U vreme Hitlerove smrti, manekenka je ušla u njegov stan i okupala se u Firerovoj kadi: Ove scene ušle su u istoriju (FOTO/VIDEO)

20.04.2023

09:13

0

Autor: N. Pavlović

Nestvarna priča o neustrašivoj Li Miler

U vreme Hitlerove smrti, manekenka je ušla u njegov stan i okupala se u Firerovoj kadi: Ove scene ušle su u istoriju (FOTO/VIDEO)
li-miler - Copyright Profimedia

Li Miler bila je manekenka "Voga", muza i ratna reporterka, a tokom Drugog svetskog rata načinila je istorijske zapise.

- Živela sam u Hitlerovom privatnom apartmanu u Minhenu kada je objavljena njegova smrt - reči su koje nije izgovorio visokorangirani oficir nacističke Nemačke, ili pak vojnik savezničkih snaga, već manekenka koja je počela da se bavi fotografijom.

Profimedia
 

Nakon što se pojavila na naslovnici poznatog "Voga", postala je muza i ljubavnica umetnika Mena Reja, a potom je bila jedna od malobrojnih žena foto-reportera koje su izveštavale sa ratišta tokom Drugog svetskog rata.

Nakon njene smrti 1977, sin Entoni Penrouz je na tavanu našao brojne zapise iz rata.

Njene fotografije i izveštaji mogli su se naći u "Vogu" između 1944. i 1945. godine, a mučni opisi stajali su između divnih recepata i lepotica odevenih u skupocene haljine.

U godinama koje su usledile, Milerova je retko govorila o ratu, a Penrouz je istakao da ih je provodila u depresiji i alkoholu.

Pokazala ko je bio pravi pobednik

Fotograf magazina "Lajf" Dejvid E. Šerman postao je mentor Li Miler i njih dvoje su se proslavili po tome što su se prvi našli na licu mesta. Sa vojnicima 45. divizije, u aprilu 1945, otkrili su Hitlerov minhenski apartman, gde je Šerman napravio čuvenu fotografiju - Milerovu u Firerovoj kadi.

- Li se okupala u Hitlerovoj kadi dok je ljutiti poručnik divizije, sa sapunom u rukama, lupao na zaključana vrata - prisetio se Šerman u predgovoru manekenkine knjige "Lee Miller’s War: Beyond D-Day".

- Mislim da je na taj način htela da se osveti Hitleru. Na podu su bile njene čizme, pune prljavštine Dahaua koju je rasula svuda po kupatilu. Time je poručila da je ona pobednik - smatrao je sin Entoni.

- Sve je bilo u odličnom stanju, bilo je i struje i tople vode, a tu je bio i frižider. Da je neko za svega 15 minuta obrisao prašinu sa ormarića, stan bi bio spreman za novog stanara, ukoliko vam ne bi smetala posteljina i srebrnina sa inicijalima AH - napisala je tada u svom dnevniku.

Odlučili su da se slikaju u tom stanu, i tako su nastale fotografije koje će se dugo pamtiti. Ne zna se zašto su tačno odlučili da se Milerova okupa u Hitlerovoj kadi, a navodno, tu su proveli tri noći. Sedeli su za Firerovim stolom, koristili njegov toalet i čak spavali u njegovom krevetu.

- Uradili smo sve da bismo se osećali kao kod kuće - rekla je ona.

Zanimljivo je da su pre toga bili u logoru Dahauu, gde su snimili mnoge strahote. Milerova je izjavila kako je tim neobičnim kupanjem želela da spere sve što je videla i osetila u koncentracionom logoru samo nekoliko sati ranije.

Youtube/Albertina Museum
 

Oslobođeni Pariz

Milerova je provela neko vreme i na ratištu. Kada se pročulo da je francuski San Malo oslobođen u avgustu 1944, poslata je da izveštava iz tog grada. Međutim, po dolasku je videla da je mesto i dalje pod kontrolom nemačkih snaga. Iz hotelske sobe je dokumentovala oružane sukobe.

- Sobe su imale dušeke sa unutrašnjim oprugama, zbog čega sam poskakivala dok sam fotografisala, posebno što su me artiljerijski rafali naterali da svaki put poskočim - opisala je u svom stilu.

Na kraju joj je bilo žao što napušta front, a u pismu uredniku "Voga" je napisala: "Izaziva u meni gorčinu da idem u Pariz, sada kada sam okusila ukus baruta."

Šerman je opisao prizore koje su zatekli u oslobođenom gradu: "Bila je to orgija tenkova, zastava, reportera, nemačkih snajpera, rulje i pariske mode. Očekivali smo loše odevene miševe, a pronašli smo lepotice sa divnim frizurama... Li je odmah potražila stare prijatelje, uključujući i oduševljenog Pikasa."

U Parizu je Li Miler fotografisala Marlen Ditrih u satenskom kaputu i Freda Astera kako potpisuje devojkama autograme.

Ipak, nikada nije uspela da se vrati svom predratnom životu.

- Iz nekog razloga, uvek želim da sam negde drugde - napisala je Šermanu u jednom pismu 1945. godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike