Pre 400 godina rođen je Molijer: Pisac ljudskih poroka

15.01.2022

17:30

0

"Pisanje je kao prostitucija... Prvo to radiš iz ljubavi, zatim zbog nekoliko bliskih prijatelja, a potom zbog novca...", govorio je slavni francuski komediograf

Pre 400 godina rođen je Molijer: Pisac ljudskih poroka
Copyright Profimedia

Želeo je da ga pamte po tragedijama, a proslavio se po komedijama. Na kraju se sudbina poigrala s njim kao i on sa svojim junacima pa je život okončao nakon predstave u kojoj se izvodila pesma “Umišljeni bolesnik”.

Molijer je bio jedan od prvih satiričara na svetu. Rođen kao Žan Batist Poklen 15. jnauara 1622. godine u Parizu. Kasnije je sam uzeo pseudonim Molijer. Još je kao mladić odbacio karijeru pravnika, i odlučio da se posveti pozorištu.

Bio je pisac, režiser i glumac. Proslavio se po pisanju farsi koje su bile izvođene uvek nakon tragedija i za razliku od njih pisane u jednom činu. Kasnije se posvetio pisanju muzičkih komedija.

Molijer/Profimedia
 

Napisao je 33 komedije, neke u stihovima, a neke u prozi. Bio je jedan od prvih autora koji je ismevao ondašnje društvo, klasne razlike, katoličko sveštenstvo, prevrtljivost aristokratije i pohlepu buržoazije.

Razvio je italijansku komediju sa tragikomičnom pozadinom. Smatra se i jednim od začetnika moderne francuske komedije.

Najpoznatije komedije su: "Tartif", "Kaćiperke", "Don Žuan", "Škola za žene", “Tvrdica”  "Umišljeni bolesnik", "Škola za muževe", "Škola za žene"...

- Njegove komedije izuzetno su adaptibilne na sve moguće društvene kontekste i epohe. Iako je „Mizantrop“ napisan 1666. godine, pun je svežine i aktuelnosti. Možda je i najmanje smešna od svih Molijerovih komedija, i u njoj se otkriva kao genijalan pisac tragičnih sudbina ispričanih na smešan način.

On je pisac ljudskih poroka, podsmeva se svakoj vrsti neumerene strasti. Na jednom mestu, u odbranu „Tartifa“, rekao je: „Ljudi žele da budu rđavi, ali nipošto ne žele da budu smešni“.

Molijer/Profimedia
 

- Svoje delo izgradio je na iskustvu farse, tog narodskog, drugog plebejskog žanra koji se podsmeva ljudskim nastranostima, ali je farsu uzdigao na nivo filozofije i poezije - izjavio je jednom prilikom naš proslavljeni reditelj Egon Savin koji je režirao Molijerovog “Mizantropa”.

Godine 2007. snimljen je film o Molijeru koji je režirao francuski režiser Loren Tirar, a Molijera igra Roman Duri. Film je opisan kao čista fantazija.

Slavni francuski komediograf se u mladosti zarazio tuberkulozom koja je na kraju za njega i bila kobna u 51. godini kada je umro nakon izvođenja jedne predstave.

Po francuskim zakonima tog vremena glumcima nije bilo dopušteno da budu sahranjeni na svetom tlu groblja. Ipak je Molijerova udovica Arman uspela da privoli kralja da omogući uobičajen pogreb i on je sahranjen u delu groblja namenjenom za nekrštenu odojčad.

Molijer/Profimedia
 

Godine 1792. njegovi ostaci su preneseni u muzej, a 1817. je sahranjen na groblju Per Lašez u Parizu, u blizni groba velikog francuskog basnopisca Lafontena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike