Filipini poslali oštru poruku Kini posle incidenta s barijerom u Južnom kineskom moru: Nećemo sukob, ali ćemo braniti svoje vode

29.09.2023

16:06

0

Peking je reagovao na saopštenje filipinskih vlasti i "posavetovao Manilu da izbegava provokacije i stvaranje problema"

Filipini poslali oštru poruku Kini posle incidenta s barijerom u Južnom kineskom moru: Nećemo sukob, ali ćemo braniti svoje vode
Copyright Philippine Coast Guard via AP

Predsednik Filipina Ferdinand Markos Mlađi istakao je danas da Filipini ne teže sukobu, ali da će odlučno štititi svoje teritorijalne vode. Ovo saopštenje usledilo je nakon što je filipinska obalska straža uklonila plutajuću barijeru koju je Kina postavila u spornom delu Južnog kineskog mora.

- Ne tražimo konfrontaciju, ali nastavićemo da branimo pomorsku teritoriju Filipina i prava naših ribara koji tu pecaju već stotinama godina - istakao je Markos na konferenciji za novinare.

Vlasti Filipina su objavile da su u utorak uklonile plutajuću barijeru koju je Kina postavila kako bi blokirala filipinske ribarske brodove koji ulaze u spornu oblast Južnog kineskog mora.

- Ova barijera je predstavljala opasnost za plovidbu i jasno kršenje međunarodnog prava. Takođe je ometala ribolov i druge životne aktivnosti filipinskih ribara - saopštila je filipinska obalska straža.

Peking je reagovao na saopštenje filipinskih vlasti i "posavetovao Manilu da izbegava provokacije i stvaranje problema", prema izveštaju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

AP Photo/Aaron Favila, File
Ferdinand Markos Mlađi

Filipinski zvaničnici su ranije izjavili da je barijera, duga 300 metara, postavljena na ulazu u lagunu Skarborou Šoula, "nezakonita i nelegitimna", i da su brodovi kineske obalske straže postavili tu barijeru u petak, dok je filipinski ribarski brod pokušavao da im se približi.

Kina polaže pravo na 90 odsto Južnog kineskog mora, što se preklapa sa ekskluzivnim ekonomskim zonama Vijetnama, Malezije, Bruneja, Indonezije i Filipina. Peking je 2012. godine preuzeo kontrolu nad zonom Skarborou Šoul, prisilivši ribare iz Filipina da se presele na udaljenije lokacije gde im je ulov manji.

Međutim, Kina je ranije dozvoljavala filipinskim ribarima da love u području Skarborou Šoula tokom perioda kada su odnosi između dve zemlje bili dobri pod bivšim predsednikom Rodrigom Duterteom. Napetost je ponovno eskalirala nakon što je prošle godine na vlast došao novi predsednik Filipina, Ferdinand Markos Mlađi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike