Harizmatična srpska špijunka u vrtlogu ljubavi i rata: 24sedam na projekciji filma "Vera" (FOTO/VIDEO)

04.11.2022

19:00

0

Kretala se u najvišim beogradskim krugovima i postala saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe

Harizmatična srpska špijunka u vrtlogu ljubavi i rata: 24sedam na projekciji filma "Vera" (FOTO/VIDEO)
Film "Vera" - Copyright Promo/Nebojša Babić

Da li postoji prava strana u ratu? Da li neko može istovremeno biti heroj i antiheroj? Da li postoji ženski film i šta to tačno znači? Samo su neka od pitanja koja postavlja film "Vera", a na koje gledalac može da pokuša da pronađe odgovor. 

Film "Vera" je špijunski triler sa elementima melodrame, inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić, četvorostrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata koju su često nazivali "srpska Mata Hari".

Još do sada nije ispričana priča o srpskoj Mata Hari Veri Pešić, koja je govorila šest jezika, kretala se u najvišim beogradskim krugovima, uplovila u špijunske vode i postala saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe.

Film "Vera" Promo/Nebojša Babić
 

Ekipa portala 24sedam imala je priliku da pogleda film uoči velike premijere koja će biti održana 9. novembra u Cineplexx Galeriji Beograd. Svoj bioskopski život film počinje 10. novembra. 

Odavno u domaćoj kinematografiji nismo gledali ostvarenje sa istinitom pričom za koju bi se "grabio" svaki holivudski studio. 

U ulozi srpske špijunke koja je prešla put od naivnog devojčurka iz Leskovca do opasnog igrača ravnopravnog u "borbi" sa svetskim moćnim muškarcima, našla se glumica Jovana Stojiljković. Gotovo da ne postoji kadar u filmu bez nje i kao što su glumci scenario pročitali u dahu, tako i gledalac od početka do kraja prati radnju filma. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Vera Pešić je bila srpska špijunka koja je uspela da do svoje 25. godine proživi nekoliko života.

- Potpuno je neverovatno sa čim se sve nosila i šta je sve preživela sa svojih 25 godina. Ona je dokaz one stare izreke da ti život daje samo ono što možeš da podneseš - rekla je Jovana Stojiljković, na konferenciji za novinare, nakon premijere filma.

Ona je izjavila da ništa nije znala o liku Vere i da se sa njom upoznavala tokom rada na ulozi. Očigledno je da je ovom liku dodala svoj senzibilitet, zbog kog će svaki gledalac zavoleti Veru, čak i kad radi nešto što ne bi baš mogli nazvati dobrim.   

Paralelno sa špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj ali i ženskoj drami. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Veru Pešić možemo uporediti sa tragičnom antičkom heroinom, čiji bi život sigurno otišao u drugom pravcu da se u nju nisu zaljubila dva obaveštajca - jugoslovenski i nemački. Kao i da nije živela u vreme, uoči, i za vreme Drugog svetskog rata. 

Jovana Stojiljković tvrdi da je "Vera" važna iz tri aspekta.

- Prvo, film je inspirisan istinitom pričom a mislim da naša publika veoma voli da gleda istinite događaje na platnu, posebno što je ovaj deo istorije manje poznat. Drugi aspekt je sigurno što ovde imamo glavni ženski lik, a tako retko danas imamo priliku da gledamo vodeće junakinje u domaćoj kinematografiji, i uopšte film o ženama. Treće, tu je i sama Vera koju sam jako zavolela i osetila, tako da je ovaj film zapravo njen filmski testament - zaključila je Jovana Stojiljković.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Film "Vera" je romansirana priča o srpskoj špijunki koja je umrla sa samo 25 godina. O njoj je sačuvano dosta različitih izvora i priča, ali prema tvrdnjama tvoraca filma, najviše o njoj su saznavali iz njenih pisama, na osnovu čega su mogli  da "rekonstruišu" njen lik.

Kreatori filma su imali veliku pomoć stručnog konsultanta Svetka Kovača, od kojeg su uspevali da dobiju relevantne informacije iz dosijea, koji su bili presudni za rasvetaljavanje lika Vere Pešić.

- Razne priče o Veri Pešić su, prema našim istraživanjima, ostale nedorečene, nedovršene, nejasne, pa i kontroverzne. Ono što sigurno o znamo jeste da se prava, istorijska Vera Pešić bavila špijunažom. Naša, filmska Vera je njena romansirana biografija, odnosno nije dokumentaristički prikaz istorijskih događaja - napomenuo je reditelj i scenarista Nedeljko Kovačić, poznat po dokumentarno-igranoj TV seriji “Jovanka Broz i tajne službe”.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Upravo je ideja o filmu potekla tokom rada na seriji, kada je kod jednog obaveštajca otkrivena čitava soba posvećena njoj, očigledno zaljubljenog i opijenog pričom o srpskoj Mata Hari.  

U ulozi mladog komuniste u filmu našao se glumac Viktor Savić, koji se najviše bojao da u filmu ne dođe do veličanja neke ideologije.

- Imao sam bojazan da scenario ne skrene u tom smeru, a podele nikad nisu dobre, jer stvari nisu crno-bele. Onda na kraju u scenariju nisam pronašao sve to čega sam se bojao da ću naći, što mi se svidelo. Privukao me je moj lik, jer je on ljubavna strana Verine priče, i nalazi se u toj funkciji filma - rekao je Savić, koji je istakao da se sa ovim filmom može povući paralela sa današnjim podelama.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Jedna od istorijskih ličnosti koja se pojavljuju u "Veri" je Kosta Pećanac, kojeg igra Tihomir Stanić.

- Učili smo u školama da je Pećanac bio izuzetno negativan lik, i čim sam čuo njegovo ime, nakostrešio sam se. Kasnije smo postepeno saznavali i da je bio pozitivan. Lepo je uvek što umetnost pokušava da u likovima iz istorije pronađe nešto sakriveno, nepoznato, da bismo pripovedali neku novu priču - rekao je Arsić, dodavši da je ovaj film pobudio u njemu posebnu emociju koja je uporedio sa onom nakon odgledane predstave "Petrijin venac".

U filmu se pojavljuje još jedna istorijska uloga, rola nemačkog špijuna Karla Krausa, kojeg igra Petar Zekavica.

- Iskreno, bio je ovo veoma težak projekat za mene i lično ne volim da tumačim ovakve hladnokrvne likove koji bez problema mogu ubiti čoveka i nastaviti dalje dan. Naš cilj je bio da pokušamo napraviti ljubavnu priču između Vere i njega, a ja verujem da ju je on iskreno zavoleo, i da nije samo hteo da je iskoristi za svoje potrebe da špijunira za Nemce - rekao je Zekavica.

U filmu igraju i Nikola Kojo, Nebojša Dugalić, Vuk Kostić, Bojan Žirović, Anita Mančić i drugi. 

I za kraj, moramo da napomenemo da je prepoznatljivi Nikola Kojo u srpskom filmu uspeo da svoj šarmantni lik uklopi u prilično kompklesnu mrežu špijunskih likova u ovom ostvarenju i tako na neki način da poseban šmek celom filmu izgovarajući repliku:

- Obaveštajac koji radi samo za jednu stranu obično pogine, obaveštajac koji radi za više njih ima šanse da preživi.

Muziku za film je radio Manjifiko, scenaristi su Kristina Đuković i Nedeljko Kovačić, a producentkinja Danka Milošević. Nakon bioskopskog života publika će moći da gleda "Veru" kao seriju u deset epizoda na televiziji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike