Najpoznatija špijunka u vrtlogu rata: Počinje snimanje serije o srpskoj Mata Hari

17.02.2021

09:56 >> 13:39

0

U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i tro

Najpoznatija špijunka u vrtlogu rata: Počinje snimanje serije o srpskoj Mata Hari
Copyright YouTube

Na onlajn-divanu “Beograd za početnike” u znamenitoj Rančićevoj kući, galeriji i sedištu Centra za kulturu Grocka, večeras u 19 časova govoriće se o intrigantnoj i najpoznatijoj srpskoj špijunki, Veri Pešić (1919-1944), čuvenoj “leskovačkoj lepotici”, svojevrsnoj srpskoj Mata Hari, koja je bila čak četvorostruki agent.

Šta je mit i urbana legenda, a šta kažu dosijei različitih tajnih službi o njoj, te kako su se plele opasne mreže geopolitike uoči i tokom Drugog svetskog rata u Beogradu i Srbiji, ispričaće Nedeljko Kovačić, reditelj i scenarista serije “Vera” čije snimanje uskoro počinje. Svi zainteresovani moći će da prate program na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Centra za kulturu Grocka.

Beograd, kao prava Kazablanka, krajem tridesetih godina prošlog veka bio je špijunska prestonica najvećih obaveštajnih službi tog vremena. U tom zamršenom, uzbudljivom, opasnom svetu živopisnih istorijskih ličnosti koje su radile kao obaveštajci i kontraobevaštajci za najveće svetske sile, izdvaja se i jedna žena – Vera Pešić.

Promo / Beograd za početnike

Legenda kaže da je Vera Pešić govorila šest stranih jezika i bila saradnica kako jugoslovenske obaveštajne službe, tako i vrha nemačke, francuske i engleske. Kretala se u najvišim beogradskim krugovima da bi ušla u tajne krugove agenata, bila je redovna gošća prestižnih prestoničkih balova i zabava, elitnih hotela i restorana poput Mažestika, Balkana, Dardanela, lokala u Skadarliji… Tu se družila sa diplomatama, opasnim i uticajnim ljudima, skupljajući informacije i kujući planove.

Uvek se predstavljala kao zaposlena u Generalštabu vojske. To je bio lukav plan koji joj je omogućio da njene mete pokušavaju da je vrbuju kao svog insajdera, dajući joj novac, čineći usluge i pružajući joj prednost u špijunskim igrama. Mreža Verinih saradnika, “prijatelja” i pre svega ljubavnika, bila je toliko razvijena i složena, da su na njoj mogli da joj pozavide i mnogo iskusniji operativci.

YouTube

– Umesto u studiju, ovaj inovativni koncept online divana održava se u Rančićevoj kući, zaštićenom kulturnom dobru iz 19. veka, od velikog značaja za našu zemlju, poznatom po autentičnom ambijentu i toplini varoškog doma srpske kuće iz 19. veka. Zato je Rančićeva kuća savršena pozornica za divanjenje uzbudljivih priča iz naše nacionalne povesti, a zbog epidemiološke situacije, prihvaćen je format online-divana, dok ne bude bezbedno da se pripovedanje nastavi i uživo sa publikom u ovom čarobnom prostoru – poručuju autori.

Scenarista i reditelj Nedeljko Kovačić, o igranoj TV seriji i filmu “Vera” kaže da će to biti špijunski triler sa elementima melodrame, a da snimanje počinje uskoro.

– Serija je inspirisana istinitom pričom o Veri Pešić (1919–1944), špijunki iz Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali “srpska Mata Hari”. U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije i svesti o svom pravom poreklu, ali odlučna da se bori i preživi. Rođena iz nerazjašnjene veze Srpkinje i bugarskog oficira, i odrasla pod stigmom neželjenog deteta za koje se ne zna gde tačno pripada, Vera postaje vrhunski špijun koji zavodi i manipuliše muškarcima, nikad ne dozvoljavajući da postane njihov plen – priča Kovačić.

Pročitajte još

On dodaje da će paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus serije biti i na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami – odnosu s majkom Anđom, a u kontekstu njenog tajanstvenog porekla.

– Odnos s majkom i pitanje oca u stvari formiraju njene odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri. Serija se bavi Verinom unutrašnjom dramom – nepripadanje, koje je čini savršenim špijunom, ujedno je i njena najveća boljka – zaključuje reditelj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike