Ona nas leči, pruža utehu, čini nas boljima i bistri naše misli: Danas je Svetski dan knjige!

23.04.2024

10:30

0

Praznik pisane reči i svih ljubitelja čitanja

Ona nas leči, pruža utehu, čini nas boljima i bistri naše misli: Danas je Svetski dan knjige!
Copyright Profimedia

Danas se u celom svetu proslavlja Svetski dan knjige. Ovu odluku je doneo Unesko 1995. godine i od tada je svaki 23. april posvećen knjizi i autorskim pravima.

Ideja da se odabere jedan dan u godini u kom će se na globalnom nivou slaviti knjiga, potekla je od španskog pisca Vinsenta Klavela Andresa. Naime, on je predložio da se Svetski dan knjige obeležava na dan rođenja Migela de Servantesa, 7. oktobra.

Profimedia
 

Međutim Unesko je odlučio da proglasi Svetski dan knjige na dan Servantesove smrti - 23. april, a na ovaj dan 1616. godine umro i veliki pisac Vilijam Šekspir.

Devojke momcima poklanjaju knjige

Ovaj datum, kojim slavimo knjigu, prihvatilo je 80 nacija širom sveta u cilju promovisanja knjige i čitanja, podsticanja čitanja u svim slojevima društva, a prvenstveno u mlađim generacijama.

Profimedia
 

U Španiji se ovaj praznik obeležava još od 1923. godine u čast Servantesa, a u okviru proslave dana Svetog Đorđa. Kuriozitet ovog praznika, još iz srednjeg veka, je da mladići devojkama poklanjaju cveće, a devojke momcima knjige.

Čitanje je lekovito

Proglašenjem Svetskog dana knjige namera Uneska je da se na čitanje podstaknu ljudi iz svih slojeve društva, a naročito mladi  uz pomoć izdavača, biblioteka, knjižara, profesora i svih onih koji se bave kulturom i knjigom. Takođe i da poseti sve ljude širom sveta na snagu pisane reči, i na sve dobrobiti koje nam čitanje donosi.

Freepik
 

Knjiga nam pomaže da se lako povežemo sa drugim ljubiteljima knjiga i čitanja i razmenimo svoja iskustva. Čitanje bistri naše misli i čini nas boljima, često je lekovito i utešno, snaži, podstiče i oplemenjuje.

Čitanje oslobađa od stresa, tvrde naučnici. Čin čitanja i usredsređivanje na pisanu reč oslobađa um i umanjuje napetost. Knjige skreću misli sa aktuelnih problema i pomažu u opuštanju pritisaka nastalih dnevnim obavezama. Čitanje, pogotovo literature o samopomoći, može sprečiti depresivne misli.

Strazbur svetska prestonica knjige

Svetski dan knjige se obeležava u preko 100 zemalja sveta, a od 2000. godine svake godine se bira grad koji će nositi titulu Svetska prestonica knjige, prošle godine bio je to Akra, glavni grad Gane, a ove godine to je Strazbur kao prvi francuski grad sa tom titulom.

Profimedia
 

U poslednje dve decenije Svetske prestonice knjige bile su Madrid (2001), Aleksandrija (2002), Nju Delhi (2003), Antverpen (2004), Montreal (2005), Turin (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Bejrut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Ajres (2011), Jerevan (2012), Bangkok (2013), Port Harkort (2014), Inčon (2015), Vroclav (2016), afrički grad Konakri (2017) Atina (2018) i Šardža (2019). Kako bi podržao što veću raznolikost među jezicima, Unesko od 2022. godine podržava i objavljivanje knjiga na domorodačkim jezicima.

Recept za idealan život

- Ne znam nijedan problem koji sat vremena čitanja nije ublažio - smatrao je čuveni filozof Monteskje. Stara kineska poslovica kaže:

Profimedia
 

"Tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će reči izgubiti lepotu."

Čuveni pisac Mark Tven tvrdi da recept za idealan život ne može da se zamisli bez knjige.

"Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savest: to je idealan život", pisao je Tven.

Danas se knjige mogu čitati i u štampanom izdanju, na internetu ali i slušati  audio verziji.

Da li će internet ugroziti štampane knjige?

Istraživanje neprofitne organizacije Two Sides iz 2019. pokazalo je da 69 odsto njihovih ispitanika radije čita štampane knjige. 61 odsto njih preferira štampane časopise, a 54 odsto radije čita novine.

S druge strane, 28 odsto njihovih ispitanika veruje da pati od „digitalnog preopterećenja”.
Šarlot Marija Bazil, marketing menadžer proizvoda u kompaniji Canon UK & Ireland, je izjavila za svetske medije da se do pre nekoliko godina mislilo da će štampane knjige u potpunosti biti zamenjene elektronskim i audio knjigama. Danas je, međutim, jasno da ljubav prema štampanim knjigama i dalje postoji.

Profimedia
 

- U digitalno zasićenom svetu, korisnici sve više doživljavaju digitalni zamor. Sam obim digitalnih komunikacija dovodi do toga da se mnogi isključe i aktivno traže načine da smanje unos onlajn sadržaja. U stvari, sve je više dokaza koji sugerišu da mlađi čitaoci favorizuju tradiciju u odnosu na tehnologiju kada je u pitanju čitanje.

Tradicionalno, proizvodnja knjiga značila je visoke tekuće troškove. Danas, izdavači knjiga žele da svedu ove troškove na minimum, uz održavanje brzih rokova isporuke. Štaviše, sve je veći pritisak na izdavače da diversifikuju svoju ponudu i isporuče više materijala za štampanje po narudžbini - smatra Šarlot Marija Bazil.

Svetski dan knjige u Beogradu

Tradicionalno, povodom Svetskog dana knjige, Biblioteka grada Beograda u Pozajmnom odeljenju organizuje danas  od 12 do 13 časova, akciju „Svi smo u biblioteci” u okviru koje će poznate ličnosti raditi kao bibliotekari.

Profimedia
 

U akciji ove godine učestvuju glumci Jovan Jovanović, Branka Pujić, Isidora Simijonović, Aleksandra Janković, Jadran Malkovič, Miona Marković, pisci Vesna Kapor, Miomir Petrović, rediteljka Jelena Bajić, novinari Marija Miljević i Vladimir Petrović.

Iz Biblioteke grada Beograda podsećaju da je aktuelan veliki prolećni popust od 50 odsto na sve individualne članarine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike