Nikola Rakočević za 24sedam: Tri najvažnija kriterijuma

22.10.2022

18:15

0

Glumac tvrdi da do sada nije pravio kompromise u karijeri, jer bi to onda značilo da je prihvatio neku ulogu koja se kosi sa njegovim životnim vrednostima

Nikola Rakočević za 24sedam: Tri najvažnija kriterijuma
Moj život – moja priča (12) - Copyright Nikola Rakočević 24sedam/Katarina Mihajlović

Snimanje filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića, ambicioznog ratnog i filmskog spektakla je završeno, a jednu od glavnih uloga igra Nikola Rakočević.

Pored igranog filma, u pripremi je i TV serija "Vazdušni most" sa istom temom.

Filmska priča je zasnovana na najvećoj pojedinačnoj akciji spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatog imena “Operacija Halijard”.

Nikola Rakočević 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Glumac Nikola Rakočević u “Herojima Halijarda” glumi lik Mirka Jovića, lik koji nije istorijska ličnost.

- Igram srpskog seljaka koji se nalazi u ratnim okolnostima i koji u skladu sa svojim vaspitanjem odlučuje na čijoj strani će biti i bori se za to u šta veruje. Naravno, to nije uvek lako, ima puno prepreka na njegovom putu. Meni lično je bilo veoma interesantno da igram jedan tako kompleksan lik - objašnjava Rakočević za 24sedam.

A kako se pripremao za jedan tako kompleksan karakter sa svim njegovim unutrašnjim borbama?

- Unutrašnja borba, to je nešto što sa čime se ja kao glumac susrećem. Za većinu dramskih likova je karakteristično da imaju unutrašnju i spoljašnu borbu, a moj lik u "Herojima Halijarda"  ima obe. U ovom ostvarenju meni je bilo komplikovanije da naučim da jašem, da mogu da se osećam bezbedno na konju dok glumim. U filmu se koristi dosta oružja, tako da smo morali i da naučimo da pucamo - kaže Rakočević.

Nikola Rakočević FCS
 

Prema njegovim rečima film "Heroji Halijarda" je dosta drugačiji od filmova koji se danas snimaju.

- Danas je jako važna brzina, da se što brže snimi film. Ovde toga nije bilo, već smo radili kao nekada. Podsetiću samo da je Čarli Čaplin snimao jednu scenu po dva meseca. Doduše to je bilo drugo vreme, ali ovaj film je sniman dosta sporo u odnosu na današnje standarde - kaže Rakočević.

A kako ovaj glumac koji je prešao put od izbora među 10 najboljih mladih glumaca Evrope do profesora glume, danas bira uloge?

- I dalje to radim po svom ličnom osećaju. Zapravo, imam tri kriterijuma za izbor uloge. Jedan je da li mi je mnogo potreban novac ili nije, jer ovo je posao od kojeg živim. Ipak, on nije najvažniji. Najbitniji kriterijum je da li taj scenario meni ima nekog smisla ili ne. Treći je uloga koju treba da igram - ističe Rakočević.

Nikola Rakočević i Žarko Laušević Promo/Contrast Sudios
 

Ovaj glumac tvrdi da do sada nije pravio kompromise u karijeri, jer bi to onda značilo da je prihvatio neku ulogu koja se kosi sa njegovim životnim vrednostima.

Ipak bilo je onih koje je prihvatao, a koje, možda, ne bi da je bio u boljoj finansijskoj situaciji, "ali sve je to moj posao", zaključuje Rakočević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike