Miting "Srpska te zove" - Dodik poručio: "Srebrenica pripada Srpskoj", učesnici skupa držali fotografije žrtava iz Podrinja (FOTO)

18.04.2024

18:12

0

Povod za okupljanje je rezolucija o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN

Miting "Srpska te zove" - Dodik poručio: "Srebrenica pripada Srpskoj", učesnici skupa držali fotografije žrtava iz Podrinja (FOTO)
Copyright Tanjug printscreen

Hiljade građana bilo je na Trg Krajine u Banjaluci gde je održan miting "Srpska te zove"  gde su  poručili da srpski narod niko ne može da ponizi bez obzira kakve rezolucije donosili.

Povod za okupljanje je rezolucija o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

19.15. Dodik: Nemoguće je živeti sa onima koji Srbe smatraju genocidnim!

Tanjug printscreen
 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da ne želi da bude u istoj državi sa onima koji Srbe smatraju genoicidnim narodom, a posebno je pozdravio zvaničnike Srbije i prijatelje Srpske.

- Srebrenica pripada Srpskoj. Strancima smeta što pokazujemo koliko možemo i što opstajemo 30 godina u gotovo nemogućim okolnostima. Mi smo narod koji se voli i oseća – poručio je Dodik.

19.05 Željka Cvijanović: Srpska deca neće učiti da je Naser Orić ratni heroj

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović kazala je da nema male tragedije.

–  Sve majke i očevi isto tuguju. Neće nama niko uzeti Republiku Srpsku zato što je ona izraz volje ovog naroda i politička bitka – kazala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je podsetila da je Kristijan Šmit hteo da prekraja nastavni plan i program.

Tanjug printscreen
 

- Nećeš intervenisati. Naši nastavni programi su naši i srpska dece neće da uče da je Naser Orić bio ratni heroj – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva se osvrnula i na Rezoluciju o Srebrenici.

- Nećemo vam dati Srpsku, donesite sto rezolucija, mi nećemo da nosimo terete koji nam ne pripadaju i nećemo da mrzimo – poručila je Željka Cvijanović.

18.57 Ana Brnabić: Što bude teže, to su Srbi bliži

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je večeras u Banjaluci da, bez obzira na to sa kakvim se izazovima suočavaju, važno je da se Srbija i Republika Srpska drže zajedno, a da će oni koji su danas na vlasti u Srbiji, za razliku od nekih prethodnih, uvek biti uz Republiku Srpsku i srpski narod.

"Bez obzira na sve izazove i na sve nedaće sa kojima se zajedno suočavamo. I koliko god vremena bila teška, izazovi kompleksni, važno je da se držimo zajedno, važno je da se okupljamo, pomažemo i da smo uvek u našem nacionalnom biću jedno," rekla je Brnabić tokom svog govora na velikom mitingu "Srpska te zove", koji je organizovan kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

Brnabić je naglasila da sa večerašnjeg skupa želi da pošalje tri poruke. "Moja prva poruka je da je Srbija uvek bila i biće za poštovanje Dejtonskog sporazuma. Nažalost, deluje da smo jedini koji su tu poziciju uvek u potpunosti dosledno držali i nismo je nikada menjali. Istovremeno, uvek smo bili meta najprljavijih napada, besomučnih laži, samo zato što nekome ne odgovara Srbija koja je ekonomski sve snažnija, u svakom pogledu sve uspešnija i koja brine o svom narodu", rekla je Brnabić.

Tanjug printscreen
 

Brnabić je istakla, obrazlažući drugu poruku, da su se vremena promenila i da su nekada vlast u Srbiji činili oni koji su uvodili sankcije Republici Srpskoj, da su nakon njih došli oni koji su, kako je rekla, radili onako kako im se iz inostranstva naredi.

"Danas su u Srbiji na vlasti ljudi koji će uvek biti uz Srpsku i uz srpski narod. Svakako ne moramo uvek da mislimo isto, mogu mišljenja da nam budu različita, možemo nekada i da se ne složimo oko nekih stvari, ali ćemo uvek biti zajedno. I što bude teže, to ćemo mi biti bliži", poručila je Brnabić.

Brnabić je ocenila da je zahvaljujući inicijativi i naporima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u gotovo svakoj od 64 opštine u Republici Srpskoj i četiri srpske opštine na teritoriji Federacije BiH, postoji neki objekat koji je Srbija izgradila ili trenutno gradi.

"To nije samo naš zadatak i nije samo naša obaveza. Što je mnogo važnije - to je naša želja. To je izraz našeg poštovanja i naše ljubavi prema našem narodu i prema Republici Srpskoj. I to niko nikada ne može da nam oduzme i to pokazuje naš odnos prema našem narodu", rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila kao treću poruku to što je Srbija jedina zemlja u regionu koja je, preko najviših zvaničnika, iskazala žaljenje prema žrtvama drugih naroda na Balkanu. "Jedina. Naš predsednik tada kao predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić otišao je u Srebrenicu da položi cvet i da pokaže pijetet, a tamo je mučki napadnut. Pošto je valjda želeo da položi cvet, oni su želeli da ga ubiju i da ga linčuju. I dan danas to ostaje jedini napad na nekog stranog zvaničnika koji ni na koji način nije kažnjen", rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je decenijama, lažima i surovom medijskom mašinerijom stvaran narativ po kome su Srbi uvek krivi za sve, pa je samim tim dozvoljeno napadati Srbe, pa čak i srpskog predsednika Vlade. "Kad Srbi nešto kažu, kad se Srbi drznu makar da iznesu svoje mišljenje, onda je to odmah jeres", rekla je Brnabić.

Predsednica Skupštine Srbije je istakla da to ne govori bez razloga, već zbog toga što je, kako je rekla, izuzetno važno da se baš danas i u ovo vreme napravi razlika između onih koji žele da odaju poštovanje i pokažu pijetet i onih koje je iskreno baš briga i za poštovanje i za pijetet, već samo žele da dalje raspiruju mržnju.

Tanjug printscreen
 

"Oni koji sponzorišu ovu rezoluciju u Ujedinjenim nacijama, ne traže ni žaljenja, ni pokazivanja pijeteta za počinjene ratne zločine. Oni traže najtežu diskvalifikaciju, i moralnu i pravnu, za celokupan srpski narod. Eto, protiv toga se borimo", poručila je Brnabić.

Dodala je da lažu kada tvrde da rezolucija nije uperena ni protiv koga, jer je uperena protiv srpskog naroda. "A ova naša borba, to je i borba za mir na Balkanu, da nastavimo da dajemo priliku, prostor za stabilnost, razumevanje, međusobno uvažavanje. I ja zbog toga danas osećam još veći ponos što dolazim iz Srbije. Iz Srbije koja je otvoreno i neskriveno rekla da će se suprotstaviti takvim aktima u Ujedinjenim nacijama", rekla je Brnabić.

Ona je poručila da će se Srbija boriti za istinu i pravdu i da to neće raditi u tajnosti. "Mi se ne krijemo. Borimo se. Dajemo sve od sebe i ulažemo zaista nadljudske napore. Predsednik Vučić se u poslednjih nekoliko dana čuo sa desetinama šefova država i vlada, sa ekspertima, analitičarima, sa svakim ko može da razume i da pomogne", rekla je Brnabić.

Brnabić je poručila i da borba Srbije u UN neće biti uzaludna i da će mnoge iznenaditi.

"Videćete da neće većina zemalja članica UN eksplicitno podržati ovu rezoluciju. Neće imati eksplicitnu većinu, koliko god se trudili da način glasanja bude podmukao i nefer. Svakako dan nakon usvajanja ove rezolucije, ukoliko je budu usvojili, mi ćemo istaći našu zastavu, mi ćemo istaći našu srpsku trobojku. I pokazaćemo i ovoga puta duh prkosa i ponosa. A kada imate takav duh, takvu ljubav, takvu želju, onda ne možete, a da ne pobedite", poručila je Brnabić i dodala da će Srbija biti uz Republiku Srpsku dok je sveta i veka.

- Niko nije pitao kako je moguće da se tako nešto desi jer je stvoren narativ da su Srbi uvek krivi za sve, pa i napad na predsednika Vlade. Danas je važno da u ovo vreme napravimo razliku koji odaju poštovanje i pijetet i onih koji raspiruju mržnju – rekla je Brnabić.

– Oni koji traže Rezoluciju o Srebrenici upiru u srpski narod, a ova naša borba je borba za mir i stabilnost na Balkanu. Osećam ponos što dolazim iz Srbije koja se bori za istinu i suprotstavlja aktima Ujedinjenih nacija – poručila je Brnabićeva.

18.50 Nenad Stevandić: Ne damo svoje srpsko, tuđe nećemo, ostajemo složni

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske je podsetio na najsurovija stradanja Srba, klanja i progone nacista, kao i tragično stradanje banjalučkih 12 beba.

– Republika Srpska je država mira i nikoga se ne boji. Vlast, narod, teritorija i institucije postoje. Ne damo svoje, nećemo tuđe – kazao je Stevandić.

18.40 Brano Vučetić: Orić mi je ubio brata od 17 godina, a od bombe koju su bacili sam zadobio povrede

Brano Vučetić iz sela Bjelovac kazao je da mu je od ruke Nasera Orića stradao njegov brat od 17 godina, otac i mnogi članovi porodice.

Tanjug printscreen
 

- Naserovi vojnici su rekli kako će da kolju četničku decu. Bio sam u zatvoru dva meseca ranjen i izložen torturama… Oprostite – kazao je Vučetić.

On je tada imao svega devet godina.

– Umesto pravde dobio sam poniženje. Zločinci koji su nam činili zlo su sada ugledni građani Tuzle i Sarajeva. Želim da i drugi razumeju našu bol. Naše žrtve nema ko da oplače osim samih nas – rekao je Vučetić.

18. 35 Milica Đurđević Stamenkovski: Srbija je uz Srpsku kad je najteže

- Kakvi bismo mi bili Srbi kad ne bismo bili uz braću Srbe kad je najteže – zapitala je Stamenkovski.

Kazala je da je zloglasna Rezolucija o Srebrenici dokument iza kojeg najglasnije stoji Nemačka koja ima u svojoj istoriji najsurovije elemente genocida, a i Velika Britanija koja se obračunavala sa čitavim narodima.

Tanjug printscreen
 

Rezolucija je inicirana od strane onih koji treba da preispitaju svoju prošlost, a kopaju po našoj. Žele da potkopaju naše vrednosti, da iskompromituju Srpsku koja je počivala na temljima mira i suživota – kazala je Stamenkovski.

Republika Srpska nije rezultat genocida nego čin odbrane od genocida u Jasenovcu, Prebilovcu, Podgradcima i mnogobrojnim stratištima, poručila je.

18.30 Petar Đokić: Svet želi da Srbe proglasi genocidnim

Srpski narod je uvek bio na strani pravde, a naši preci su se žrtvovali da bi se stvorila pravedna drušva, podsetio je Đokić.

- Snaga je u jedinstvu, a ovaj skup čini narod Srpske i Srbije. Štitićemo interese Srba i tekovine naše borbe – poručio je Đokić.

Srpka je naša mera slobode i svetski moćnici je neće oduzeti, kazao je Đokić.

18.25 Darko Banjac: Borimo se za srpski narod

- Okupili smo se da dignemo glas protiv UN koji hoće da čitav naš junački narod uništi, kazao je Banjac.

Tanjug printscreen
 

 

- Borimo se za srpski narod, podižemo glas zbog naše dece i podsećamo na mučna stradanja u Jadovnom, Prebilovcima, Podrinju, Kozari. Mi ćemo se boriti za istinu i pravdu srpskog naroda – kazao je Banjac i dodao da nas ne zanimaju sankcije.

18. 20 Nedeljko Čubrilović: Podrška Srpskoj neophodna

- Mi smo ovde podrška Republici Srpskoj, poručio je Čubrilović i dodao da Rezolucija o Srebrenici koja se priprema nema pravnu osnovu.

18.18. Branimir Kojić: Na Drini sve počelo i na Drini će sve završiti

Branimir Kojić je podsetio na zločine Nasera Orića i mnogih drugih neosuđenih ratnih zločinaca koji su izvršili zločine nad Srbima. Za kompletno Podrinje je osuđeno 16 ratnih zločinaca muslimana, a samo 5 je osuđeno.

- Iz dana u dan slušam o lošem odnosu prema našim žrtvama. Sveta obaveza svakog Srbina je da čuvamo naša stradanja. Zaborav ubija brže od metka, a mi moramo podsećati na stradanja Srba – poručio je Kojić.

Tanjug printscreen
 

Učesnici skupa su držali fotografije srpskih žrtava iz Podrinja, među kojima ima i ubijene srpske dece. Jedan od brojnih građana koji su se večeras slili na Trg Krajine drži srpsku trobojku na kojoj se vidi lik predsednika Rusije Vladimira Putina.

Velikom narodnom mitingu prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, senator Srpske Aleksandar Vulin.

Prisustvuju i predstavnici brojnih institucija Srpske, te Srpske u zajedničkim institucijama BiH, lokalnih zajednica, akademske zajednice, nevladinog sektora proisteklog iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i zvaničnici iz javnog društvenog i političkog života.

 

 

Hor izveo himne Republike Srpske i Srbije

Na početku skupa "Srpska te zove" hor je izveo himne Republike Srpske i Srbije.

Bio je prisutan veliki broj mladih, koji su nosili srpske trobojke.

TANJUG/SRNA/BORISLAV ZDRINJA
 

U Banjaluku su u poslepodnevnim časovima stigli građani iz svih krajeva Republike Srpske, ali i iz Srbije i inostranstva.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike