Olga Odanović o filmu “Leto kada sam naučila da letim”: Ovo je topla ljudska priča za sve nas

12.02.2022

11:40

0

Po njenim rečima, posebnost ove priče je u tome što on priču pripoveda kroz dečiju perspektivu junakinje Sofije

Olga Odanović o filmu “Leto kada sam naučila da letim”: Ovo je topla ljudska priča za sve nas
leto_film_kzn_11022022_0032 - Copyright ATA Images/ Milan Maričić

Film "Leto kada sam naučila da letim", rađen po istoimenom romanu Jasminke Petrović i u režiji Radivoja Raše Andrića, biće premijerno 16. februara u Kombank dvorani, a reditelj naglašava da je njegov film pun dobrote i ljubavi.

ATAImages/ Milan Maričić
 


- Ne mogu se pohvaliti da sam ja bio taj koji je prvi video da knjiga Jasminke Petrović ima veliki kinematografski potencijal. To su uradili naši producenti, koji su na svoju ruku stupili u kontakt s autorkom, našli scenaristkinju i kreirali scenario, i tek tada su me pozvali - naveo je reditelj Andrić na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Andrić navodi da je imao podeljena osećanja nakon što mu je ovaj projekat predložen - osećaj velike odgovornosti i napora, ali mu je bilo i drago što ima prilike da radi na nečemu što mu je odmah privuklo pažnju i što ima potencijala.

ATAImages/Milan Maricic
 


- Trudim se da svaki moj projekat bude slojevit, a mislim da smo ovde uspeli da istaknemo te slojeve koji su postojali već u knjizi, u čak i većoj meri - kaže Andrić.

Autorka Jasminka Petrović, čije je delo i pre ekranizacije ušlo u lektiru za sedmi razred osnovne škole, navela je da je film tera na plač zbog svoje velike emotivnosti.

- Ovaj film je veoma dirljiv, ima u sebi mnogo dobrote i ljubavi. To je ono što ja u njemu vidim - kaže Petrović.

ATAImages/ Milan Maričić
 

Ona ističe da ne treba upoređivati film s njenom knjigom.


- U nekim trenucima prepoznam neke scene i replike, ali smatram da su ovo dva potpuno različita medija. Knjiga je jedno, predstava drugo, a film treće i tu nema upoređivanja - smatra Petrović.

Autorka dodaje da je nakon prisustvovanja snimanjima naučila da je jako teško snimiti jedan film, naročito jer je "Leto" snimano pre dve godine, tokom pandemije kovida koja je aktivno diktirala pravila u tom polju.

- U svakom trenutku sam osećala toliko energije, truda, dobrote i ljubavi... Presrećna sam. Smatram da je ideja filma prenešena i da je veoma važno da se ovaj film gleda... On šalje jaku mirovnu poruku, ne govori o ratu, već o ljubavi i oproštaju, a da bismo nastavili dalje, moramo oprostiti jedni drugima i sebi - kaže Petrović.
ATAImages/ Milan Maričić
 


Glumica Olga Odanović, koja u ovom ostvarenju tumači lik baka Marije, rekla je da joj je ova rola među omiljenim, kao i da je ona filmu privržena na ličnom nivou.

- Ovo je jedan jednostavan, topao, ljudski film koji se bavi temama koje zanimaju sve nas, bez obzira na životnu dob - istakla je Odanović.

Odanović je dodala da je bila veoma srećna već kada je dobila poziv za kasting, a potom i ulogu.

ATAImages/ Milan Maričić
 

- Ovaj film meni znači mnogo i nadam se da će ljude koji ga budu gledali podsetiti na stvari koje nikada ne treba da zaboravimo. Te stvari nisu tako pretenciozne u ovom ostvarenju, već se osećaju kroz njegovu atmosferu - kaže Odanović.


Po njenim rečima, posebnost filma je u tome što on priču pripoveda kroz dečiju perspektivu junakinje Sofije.

Sofiju tumači Klara Hrvanović, kojoj je ovo prva velika uloga.
ATAImages/ Milan Maričić
 

- Smatram da će na premijeri biti raznih osećanja, od buđenja svesti za posledicama raspada Jugoslavije do sreće... Mislim da će publika biti vrlo zadovoljna, a i ja ću - kaže mlada glumica.

Hrvanović navodi da je "sam proces snimanja kao avantura bio veoma zabavan, ali i naporan."

- Kao i Sofija, na snimanje sam došla s jednom emocijom, a otišla s drugom. Nekada je bilo toliko zabavno da sam zaboravila da sam na snimanju, a nekada mi je to bilo veoma naporno... Ipak, uvek bih osećala ljubav i radost - rekla je Hrvanović.

Producent Milan Stojanović naveo je da je knjigu Jasminke Petrović pročitao krajem 2015. godine i da je plakao čitajući je jer ga je ona duboko pogodila.

- Ova knjiga je prava porodična, a imala je i potencijala za pravi porodični film. Ima slojeve i za decu i odrasle, i oba ta sloja na čitaoce imaju pođednako jak efekat - kaže Stojanović.

Producentkinja Maja Popović Milivojević dodaje da film nema ciljnu grupu, već je namenjen najširoj mogućoj publici.

ATAImages/ Milan Maričić
 

- Deca se raduju avanturama devojčice Sofije, a odrasli emotivno reaguju na priču o njenom odrastanju... Ovo je jedna univerzalna priča i verujem da porodice mogu da je gledaju zajedno, uživaće i smejati se - kaže Popović Milivojević i dodaje da je čak i tokom snimanja film izazivao veoma snažne emocije.

Film "Leto kada sam naučila da letim" započeće svoj bioskopski život dan nakon premijere (17. februara).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike