Prestonicu Indije pogodio ekstremni toplotni talas: Milioni se kuvaju na 50 stepeni, a očekuje se još mesec dana vrućina (VIDEO/FOTO)

29.05.2024

14:51

0

Ova južnoazijska zemlja obično doživljava najtoplije godišnje temperature u aprilu, maju i junu pre nego što sezona monsuna ublaži toplotu

Prestonicu Indije pogodio ekstremni toplotni talas: Milioni se kuvaju na 50 stepeni, a očekuje se još mesec dana vrućina (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

U Delhiju su u utorak zabeležene rekordne temperature od 49,9 stepeni Celzijusa, što je za oko 10 stepeni više od normale. Izgleda da će se toplotni talas nastaviti, a Indijsko meteorološko odeljenje (IMD) izdalo je crveno upozorenje za sredu i narandžasto upozorenje za četvrtak.

Prema studiji koju je sproveo Centar za nauku i životnu sredinu (CSE) u Delhiju, ekstremna vrućina u indijskoj prestonici povezana je sa povećanjem građevinarstva.

Kako se grad širio, a izgrađene površine porasle sa 31,4 odsto u 2003. na 38,2 odsto u 2022. godini, urbani toplotni stres se pojačao, navodi se u studiji.

Ova južnoazijska zemlja obično doživljava najtoplije godišnje temperature u aprilu, maju i junu pre nego što sezona monsuna ublaži toplotu. Međutim, u protekloj deceniji zabeležene su neuobičajeno visoke temperature. Monsuni će verovatno stići u Delhi i okolna područja oko 30. juna, navodi IMD.

IMD je 26. maja izdao crveno upozorenje za uslove koji se kreću od "toplotnog talasa do ozbiljnog toplotnog talasa" za nekoliko regiona na severu, uključujući delove Radžastana, Harijane, Čandigarha, Delhija, Pendžaba, Utar Pradeša, Madja Pradeša, Bihara i Madja Maharaštre. 

Tokom trenutnog toplotnog talasa zabeleženo je oko 60 smrtnih slučajeva uzrokovanih toplotom, objavile su novine Mint 24. maja, pozivajući se na podatke Nacionalnog centra za kontrolu bolesti (NCDC).

Akademska studija iz 2023. tvrdila je da su intenzivni toplotni talasi na jugu Azije sada oko 30 puta verovatniji zbog klimatskih promena. Najmanje 264 osobe umrle su u 14 država zbog toplotnih talasa prošle godine, prema podacima koje je Ministarstvo zdravlja predstavilo u nacionalnom parlamentu.

Nasuprot tome, istočni i severoistočni delovi zemlje trenutno se bore sa jakom kišom i grmljavinom izazvanim ciklonom Remal. Nakon što je prvobitno stigao do obala Bangladeša i indijskog Zapadnog Bengala, Remal je odneo živote čak 37 ljudi na severoistoku, gde je država Mizoram najteže pogođena. Remal je takođe odneo dva života u Zapadnom Bengalu.

U međuvremenu, stručnjaci su naveli toplotni talas kao jedan od razloga za slab odziv birača na tekućim izborima. Glasanje, sprovedeno u sedam faza, počelo je 19. aprila i trajaće do 1. juna. U prvih šest faza izlaznost je bila 65,63 odsto u poređenju sa 67,18 odsto u istim izbornim jedinicama 2019, prema podacima izbornog tela zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike