Indijski premijer usred kampanje rekao da ga je "izabrao Bog": On me tera da radim stvari

28.05.2024

22:30

0

Od preuzimanja vlasti 2014. Modi i njegova Indijska narodna partija (INP) promovišu snažan brend hinduističkog nacionalizma u zemlji

Indijski premijer usred kampanje rekao da ga je "izabrao Bog": On me tera da radim stvari
Copyright Profimedia

Indijski premijer Narendra Modi izjavio je tokom izborne kampanje ni manje ni više nego da ga je "izabrao Bog".

- Uveren sam da me je Bog poslao sa svrhom, a kada se ta svrha ostvari, moj posao će biti završen. Zato sam se posvetio Bogu - rekao je on za lokalni novinski kanal NDTV.

- Bog ne otkriva svoje karte. On me samo tera da radim stvari - dodao je.

Od preuzimanja vlasti 2014. Modi i njegova Indijska narodna partija (INP) promovišu snažan brend hinduističkog nacionalizma u zemlji u kojoj je oko 80 odsto građana koji su sledbenici politeističke vere.

Dok je u prošlosti koristio takav jezik, njegova poruka da je vođa izabran od Boga postala je mnogo očiglednija u pokušaju da osvoji treći uzastopni petogodišnji mandat.

Tokom višenedeljnih nacionalnih izbora u Indiji, čiji se rezultati objavljuju 4. juna, Modi je dao više intervjua i održao nekoliko govora u kojima je imao komentare slične onima koje je dao za NDTV.

AP Photo/Mahesh Kumar A.
 

Modi je preuzeo ličnost otvoreno pobožnog hinduiste, rekao je Subir Sinha, direktor Južnoazijskog instituta na Univerzitetu SOAS u Londonu. To je, dodao je, "okupilo njegovu bazu koja se ponosi takvom religioznošću".

Indija je duboko religiozna zemlja, ali istorijski su njeni lideri nakon sticanja nezavisnosti ostali javno sekularni, delimično kako bi izbegli da budu viđeni kao povlašćeni bilo kojoj strani u naciji sa dugom istorijom međureligijskog nasilja.

- On je prvi premijer, kažu, koji se ne stidi ove vere - rekao je Sinha.

Modijev najveći prikaz božanstva bio je izložen u januaru ove godine, kada je osveštao Ram Mandir u Ajodhji, kontroverzni hinduistički hram koji je sagrađen na mestu uništene džamije.

Bilbordi koji proslavljaju otvaranje hrama prikazivali su sliku hinduističkog božanstva Rama uz Modijevo lice, a vođa njegovog INP-a čak je premijera nazvao "kraljem bogova".

AP Photo/Rajesh Kumar Singh
 

Modi je postio 11 dana u ritualu pročišćenja pre događaja i posećivao hramove širom zemlje, obavljajući običaje koji su sveti za većinsku veru Indije. On je sebe javno nazvao "instrumentom" lorda Rama, koji je božanstvo odabralo da "predstavlja sav narod Indije".

Na osvećenju Modi je predsedavao "Pran Pratishtha" - otkrivanjem dugo očekivanog Ramskog idola - preuzimajući ulogu tipično rezervisanu za sveštenike.

Tokom izbora Modi je takođe izazvao svađu zbog govora mržnje kada je optužio muslimane, koji su vekovima bili deo Indije, da su "infiltratori", i ponavljajući lažnu zaveru koju su izneli neki hinduistički nacionalisti da muslimani raseljavaju hinduističko stanovništvo zemlje namerno imajući velike porodice.

To je izazvalo rasprostranjen gnev među muslimanskim liderima i opozicionim političarima i navelo izborne vlasti da sprovedu istragu. Portparoli stranke INP su naknadno rekli da Modi govori o migrantima bez dokumenata. Izborna komisija je zatražila od INP-a da odgovori na te navode.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike