Žrtvovala holivudsku karijeru zbog beogradske ljubavi: Ostvarenje o jednoj od najlepših glumica u eri nemog filma (FOTO)

20.04.2024

15:15

0

Na Festivalu u Kinoteci tri premijere

Žrtvovala holivudsku karijeru zbog beogradske ljubavi: Ostvarenje o jednoj od najlepših glumica u eri nemog filma (FOTO)
Zvezda nemog filma Ita Rina - Copyright Profimedia

Jubilarno deseto izdanje manifestacije Dani slovenačkog filma biće održano od 10. do 14. maja u Jugoslovenskoj kinoteci i predstaviće retrospektivu odabranih filmova slovenačkih autora, gostiju i učesnika od nastanka 2015. godine do danas.

Promo
 

Organizatori revije Dani slovenačkog filma su Društvo Slovenaca "Sava" u Beogradu, uz pokroviteljstvo Ambasade Republike Slovenije u Beogradu i partnersku podršku Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Slovenije i Filmskog centra Srbije.

Najposećenija slovenačka kulturna manifestacija u Srbiji

Povodom jubilarne revije Dani slovenačkog filma, ambasador Republike Slovenije u Beogradu, Njegova ekselencija gospodin Damjan Bergant je rekao:

Promo
Uhvaćeni na izvoru – Slovenačka deca Lebensborna, kadar iz filma

- Dani slovenačkog filma je najznačajnija i najposećenija slovenačka kulturna manifestacija u Srbiji, koja se istovremeno održava u više gradova. Ambasada Republike Slovenije u Beogradu sa velikim zadovoljstvom podržava ovu značajnu filmsku manifestaciju od početka, jer smo svesni značaja slovenačkog filma i slovenačke reči.

Promo
Uhvaćeni na izvoru – Slovenačka deca Lebensborna, kadar iz filma

Pored projekcija savremenih i klasičnih slovenačkih filmova, tokom deset godina odvijali su se i brojni prateći događaji – okrugli stolovi, intervjui sa slovenačkim glumcima, rediteljima, producentima, filmskim kritičarima i tematske izložbe koje su ljubitelje filma upoznale sa svetom slovenačke kinematografije. Srećni i ponosni smo što smo zajedno sa organizatorima uspešno stigli do jubilarnog, 10. izdanja Dana slovenačkog filma u Srbiji”.

Dugometražni dokumentarni film „Milko Bambič: In Statu Nascendi”

Na otvaranju festivala, u petak 10. maja od 17:30 u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke premijerno će biti prikazana tri filmska ostvarenja.

Dugometražni dokumentarni film „Milko Bambič: In Statu Nascendi” reditelja Radovana Čoka predstavlja skicu umetnika Milka Bambiča (1905-1991) - slikara, ilustratora, poliglote, pronalazača, likovnog kritičara, pisca, pionira slovenačkog stripa i karikature.

Promo
 

Ostvarenje „Uhvaćeni na izvoru – Slovenačka deca Lebensborna” Maje Weiss dokumentarni je film o poslednjim preživelim žrtvama nacističkog rasnog eksperimenta, kada je 1942. tridesetoro "rasno prikladne" slovenačke dece bilo uključeno u ozloglašeni nacistički program Lebensborn, koji je osnovao Hajnrih Himler u cilju proširivanja arijevske rase.

„Ita Rina – Diva iz Divače”

Kratki dokumentarni film „Ita Rina – Diva iz Divače” Vladimira Šojata je ostvarenje o jednoj od najlepših i najprimećenijih glumica u eri nemog filma, koja je žrtvovala holivudsku karijeru zbog beogradske ljubavi.

Profimedia
 

Deseta po redu revija Dani slovenačkog filma evociraće uspomenu na ovu glumicu koja povezuje Sloveniju i Srbiju, pozicionirajući ih u kontekst evropske kulture. Ita Rina je preminula upravo 10. maja 1979, na dan otvaranja Dana slovenačkog filma, pa će prikazivanje Šojatovog filma biti i svojevrstan omaž njenom liku i delu.

Profimedia
 

Rođena kao Ida Kravanja u Divači, Ita Rina je zahvaljujući svojoj lepoti, ali i prirodnoj izražajnosti i nesumnjivom glumačkom talentu postigla veliki uspeh u evropskim filmovima na prelazu iz neme u zvučnu epohu, krajem 20-ih i početkom 30-ih godina.

Pod režijskim vodstvom tada najznačajnijih nemačkih i čeških reditelja poput Gustava Mahatija, Karla Antona, Karla Junghansa i drugih, Ita Rina je tokom svoje karijere napravila niz portreta jakih i aktivnih žena koje sudbinu drže u sopstvenim rukama.

Profimedia
 

Dragomir Zupanc, umetnički direktor revije Dani slovenačkog filma, u susret jubilarnom izdanju manifestacije je rekao: „Filmska manifestacija, Dani slovenačkog filma, otvara vrata stvaraocima i gostima iz Slovenije u Jugoslovenskoj kinoteci 10. maja i traje do 14. maja.

U nastavku manifestacije biće prikazano još šest dugometražnih filmskih ostvarenja po izboru Dragomira Zupanca, umetničkog direktora revije.

"Ples na kiši"

U subotu 11. maja, na programu je igrani film „Ples na kiši” reditelja Boštjana Hladnika.

Ovo ostvarenje prati slikara Petera koji čezne za srećom - u vezi je sa pozorišnom glumicom Marušom, ali je već pomalo umoran od nje i voleo bi da upozna idealnu ženu, savršenu životnu partnerku. Iste večeri na programu je i igrani televizijski film „Besne lisice“ reditelja Borisa Jurjaševiča koji  prati borbu usamljenog rokera da spasi šumu od malverzantskih špekulacija gradonačelnika i lokalnog tajkuna.

Profimedia
 

U nedelju 12. maja biće prikazan dokumentarac „Muzika je vremenska umetnost 3: LP Laibach” Igora Zupea, film o prvom zvanično objavljenom albumu grupe Laibach 1985. godine u Jugoslaviji. U nastavku večeri publika će moći da pogleda i igrani film „Neću više da budem luzerka” Urše Menart. Glavna junakinja ovog ostvarenja je Špela koja ima skoro trideset godina, diplomu istorije umetnosti i nikada nije imala stalan posao. Kada se bez novca, posla i društva nađe na kauču svojih razočaranih roditelja, shvata da će odrastanje biti teže nego što je očekivala.

"Priča o Savi"

Program dugometražnih filmova u ponedeljak 13. maja otvara dokumentarac „Priča o Savi“ u režiji Rožlea Bregara, o reci koja teče od srca Julijskih Alpa kroz četiri zemlje i mnoge regione, sve do Beograda, gde se uliva u Dunav.

Uprkos činjenici da žive pored nje, mnogi nikada ne iskoriste priliku da je zaista upoznaju. Na programu će iste večeri biti i igrani film „Priče iz kestenove šume“ Gregora Božiča, o škrtom stolaru Mariju koji živi usred kestenove šume i sprema se da zauvek napusti nesrećne doline te potraži bolji život iza okeana.

Profimedia
 

U toku revije Dani slovenačkog filma biće prikazani i kratki filmovi, a biće održani i prateći programi – izložba, tribina na temu „Prilozi za istoriju slovenačkog filma“ i radionice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike