Zlatan Vidović za 24sedam o filmu "Oluja": Suze vojnika i sveštenika

03.08.2022

16:30

0

"Umetnost ne zahteva konformistički pristup, već da se bavimo onim što nas boli", ističe glumac

Zlatan Vidović za 24sedam o filmu "Oluja": Suze vojnika i sveštenika
film oluja kzs 0208 2022 foto kaca (22) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

- Igrao sam dve uloge, a dobio jedan honorar - izjavio je glavni protagonista filma "Oluja" Zlatan Vidović, šaleći se na sopstveni račun.

Naime, ovaj sjajni glumac u flmu "Oluja", koji govori o srpskom pogromu u Krajini 1995. godine, igra braću blizance.

Vidović je izjavio da mu je uloga u "Oluji" bila najkomplikovanija, a s obzirom na to da je igrao istovremeno dve uloge, takva izjava zvuči logično.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Jedan brat blizanac je pravoslavni sveštenik Bojan koji nestaje u vihoru rata, a drugi je vojnik legionar Dane koji pokušava da pronađe svog brata.

- Jedan dan na snimanju je baš bio težak i, mogu reći, šizofren, jer sam u prvoj polovini dana glumio sveštenika, a u drugoj polovini dana vojnika - izjavio je za 24sedam Vidović.

U samom filmu mnogo više je zastupljen lik vojnika, pa kako je naveo Vidović, sa njim je proveo "mnogo više vremena".

- Sveštenik je sve ono što bih ja voleo da vidim kod ljudi. Trudio sam se da njegov lik tako i gradim, da ne bude dvodimenzionalni prikaz sveštenika već da ima svoje vrline i mane. Bilo je zanimljivo sa svakim likom - kaže glumac.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ipak, nameće se pitanje kako istovremeno na svojim glumačkim plećima izneti dva lika.

Prema njegovim rečima, recept za svaku dobru ulogu je dugotrajna priprema.

- Ne verujem u instant rešenja, uvek se trudim da moji likovi budu od krvi i mesa, da bi publika koja ih gleda mogla da se identifikuje sa njima - kaže Vidović.

Za potrebe "Oluje" prošao je i vojnu obuku.

- Prvi put sam radio sa mnogo oružja na filmu, prošao sam taktičku obuku kretanja kroz minska polja i raznorazne gerilske cake. To mi je sve bilo mnogo zanimljivo, jer probudio se dečak u meni. Svi dečaci vole da se igraju kauboja, Indijanaca i vojnika. Koliko god da je sve bilo naporno, bilo je jako lepo raditi - ispričao je ovaj glumac utiske sa snimanja.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Zanimljivo je da je pre "Oluje" veoma malo vremena prošlo od snimanja filma "Dara iz Jasenovca".

- Drago mi je što sam za kratko vreme imao prilike da učestvujem u filmovima "Dara iz Jasenovca" i "Oluja", koji su važni ne samo za srpski narod već i za druge narode na ovim prostorima, jer mislim da svako treba da priča o onome što ga boli, a hrvatska akcija "Oluja" iz 1995. boli - rekao je Vidović i dodao da umetnost ne zahteva konformistički pristup, već da se bavimo onim što nas boli.

Prema njegovim rečima, u "Oluji" su mu najteže pale emotivne scene, a u par navrata je na snimanju filma zaplakao, "jer istina se vidi na filmu".

- Da bi gledalac poveravao u film, glumac mora svaku ulogu da provuče kroz sebe - objasnio je Vidović svoju emotivnost.

Izjavio je da je sama gluma veličanstvena i zahteva samurajski pristup, baš onakav kakav je on očigledno imao u "Oluji".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike