Ljubinka Klarić za 24sedam: Fenomen žene koja mrzi ljude

06.09.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Molijer se ponovo igra u Beogradskom dramskom pozorištu

Ljubinka Klarić za 24sedam: Fenomen žene koja mrzi ljude
Copyright Ljubinka Klarić Tanjug/Strahinja Aćimović

Premijera predstave „Mizantrop“ biće izvedena u petak, 9. septembra, u 20 časova na Letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP Globos Areni). Pretpremijera je zakazana za 8. septembar, a repriza za 11. takođe na Letnjoj sceni.

U predstavi igraju Ljubinka Klarić, Isidora Simijonović, Marija Pikić, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Stojan Đorđević i Miloš Lazarov, a režiju potpisuje Jug Đorđević.

Promo/Dragana Udovičić
 

Glumica Ljubinka Klarić je za naš portal istakla da će publika u ovom komadu imati priliku da vidi tumačenje čuvenog Molijerovog dela iz jednog sasvim drugačijeg ugla:  

- Iako je ovaj „Mizantrop“ krenuo od ideje preispitivanja rodnih uloga, predstava je na kraju otišla dalje od samo te teme. Naime, kao svojevrstan nastavak istraživanja na polju metateatralnosti, koji je započet u prethodnom projektu istog reditelja u BDP-u, ova predstava takođe preispituje međuljudske odnose i odnose moći unutar jedne pozorišne zajednice, a u kontekstu stvaranja pozorišne predstave. U tom smislu, fenomen žene mizantropkinje se preispituje ne samo kroz rodnu komponentu, već i kroz preispitivanje pozicije moći koju ta osoba ima u jednoj pozorišnoj trupi, odnosno davno uspostavljenih odnosa u jednom konzervativnom pozorišnom sistemu - otkrila nam je Klarićeva.

Ljubinka Klarić Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Dramaturg Tijana Grumić najnovije čitanje „Mizantropa“ opisuje na sledeći način:

Iako u svojoj drami Molijer opisuje licemerje francuskog buržoaskog društva 17. veka, ovaj tekst ostaje aktuelan i vekovima kasnije, budući da se bavi univerzalnim motivima i temama koje i dalje prepoznajemo u različitim društvenim porecima, odnosno ljudima kao takvima.

Drugim rečima, tekst se bavi manama svojstvenim ljudskoj prirodi kritikujući tako dvoličnost, neiskrenost i licemerje buržoazije. Ipak, sa željom da odemo korak dalje od jednostavne i očekivane kritike sveta i društva u kom živimo, odlučili smo da zaoštrimo tumačenje ovog klasika i pristupimo mu iz jedne još aktuelnije perspektive - ženske.

Molijer/Profimedia
 

U svetu dvostrukih aršina, ekstremnih nejednakosti i neravnopravnosti, žene konačno postaju sve glasnije u borbi protiv problema sa kojima se oduvek suočavaju samo zato što su žene. Neko je u šali jednom pomenuo kako je dobro što žene traže samo ravnopravnost, budući da bi, imajući u vidu šta su sve trpele i trpe, mogle s punim pravom da traže i osvetu. Upravo zato nije iznenađujuće da ćemo se mizantropijom ovog puta baviti kroz doživljaje sveta jedne žene.                                                                                                                                       

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike