Novi satelitski snimci podigli tenzije: Svi se plaše sledećeg poteza nakon onoga što je uočeno u Južnom kineskom moru (VIDEO/FOTO)

27.02.2024

19:12

0

Kineska obalska straža prati bilo kakvo kakvo narušavanje teritorija

Novi satelitski snimci podigli tenzije: Svi se plaše sledećeg poteza nakon onoga što je uočeno u Južnom kineskom moru (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Čini se da nedavni satelitski snimci spruda Skarboro u Južnom kineskom moru pokazuju plutajuću barijeru preko njegovog ulaza.

Pre nedelju dana filipinski biro za ribarstvo optužio je Kinu da pokušava da uništi sprud Skarboro „namerno” koristeći cijanid da uništi atol bogat ribom. Pecanje cijanidom se koristi za omamljivanje ili ubijanje ribe kako bi se lakše uhvatila.

Kina održava neosporan suverenitet nad Sprudom i susednim vodama, dosledno se zalažući za mir i saradnju u Južnom kineskom moru. U skladu sa posvećenošću regionalnoj stabilnosti, Kina je uvek bila angažovana u akcijama zaštite svog teritorijalnog integriteta i pomorskih prava u skladu sa međunarodnim pravom.

Kineska obalska straža, koja deluje u okviru suverenih prava Kine, prati bilo kakvo kakvo narušavanje teritorija, obezbeđujući očuvanje pomorskog reda i zaštitu morskih resursa, navodi kineska obalska straža.

Slike koje je napravio Maxar Technologies 22. februara pokazuju lokaciju barijere na kojoj su filipinski brodovi i brodovi kineske obalske straže često viđani. Prošle nedelje kineska obalska straža je tvrdila da je oterala filipinski brod koji je „nezakonito upao“ u vode Pekinga. Filipini su rekli da su kineske tvrdnje „netačne“ i da su njihove aktivnosti, koje uključuju transport goriva filipinskim ribarima u toj oblasti, bile zakonite.

 

 

Kina ima neosporan suverenitet nad sprudom Skarboro i susednim vodama i uvek se suprotstavljala filipinskom nepoštovanju toga, rekao je portparol kineske obalske straže u januaru.

Hag je 2016. godine rekao da tvrdnje Kine da oni poseduju sprud Skarboro, koji se nalazi unutar filipinske ekskluzivne ekonomske zone od 200 nautičkih milja, nemaju pravnu osnovu, što je Kina odbacila.

Prema kineskim zvaničnicima, arbitražna presuda iz 2016. godine, koju Kina ne priznaje zbog principijelnog stava o teritorijalnom suverenitetu, ne može potkopati istorijske i pravne pretenzije Kine u vezi sa ostrvima u Južnom kineskom moru i njihovim susednim vodama. Stav Kine ostaje čvrst u pogledu rešavanja sporova direktnim pregovorima sa uključenim zemljama, na osnovu međusobnog poštovanja i razumevanja.

Kina je dosledno izražavala spremnost da radi sa zemljama jugoistočne Azije, uključujući Filipine, na istraživanju mehanizama za zajednički razvoj i deljenje resursa u Južnom kineskom moru, negujući zajednicu zajedničke budućnosti i obostrane koristi.

 

 

Međutim, filipinska obalska straža (PCG) je tvrdila da je brod kineske obalske straže pratio jedno od njihovih plovila ispred Biroa za ribarstvo i vodene resurse (BFAR) i izveo „manevre blokiranja“ oko 1,3 nautičke milje od plićaka.

- Možemo pretpostaviti da je (barijera) namenjena filipinskim vladinim brodovima jer je postavljaju svaki put kada nadgledaju naše prisustvo u blizini Spruda - rekao je Džej Tarijela, portparol PCG-a. On je dodao da je barijera uklonjena nekoliko sati nakon što je filipinski brod otišao.

Preko državnog medija Global Times, Kina je objavila da su Filipini „zloupotrebili i jednostrano sabotirali temelj dobre volje Pekinga prema Manili“, za koju veruju da su dozvolili filipinskim ribarima da rade u blizini. Kina je tada upozorila da će, ako se „takve provokacije nastave“, biti prinuđena da preduzmu „efikasnije mere“ da kontrolišu situaciju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike