Oči u oči sa smrću! Susret sa brutalnim napadačem koji ga je oslepeo trajao 27 sekundi: Objavljeni memoari Salmana Ruždija (FOTO)

20.04.2024

09:40

0

Ukupno 15 uboda

Oči u oči sa smrću! Susret sa brutalnim napadačem koji ga je oslepeo trajao 27 sekundi: Objavljeni memoari Salmana Ruždija (FOTO)
Memoari Salmana Ruždija u svetskim knjižarama - Copyright Profimedia

Memoari Salmana Ruždija po imenu "Nož" ("Knife"), u kojima je opisao svoj bliski susret sa smrću, nakon napada koji je preživeo, objavljeni su u izdanju Penguin Random House.

Tanjug/Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File
 

Indijski književnik, koji je već godinama u izgnanstvu zbog poziva iranskih velikodostojnika Muslimanima da ga ubiju zbog njegovog pisanja, napadnut je u avgustu 2022. dok je držao predavanje u Njujorku, a od povreda koje je dobio oslepeo je na jedno oko i otežano koristi jednu ruku.

Crna odeća, crna maska na licu

- Bio sam smešten sa desne strane bine. Onda, u uglu mog desnog oka, poslednje što je moje desno oko ikada videlo - video sam čoveka u crnom koji trči ka meni s desne strane prostora za sedenje. Crna odeća, crna maska na licu - priseća se Ruždi u svojoj knjizi.

Tanjug/ AP, File
 

U prvom intervjuu za televiziju od tog incidenta, Ruždi je američkom novinaru Andersonu Kuperu ispričao i šta mu je prolazilo kroz glavu, kada je bio napadnut, piše Euronews.

Zamišljao sam svog ubicu

- Priznajem, ponekad sam zamišljao svog ubicu kako ustaje na nekom javnom skupu ili na neki drugi način, i ovako dolazi po mene. Tako da je moja prva pomisao kada sam vidio ovu  priliku kako juri ka meni bila: "Znači, to si ti. Stigao si" - navodi pisac.

Napad na književnika dogodio se - ironično - baš tokom programa koji pruža utočište ugroženim piscima.

Tanjug/Random House via AP
 

- Samo se ispostavilo da to nije bilo sigurno mesto za mene - rekao je Ruždi.

Kada se suočio sa napadom u Njujorku, Ruždi je, kako kaže, najpre pomislio da će ga čovek udariti u lice.

- Nisam video nož - rekao je pisac Kuperu.

Ukupno 15 uboda

Ruždi se ne seća uboda u oko, ali se seća pada. Pretrpeo je ukupno 15 uboda, uključujući u vrat i stomak. Leva ruka mu se samo delimično oporavila, dok je na desno oko potpuno oslepeo.

Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki
 

Policija je identifikovala napadača kao tada 24-godišnjeg Hadija Matara iz Nju Džerzija. Matar se izjasnio da nije kriv za optužbe i još čeka svoje suđenje.  

Rođen je tačno deset godina nakon što su objavljeni "Satanski stihovi", a u intervjuu za New York Post, kasnije je izjavio da je samo pročitao nekoliko strana te knjige, ali da mu se Ruždi "nije baš svideo", jer je "napadao islam".

Nisam želeo njegovo ime u svojoj knjizi

U memoarima ne pominje ime napadača

- Nisam želeo njegovo ime u svojoj knjizi. Ne pominjem ga ni u razgovorima. On i ja proveli smo zajedno 27 sekundi. To je to. Ne treba da mu dajem više svog vremena - rekao je pisac.

Kaže da nije želeo ni da piše ovu knjigu, ali priznaje da je to bio jedini način da prihvati ono što mu se desilo.

Profimedia
 

- Postalo mi je jasno da ne mogu da pišem ništa drugo. Morao sam da prvo napišem ovo - rekao je Ruždi.

Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki
 

- Jezik može biti jedna vrsta noža, koji seče dok ne dođe do istine. Želeo sam da koristim moć književnosti - ne samo u svom pisanju, nego u književnosti uopšte, da odgovorim na ovaj napad - zaključio je pisac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euoronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike