Narendra Modi proglasio pobedu na izborima u Indiji: Osvojio većinu glasova, ali ne onoliko koliko se nadao

04.06.2024

18:22

0

Tokom kampanje postavio cilj od 400 mandata, ali nije uspeo da ga ostvari

Narendra Modi proglasio pobedu na izborima u Indiji: Osvojio većinu glasova, ali ne onoliko koliko se nadao
Copyright Profimedia

Premijer Indije Narendra Modi proglasio je pobedu svoje koalicije Nacionalne demokratske alijanse (NDA) na opštim izborima, prenosi Rojters.

On je istakao da je narod treći put dao poverenje njegovoj Nacionalnoj demokratskoj alijansi i obećao da će nastaviti ''dobra dela'' počinjena u prethodnoj deceniji.

Dva ključna regionalna saveznika u koaliciji podržala su ga za premijera, uprkos predviđanjima da njegova stranka neće dobiti većinu na opštim izborima.

Partija Telugu Desam (TDP) i Janata Dal (Ujedinjeni) saopštile su da je njihov savez pre izbora sa Modijevom Indijskom narodnom partijom (INP) netaknut i da će formirati sledeću vladu, prenosi Gardijan.

Prema poslednjim preliminarnim podacima, koalicija Nacionalne demokratske alijanse koju predvodi premijer Modi osvojila je 290 od 543 mesta u parlamentu, dok je opoziciona koalicija INDIA osvojila 235.

Indijski premijer je tokom kampanje postavio cilj od 400 mandata.

Profimedia
 

Na prethodnim izborima 2019. godine NDA je osvojila 352 mandata, a INDIA 94.

Na parlamentarnim izborima u Indiji, koji su počeli 19. aprila i koji su održani u sedam faza, od kojih je poslednja završena 1. juna, a pravo glasa imalo je oko 970 miliona birača.

Glasalo je 642 miliona ljudi, što je 1,5 puta više glasača nego na izborima u svim državama grupe G7, saopštio je predsednik Izborne komisije Indije Radživ Kumar.

On je u ponedeljak naveo da je na izborima glasalo 312 miliona žena, čime je postavljen svetski rekord, prenosi Biznis standard.

U izbornim komisijama i obezbeđenju na biračkim mestima radilo je oko 15 miliona ljudi, kao i 68.000 timova za nadzor izbora širom zemlje, dodao je Kumar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike