Film koji je publiku na Festu ostavio u suzama: Zašto treba pogledati „Mrak“? (FOTO/VIDEO)

27.02.2022

10:30

0

U srpske bioskope najnovije ostavrenje Dušana Milića ulazi u redovnu distribuciju 17. marta, baš na datum kada je počeo pogrom na Kosovu i Metohiji

Film koji je publiku na Festu ostavio u suzama: Zašto treba pogledati „Mrak“? (FOTO/VIDEO)
miona ilov autor fotografije mihail georgiev - Copyright Miona Ilov, Film "Mrak" Promo/Mihail Georgiev

Drugi dan jubilarnog 50. FEST-a protekao je u znaku svečane premijere domaćeg i međunarodnog filma „Mrak" autora Dušana Milića u Kombank dvorani.

- Drago mi je da ste došli u tolikom broju da pogledate naš film, ponosni smo što je film prikazan na Festu i nadam se da će "Mrak" imati uspešan život u bioskopima - rekao je reditelj Milić na kraju projekcije.

Premijera filma "Mrak" Tanjug/Dragan Kujundžić
 

"Mrak" je nastao u koprodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke pa i glumački tim novog ostvarenja čine domaći i strani protagonisti: Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović i Slađana Bukejlović.

Premijera filma "Mrak" ATA Images/Amir Hamzagić
 

Radnja ovog psihološkog trilera na granici horora odvija se u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine.

Glavni trio protagonista čine devojčica Milica, njena majka Vukica i deda Milutin - otac Miličinog oca koji je nestao jedne noći sa njenim ujkom, a filmska priča je zasnovana na istinitom događaju.

Film "Mrak" Promo/Yana Lozeva
 

Težište ove mučne drame je ispričana donekle kroz vizuru male Milice, čije je detinjstvo na Kosovu gotovo uništeno, jer ih pripadnici KFOR-a odvoze svaki dan u jedinu seosku školu koja ne broji više od 10 učenika, iz razloga što su se porodice sa te teritorije KiM odselile.

Ona ostaje sama sa majkom i dedom u trošnoj kući u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, i sve više strahuje od trenutka kada su joj otac i ujak misteriozno nestali. Porodicu čuvaju veoma prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a.

Film "Mrak" Promo/Yana Lozeva
 

Česti zastrašujući napadi od strane nevidljivog neprijatelja i mračnih sila stalno uznemiravaju ovo troje napaćenih ljudi, a brutalnost napada se ogleda u likvidiranju njihovih životinja koje drže i znače im da prežive.

Deda Milutin u izvanrednom tumačenju Slavka Štimca, ume biti strog prema vojnicima KFOR-a, jer očekuje brza rešenja, a to u postavljenom sistemu izgleda nije moguće.

Slavko Štimac u filmu "Mrak" Promo/Kiril Prodanov
 

Film "Mrak" je upravo takav kako mu i samo ime kaže - sadrži veoma izraženu mračnu atmosferu, obrađuje mučnu i tragičnu temu stradanja i progona Srba sa KiM, većinom se dešava noću, u u mraku, jer često nestaje struja, a autor veoma postepeno stvara gradaciju tog nepodnošljivog straha koji skoro da parališe troje junaka.

Posebno se sve komplikuje kada nastane prekomanda italijanskih vojnika, što naročito pogađa Milutina, jer ne može da shvati ni da izdrži to što se pripadnici tih snaga stalno rotiraju bez najave.

Film "Mrak" Promo/Yana Lozeva
 

Američki vojnici KFOR-a nisu adekvatna zamena, deluju nezainteresovano i žele samo rutinski da odrade zadatke koji su im dodeljeni, bez empatije ili udubljivanja u problem, misleći da samo divlje životinje napadaju njihovu živinu, i da nema tu ljudskih neprijatelja koji će im doći glave.

Režiser i scenarista je kreirao jednu hermetičnu, klaustrofobičnu, pomalo i pozorišnu atmosferu, gde dominiraju Milica, Vukica i Milutin, koji u najtežim situacijama žele da ostanu zajedno, i po cenu toga da će možda izgubiti život ako ostanu u porodičnoj kući.

Premijera filma "Mrak" ATA Images/Amir Hamzagić
 

Glumica iz Srbije sa uspešnom karijerom u Danskoj Danica Ćurčić dominira veoma teškom i kompleksnom ulogom napaćene žene koja pokušava da preživi sa ćerkom i pobegne sa tog ukletog mesta. Ovo je njen prvi film na srpskom jeziku.

Miona Ilov je pravo otkrovenje u izuzetno emotivnoj roli Milice, koja pati kada joj školski drugari i drugarice odlaze sa svojim roditeljima daleko od tog pakla, jer onda ostaje skroz sama.

Slavko Štimac je i ovde pružio jednu novu, još zreliju dimenziju svog glumačkog talenta.

Svo troje dobili su ubedljivo najveći aplauz na kraju projekcije, a publika je bila u suzama zbog veoma napetog, potresnog i brutalnog filma.

Nakon premijere "Mrak" će se prikazivati na 50. FEST-u u još nekoliko termina, a u srpske bioskope ulazi u redovnu distribuciju 17. marta, baš na datum kada je počeo pogrom na Kosovu i Metohiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike