Skoro pola metra snega usred aprila! Planinari se jedva izvukli iz mećave na Bjelasici (FOTO)

22.04.2024

13:46

0

Okovana planina sa bijelopoljske strane

Skoro pola metra snega usred aprila! Planinari se jedva izvukli iz mećave na Bjelasici (FOTO)
Copyright RINA/ Saša Jovović

Snežne padavine usred aprila okovale su planinu Bjelasicu sa bijelopoljske strane. Grupa planinara koja se zatekla na Ski centru Smiljače jedva se izbavila iz snežnih nanosa.

- Kad je sneg počeo da pada krenuli smo u obilazak. Mećava koja nas je zatekla bila je intenziteta kao da je zima u punom jeku. Ogromna magla, velike količine snega. Jedva smo se izvukli iz snežnih nanosa, a potom smo se odlučili ipak da prenoćimo na planini u vikendici, kako ne bi rizikovali - kaže za RINU Saša Jovović planinar i zakupac Planinarskog doma Smiljača.

RINA/ Saša Jovović
 

Visina snežnog pokrivača na Bjelasici trenutno je 30 centimetara, a danas je u ovom području prava zimska idila.

RINA/ Saša Jovović
 

- Ovakvu zimsku sliku nismo imali nažalost čitave zime, snega uopšte nije bilo. Ali, evo april je iznenadio. Ranijih godina kad zime nisu bile ovako blage, sneg u aprilu i u maju je bio normalna pojava, ali sada kad su temperature u aprilu bile skoro letnje ipak je iznenadđnje - dodaje Saša.

Na ovom području, katuna Omar, nema stalnih stanovnika, mahom se nalaze letnje kolibe i torovi u kojima tokom letnjih meseca meštani "izdižu" stoku. Smešten je na 1760 metara nadmorske visine i predstavlja veličanstven predeo divlje netaknute prirode.

RINA/ Saša Jovović
 

- Bjelasica sa bijelopoljske strane je zaista prelepa, polako se pokreće taj razvoj turizma zahvaljući entuzijastima. Svakako ovaj predeo ima mnogo toga da ponudi posetiocima, stoga se nadam da će biti pepoznat na turističkoj mapi - kaže Saša.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike