Filmovi koji su obeležili 2022. godinu: Jedan je dobio ovacije od 11 minuta i proglašen je za najgori (VIDEO)

01.01.2023

09:01

0

Strana i domaća produkcija bila je izuzetno bogata i raznovrsna, a mi smo napravili listu filmskih ostvarenja koja ćemo pamtiti

Filmovi koji su obeležili 2022. godinu: Jedan je dobio ovacije od 11 minuta i proglašen je za najgori (VIDEO)
Filmovi Elvis, Top Gan: Maverik, Avatar: Put vode, Plavuša - Copyright Profimedia

Nakon pandemije koronavirusa svetska produkcija filmova je procvetala, a za njom nije zaostajala ni domaća filmska produkcija, koja je ove godine dala fantastična ostvarenja sa sjajnim glumcima i fenomenalnim pričama.

Nominacije za Zlatni globus su pokazale da su ove godine pravu ekspanziju doživeli biografski filmovi, a među njima se svakako izdvajaju filmovi o kralju rokenrola Elvisu Prisliju i nikada neprežaljenoj filmskoj divi Merilin Monro.

Ovu godinu obeležili su i filmovi o superherojima poput Betmena i Doktora Strejndža. Ipak, film nad svim filmovima je "Avatar: Put vode", koji su fanovi dočekali posle više od deset godina otkako je prikazan "Avatar".

Promo/MCF
 

Ovu godinu obeležio je i Tom Kruz, koji je dokazao nastavkom kultnog filma "Top Gan" da staro gvožđe ne samo da nije za bacanje, već može ponovo da se kuje.

Profmedia
 

Nostalgija i surova realnost

Produkcija domaćih filmova je ove godine bila izuzetno raznovrsna, što je dovelo do toga da se domaća publika, odavno odviknuta od bioskopa, konačno u njega vrati.

Ove godine pojavila su se i dva izuzetna filma koja su nas vratila u neka prošla vremena koja i nisu baš toliko daleka, poput nostalgičnog filma "Leto kad sam naučila da letim" i retro trilera "Trag divljači".

Raša Bukvić u filmu "Trag divljači" Promo/Emilija Stanišić
 

Savremene komedije "Ala je lep ovaj svet" i "Komedija na tri sprata", koje u nama bude davno zaboravljena lepa osećanja, posebno su osvojile srca publike.

Filmovi "Mrak", "Zlatni dečko" i "Strahinja Banović" nas kroz svoje izuzetno zanimljive priče vraćaju u surovu realnost.

Film "Vera" Promo/Nebojša Babić
 

Špijunski triler "Vera" nam pokazuje da se na neke istorijske događaje može gledati iz ugla žene, a onda neke stvari izgledaju potpuno drugačije.

Evo liste domaćih i stranih filmova koji su obeležili 2022. godinu:

1. Avatar: Put vode

Iako je u Srbiji prikazan tek 14. decembra, i to samo nekoliko dana posle premijere u Londonu, "Avatar: Put vode", zadivljujući epski spektakl na koji se čekalo više od jedne decenije, definitivno je film koji je obeležio 2022. godinu.

Za samo pet dana prikazivanja više od 53.000 gledalaca Srbije i Crne Gore pogledalo je najnovije 3D ostvarenje holivudskog reditelja i scenariste Džejmsa Kamerona.

Flm je zaradio skoro 40 miliona dinara, postavši film sa najboljim vikendom otvaranja nekog stranog filma kod nas.

2. Top Gan: Maverik

Nastavak kultnog filma "Top Gan" iz 1986. godine uspeo je da prestigne legendarni „Titanik“, koji je do sada bio film sa najvećom zaradom svih vremena.

Stara ekipa bez Keli Mekgilis i Meg Rajan ponovo je osvojila bioskopsku publiku.

Maverik se upušta u borbu sa svojim najvećim strahom, što će kulminirati misijom koja zahteva veliku žrtvu svih onih koji budu izabrani da u nju polete. Suvišno je napisati da je Tom Kruz ponovo nadmašio sebe.

3. Elvis

Film "Elvis" Baza Lurmana je prevazišao sva očekivanja od jednog biografskog filma, osvojio publiku, kao i samu porodicu Elvisa Preslija.

Ovaj film je za koplje ispred svih biografskih filmova, a najveću zaslugu za to ima glumac Ostin Batler, kojii je maestralno "skinuo" kralja rokenrola, iako među njima ne postoji nikakva fizička sličnost.

4. Betmen

Robert Patinson je briljirao u poslednjoj verziji "Betmena". On je u svojoj gotovo ikoničkoj slici Brusa Vejna mračan, izuzetan i jednostavan. On je osveta, on je detektiv. I ima nečeg izuzetno pobedničkog u celokupnoj slici filma.

Ovo ostvarenje bavi se pokušajima mladog Brusa Vejna da se izbori s pojavom Ridlera, Pingvina i Žene-mačke, i na neki način nas tera da menjamo način poimanja Betmen univerzum.

6. Plavuša

Film "Plavuša" jedan je od najkontroverznijih filmova, koji je izazvao oduševljenje, poput onog na Kanskom festivalu, kada je dobio jedanaestominutne ovacije, ali i ogorčenje jednog dela javnosti koji smatra da je život slavne filmske dive Merilin Monro prikazan na potpuno pogrešan način u ovom Netliksovom filmu.

S druge strane, reditelj filma Endru Dominik je izjavio da mu je drago što je film "razbesneo" fanove, a uzrok problema vidi u tome što oni misle da je film "zloupotrebio njihovu ideju o Merilin".

7. Doktor Strejndž u multiverzumu ludila

„Doktor Strejndž u multiverzumu ludila“ je film koji su ljubitelji superheroja čekali od 2017. godine. Ovaj film pokazuje Doktoru Strejndžu da, iako je mislio da je ključaonica dovoljno velika, ima još mnogo toga da se nauči i mnogo novih mesta na kojima treba da bude.

Doktor Stiven Strejndž koristi zabranjene čini da otvori vrata multiverzuma, koji uključuje i alternativnu verziju njega samog. Pod plaštom Doktora Strejndža, svoju ulogu je ponovio Benedikt Kamberbač.

Domaći filmovi

Promo/RTS
 

1. Mrak

Film "Mrak" je nastao u koprodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke, pa i glumački tim novog ostvarenja čine domaći i strani protagonisti: Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović i Slađana Bukejlović.

Ovaj film je srpski kandidat za Oskara, ali nije ušao u uži izbor ove prestižne nagrade.

Radnja ovog psihološkog trilera na granici horora odvija se u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine.

2. Strahinja Banović

Film "Strahinja Banović" je snažna priča o ljubavnom trouglu i junaštvu.

Ova višestruko nagrađivana ljubavna priča, inspirisana srpskom epskom pesmom „Banović Strahinja“, smeštena je u kontekst savremene izbegličke krize.

Evropska filmska akademija uvrstila je ovo ostvarenje u izbor 30 najboljih evropskih filmova.

3. Zlatni dečko

Film "Zlatni dečko" je na prvom mestu po pretragama na srpskom Guglu.

Reč je o napetom, dinamičnom i uzbudljivom filmskom putovanju, u čijem središtu su fudbal, zakulisne radnje, transferi, menadžeri, građevinska i fudbalska mafija...

Glavne uloge u ovom ostvarenju tumače Denis Murić, Jovana Gavrilović, Andrija Kuzmanović, Alisa Radaković, Petar Strugar, Igor Benčina, Tihomir Tika Stanić, Ljubomir Bulajić, Strahinja Blažić i drugi.

4. Ala je lep ovaj svet

Film "Ala je lep ovaj svet" odiše izuzetnom vizuelnom prepoznatljivošću i nepretencioznom komikom koja svima prija.

Glavni junak ove ljubavne komedije je anđeo Ljubiša (Nikola Pejaković), koji pokušava da spoji nespojivo: neafirmisanog reditelja Batu (Andrija Kuzmanović) i popularnu i harizmatičmu TV voditeljku Unu (Anđelka Prpić), a dodatno se u sve to meša policijski inspektor Trišić (Andrej Šepetkovski).

5. Komedija na tri sprata

Film "Komedija na tri sprata" prevazišao je sva očekivanja i velikom brzinom punio bioskopske sale, te ga je za manje od mesec dana pogledalo 50.000 ljudi.

Rediteljka Sandra Mitrović, kojoj je ovo debitantski film, zajedno sa fantastičnom glumačkom i autorskom ekipom, uspela je da na filmskom platnu dočara priču o komičnim i često suludim avanturama stanara jedne naizgled obične stambene zgrade u Beogradu.

6. Vera

Film "Vera" je inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić, četvorostrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali „srpska Mata Hari”, u lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada.

Film „Vera” je priča o ženi u muškom svetu, i paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla.

U ulozi srspke špijunke našla se Jovana Stojiljković, bez koje gotovo da ne postoji nijedan kadar filma.

7. Leto kada sam naučila da letim

Film "Leto kad sam naučila da letim" je nostalgični film Raše Andrića koji u gledoacima budi ona davno zaboravljena osećanja na prvo letovanje.

Film je osvojio brojne nagrade, a jedna koja se izdvaja je ona sa međunarodnog filmskog festivala u Italiji.

Kako piše u obrazloženju žirija, nagrada je pripala ovom igranom filmu zbog čvrstog odnosa između glavne junakinje Sofije i hrvatskog ostrva i mora koji je hrane i štite u najtežim godinama života.

 

8. Trag divljači

Film "Trag divljači" se potpuno izdvaja u ovogodišnjoj produkciji srpskih filmova i po vizuelnom identitetu i po priči.

Glavne likove ove priče čine moćnik Udbe, disident samotnjak, dama u nevolji i ambiciozni novinar, a međusobno ih povezuje brutalno ubistvo koje te 1979. godine žestoko potresa jugoslovensku javnost.

Scenario za film „Trag divljači“ potpisuje Nenad Pavlović, u saradnji sa Đorđem Milosavljevićem i Dimitrijem Vojnovim, a priča je nastala po motivima proze Živojina Žike Pavlovića, jednog od naših najznačajnijih književnih i filmskih autora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike