ljudima čiste savesti, ali i ovima samo u snu. Ako ne kašlje dok spava, ima čistu savest i zdravi organizam. Nemojte pušiti kod kuće."

Na pitanje o gornjoj uzrasnoj granici za dojenje deteta, dr Richter je ponudio sledeći odgovor: "Gornja uzrasna granica ne postoji. Neki bi se dojili i nakon što dobiju vozačku dozvolu, ali takvi, nakon što ih majka odbije, obično sisaju prst, a kasnije razvijaju tzv. analno-oralne crte ličnosti, ili jesu takva ličnost. U društvima koja žive istinski u prirodi, majke doje dok se ne rodi novo dete, obično 2-3 godine. Ali, u principu, dete nakon 6 meseci, kada nekako simultano gubi refleks automatskog gutanja i proklijaju mu zubi, počne jesti meku ili pasiranu ili prethodno sažvakanu hranu (u društvima koja žive istinski u prirodi), i dojenje po malo gubi na značenju. Ipak, ono zadržava vrlo veliku nutritivnu ulogu u tim primitivnijim društvima, dok u tehnološki razvijenim sredinama ta uloga nije bitna. U imunološkom smislu bitno je dojiti, ali isključivo dojiti, bez dodataka veštačkog mleka ili bilo čega drugoga, barem 4-6 meseci, a potom se uvodi raznolika prehrana. U nutritivnom smislu gotovo da danas i nije bitno dojiti, niko u tehnološki razvijenim društvima nije zbog toga umro od gladi. Ima i psihološki aspekt, i tog ranog dojenja, kao i predugog dojenja. Predugo dojenje nema nikakvu nutritivnu ulogu, nikakvu imunološku ulogu, a uzgaja analno-oralne tipove. A koja je gornja granica? Kada uočite analno-oralne crte, gotovo je. S time da analno-oralnih tipova ima i bez predugog dojenja", odgovorio je dr Richter.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike