Zaspala je sa cigaretom koja je zapalila njenu spavaćicu: Tragična priča slavne Ingeborg Bahman u bioskopima (FOTO/VIDEO)

18.04.2024

14:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Bila je jedan od prvih ženskih glasova u posleratnoj Nemačkoj koja se zalagala za slobodu izbora i istinsku emancipaciju od patrijarhalnog društva

Zaspala je sa cigaretom koja je zapalila njenu spavaćicu: Tragična priča slavne Ingeborg Bahman u bioskopima (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Biografski film „Ingeborg Bahman - Putovanje u pustinju” Margarete fon Trote, priča o jednoj od najuglednijih književnica nemačkog govornog područja 20. veka, stiže u domaće bioskope 18. aprila u distribuciji Five Stars. 

U filmu, snimanom u šest zemalja na četiri jezika, naslovnu ulogu tumači Viki Krips, jedna od najtraženijih evropskih glumica danas koju je domaća publika upoznala u „Fantomskoj niti”, a zavolela kao caricu Sisi u „Korsetu”. Njenog partnera, književnika Maksa Friša, tumači Ronald Cerfeld, poznat po saradnji sa Kristijanom Pecoldom u „Barbari” i „Feniksu” i po liku Valtera Vajntrauba u hit seriji „Vavilon Berlin”. 

Profimedia
 

Tragična sudbina

Austrijanka tragične sudbine, Ingeborg Bahman (1926 - 1973) bila je jedan od prvih ženskih glasova u posleratnoj Nemačkoj koja se zalagala za slobodu izbora i istinsku emancipaciju od patrijarhalnog društva: ličnu, političku i duhovnu. 

Iako je imala buran privatni život - bila je u vezama sa britanskim vojnikom Džekom Hemešom, pesnikom Paulom Celanom, političarem Henrijem Kisindžerom - rediteljka i scenaristkinja Margareta Fon Trota fokusirala se na njen turbulentan odnos sa švajcarskim piscem Maksom Frišom, osvrnuvši se i na njeno duboko prijateljstvo sa kompozitorom Hansom Vernerom Henceom (Bazil Ajdenbenc) i piscem Adolfom Opelom (Tobijas Reš), sa kojim je putovala u Egipat, da iskusi pustinju i pronađe put ka sebi i svom pisanju.

Profimedia
 

- Zaljubila sam se u njene stihove još u školi. Kada me je producent pitao da napravim film o njoj, momentalno sam se "upecala", samo je trebalo da izaberem koji period njenog života želim da opišem. Odlučila sam se za četiri godine, s kraja pedesetih i početka šezdesetih, koje je provela sa Maksom Frišom - poručila je rediteljka i scenaristkinja Margareta fon Trota povodom domaće premijere filma na 30. Palićkom festivalu. Svetska premijera bila je u zvaničnoj selekciji 73. Berlinskog filmskog festivala.

Profimedia
 

- Ingeborg je bila ispred svog vremena, zahtevala je ličnu nezavisnost u doba kada su žene još uvek morale da budu "potčinjene" svojim muževima, ali u svemu tome nije izgubila ni trunku senzitivnosti - rekla je Fon Trota, dodavši da nije reč o klasičnom biografskom filmu, već nekoj vrsti Ingeborginog monologa.

- U filmu o Ingeborg me je zanimalo i da istražim kako je izgledao život dvoje pisaca i da li je među njima bilo previše nadmetanja i suparništva. Ingeborg je odbijala brak ali je, uprkos tome, očekivala od svog muškarca da je zaštiti. Pošto sam i ja dugo bila u braku sa Folkerom Šlendorfom, bilo mi je zanimljivo da, kroz film, uporedim našu i njihovu vezu - otkrila je Fon Trota.

Požar i smrt

Ingeborg je u noći 25. septembra 1973. zaspala je sa upaljenom cigaretom, u svom stanu u Rimu. Cigareta je zapalila njenu spavaćicu, a iz požara je izvučena sa ozbiljnim opekotinama. Tokom boravka u bolnici prolazila je kroz simptome odvikavanja od alkohola i lekova što je, verovatno, doprinelo njenoj smrti 17. oktobra. Imala je samo 47 godina. Nisu potvrđene teorije da je to bio još jedan pokušaj samoubistva. Iako tragičan, odlazak Ingeborg Bahman je opisivan kao pravi književni, „kao da ga je sama napisala”, kako je tada izvestio Bild. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike