Zašto je Krim bio i ostao bitan za Rusiju? U prošlosti je bio od presudne važnosti, a i sad se koristi na sličan način

13.04.2024

09:21

0

Krimska ofanziva iz Drugog svetskog rata "imala je stratešku vrednost i bila je značajan uspeh za Crvenu armiju“

Zašto je Krim bio i ostao bitan za Rusiju? U prošlosti je bio od presudne važnosti, a i sad se koristi na sličan način
Satelitska fotografija Krima - Copyright NASA

Pre 80 godina Krim je bio glavna pomorska baza Sovjetskog Saveza, što je slučaj i danas dok Rusija nastavlja svoju specijalnu vojnu operaciju, rekao je za Sputnjik Aleksandar Hil, profesor vojne istorije na Univerzitetu Kalgari u Alberti u Kanadi.

Rusija je u ponedeljak obeležila 80 godina od početka Krimske ofanzive Crvene armije protiv nacističkih osvajača tokom Drugog svetskog rata.

Operacija oslobađanja Krima trajala je od 8. aprila 1944. do 12. maja te godine i završena je totalnim porazom 17. nemačke armije od 200.000 vojnika.

Krimska ofanziva "imala je stratešku vrednost i bila je značajan uspeh za Crvenu armiju“, rekao je Hil.

Operacija je "imala psihološke koristi, ne samo za sovjetske vojnike, već i u smislu narušavanja morala Rumunije, jer su mnogi branioci Krima (koji su se borili na strani nacista) bili Rumuni“, rekao je Hil.

Ofanziva je takođe pružila "potencijal za bombardovanje rumunskih naftnih polja sa Krima, što je Nemce veoma zabrinulo", kaže profesor.

Profimedia
 

Krimsku ofanzivu je opisao kao "veoma uspešnu operaciju jer je Crvena armija za nekoliko nedelja uspela da uradi ono za šta je Nemcima trebalo nekoliko meseci 1941. i 1942. godine".

Tako brzom proboju Crvene armije na Krim pomogla je činjenica da je krajem 1943. došlo do amfibijskog iskrcavanja.

Sličnosti sa današnjom situacijom

Hil je takođe primetio neke "sličnosti“ između ciljeva Krimske ofanzive i ciljeva ruske specijalne vojne operacije koja je u toku.

- Očigledno je da se specijalna operacija delom odnosi na zaštitu Krima, koji je danas važan za Rusiju, kao što je bio i za Sovjetski Savez tokom Velikog otadžbinskog rata (1941-1945). Očigledno je to ključna pomorska baza. To je glavna luka tople vode - primetio je Hil.

Krim je opisao kao "dobru baznu tačku za patroliranje Crnim morem“, podsećajući da je tokom Drugog svetskog rata Krim "takođe predstavljao pretnju sovjetskom napredovanju ka zapadu sa juga“.

Danas pozicija Krima u specijalnoj vojnoj operaciji na sličan način omogućava ruskim snagama da napadnu Ukrajinu sa juga, istakao je profesor.

Takođe postoje "sličnosti u načinu na koji su se ratovi vodili“, rekao je on.

Uprkos upotrebi bespilotnih letelica i visokopreciznog oružja u ukrajinskom sukobu, "to je još uvek rat tenkova, artiljerije i pešadije“, koji su bili naširoko korišćeni tokom Krimske ofanzive, rekao je Hil.

- To omogućava dominaciju u crnomorskom regionu - zaključio je profesor vojne istorije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike