Objavljene nominacije za Zlatni globus: Trijumf biografskih filmova

12.12.2022

17:15

0

Ceremonija dodele se vraća u januaru na mrežu NBC nakon duge pauze usled bojkota

Objavljene nominacije za Zlatni globus: Trijumf biografskih filmova
Copyright Profimedia

"Zlatni globus" je objavio  nominacije za istorijsku 80. dodelu ovog prestižnog priznanja koji mnogi smatraju za savršeni uvod u Oskara.

Ceremonija dodele se vraća u januaru na mrežu NBC nakon duge pauze usled bojkota Holivudske asocijacije stranih novinara (HFPA).

Filmovi "Avatar: Put vode", "Elvis", "Fabelmanovi", "Tár" i "Top Gan:Maverik", su nominovani u kategoriji najboljih filmova.

Film "Elvis" Promo/Blitzfilm
 

Zanimljivo je da su čak tri filma biografska. Film "Elvis" o kralju rokenrola, "Tár"  o slavnoj dirigentkinji Lidiji Tar i "Fabelmanovi", autobiografski film Stivena Spilberga.

Nominacije za najbolju glumicu i glumca

Za najbolju glumicu nominovana je Kejt Blanšet za "Tár", Ana de Armas za "Plavušu", Mišel Vilijams za "Fabelmanove", Vajola Dejvis za film "Žena kralj" i Olivija Kolman za film "Empire of light".

Za najboljeg glumca nominovani su: Ostin Batler za "Elvisa", Brendan Frejzer za film "Kit", Hju Džekman za "Sina", Džeremi Poup za film "The Inspection", Bil Naj za film "Living".

Profimedia
 

Brendan Frejzer zbog davnog slučaja seksualanog zlostavljanja izjavio da neće doći na dodelu Zlatnih globusa i pre nego što su nominacije objavljene.

Nominacije za najbolju režiju

Za najbolju režiju nominovani su Stiven Spilberg za "Fabelmanove", Džejms Kameron za "Avatar: Put vode", Baz Lurman za "Elvisa", Daniel Kwan i Daniel Scheinert za "Everything everywhere all at once" i Martin McDonagh za "Duhovi ostrva".

Promo/MCF
 

Za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije nominovani su "Vavilon", "Nož u leđa: Stakleni luk", "Trougao tuge", "Everything Everywhere All At Once - A24", "The Banshess of Inisherin".

Danijel Krejg je nominovan u kategoriji najboljeg glumca komedije ili mjuzikla za film "Nož u leđa: Stakleni luk", a Džulija Roberts za najbolju ulogu u limitiranoj seriji "Gaslit".

Džulija Roberts/Profimedia
 

Kompletan spisak nominovanih možete pogledati ovde.

Nasleđujući Riki Džervesa, Tinu Fej i Ejmi Poler pre njega, komičar, Džerod Karmajkl, voditelj „The Carmichael Show na NBC“, će u januaru preuzeti voditeljski mikrofon u Beverli Hiltonu na istorijskoj 80. dodeli Zlatnog globusa.

Prošlogodišnja ceremonija bila je skroman događaj bez televizijskog prenosa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike