Kako je Kastro preživeo čak 638 atentata: CIA je imala neke zaista sumanute ideje

18.04.2022

07:23

0

Toliko su bili "uspešni" u tome da je kubanski lider preminuo prirodnom smrću

Kako je Kastro preživeo čak 638 atentata: CIA je imala neke zaista sumanute ideje
kastro - Copyright AP Photo/Ramon Espinosa

Kubanski lider Fidel Kastro godinama je bio na meti CIA, koja je pokušala da ga ubije čak 638 puta tokom 40 godina, ali bezuspešno.

Američki špijuni i njihovi pomagači toliko su bili "vešti" u tome da je Kastro preminuo prirodnom smrću u 90. godini.

Nekadašnji direktor kubanske obaveštajne službe Fabijan Eskalante pre petnaestak godina je naveo da je Kastro izbegao smrt više stotina puta.

Ne može se tačno utvrditi da li je preterivao u svojim navodima, ali se iz deklasifikovanih izveštaja CIA i svedočenja nekih nesuđenih atentatora može zaključiti da je postojao znatan broj situacija u kojima su pokušali da lideru oduzmu život, i to na najmaštovitije moguće načine, kakvih nema ni u filmovima.

Spisak pokazuje i kako je postojala kompleksna i isprepletena birokratija koja je bila u mogućnosti da osoblju daje neograničene resurse da bi bla ubijena udaljena politička figura, gotovo mitsko biće koje je predstavljalo pretnju Americi.

Serija novinskih izveštaja iz sedamdesetih dovela je do istrage o zloupotrebi moći CIA. Predsednik Džerald Ford je 1976. godine zabranio političke atentate, ali je Eskalante tvrdio da su se nastavili i naredne dve decenije.

Ko nije ubio Kastra?

Broj neuspelih atentata u različitim američkim administracijama, prema navodima Fabijana Eskalantea:

Ajzenhauer - 38
Kenedi - 42
Džonson - 72
Nikson - 184
Karter - 64
Regan - 197
Buš stariji - 16
Klinton - 21

Eksplodirajuća cigara

Novine su 1967. izvestile da je godinu dana ranije CIA prišla jednom njujorškom policajcu sa idejom da Kastru podmetne cigaru napunjenu eksplozivom koji bi mogao da mu raznese glavu. To nikada nije bilo potvrđeno, iako se zna da je CIA koristila cigare u drugim pokušajima ubistava. Godine 1960, CIA je omiljenu Kastrovu kutiju cigara poprskala otrovom, ali paket nikada nije stigao do njega.

Profimedia
 

Iznenađenje u sladoledu

Kastro je voleo sladoled koliko i cigare, pa je CIA smislila da mu otruje desert. Zbog toga su za pomoć morali da zamole mafiju koja je proterana sa ostrva kada je Kastro, došavši na vlast, zabranio kockanje. Ipak, navodno su imali način da prokrijumčare bočicu otrovnih pilula jednom radniku kafića u Havani. Njegov zadatak je bio da pilulu stavi u sladoled ili milkšejk. Međutim, pošto je konobar pilule stavio u zamrzivač dok mu se ne ukaže prilika da ih upotrebi, već je bilo prekasno - kada ih je izvadio, bile su zaleđene. Prema drugim navodima, Kastro se nikada nije pojavio u navedenom kafiću.

Eksplodirajuća školjka

Pošto je kubanski lider voleo i ronjenje, plan je bio da mu pažnju privuče neka velika i blistava školjka, ali koja bi, pogađate, takođe bila napunjena eksplozivom. Ipak, nema dokaza da je ovakvo oružje ikada naprvljeno.

Profimedia
Kastro i Če Gevara

Odelo koje izjeda meso

CIA je došla na ideju da se u ronilačko odelo stave gljivice koji bi izazvale hroničnu bolest, a u opremu za disanje bakterija koja izaziva tuberkulozu. Samo je trebalo naterati Kastra da obuče baš to odelo. Ugledni američki advokat, koji je predvodio pregovore sa kubanskim predsednikom, postao je nenadano saveznik CIA. Trebalo je da Kastru pokloni odelo, ali je plan propao kada ga je neko "otkucao".

Atentat na reputaciju

Ideja je bila da se uništi Kastrov imidž tako što bi se čudno ponašao tokom obraćanja naciji. Špijuni su hteli da radio-stanicu oblože hemijskom supstancom sličnom LSD-u, kako bi predsednik počeo da halucinira uživo u programu.

Profimedia
 

Postojao je i plan da mu se pokloni kutija cigara koje bi ga privremeno dezorijentisale dok govori na televiziji, ili da mu se u cipele stavi određena supstanca od koje bi mu otpala njegova prepoznatljiva brada.

Bilo kako bilo, Kastro je sačuvao i glavu i bradu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike