Burno u Južnom kineskom moru! Kina upozorila Filipine da dobro razmisle pre nego što povuku bilo kakav potez

21.12.2023

11:00

0

Peking je naglasio da teži rešavanju spora putem dijaloga

Burno u Južnom kineskom moru! Kina upozorila Filipine da dobro razmisle pre nego što povuku bilo kakav potez
Copyright Profimedia

Šef kineske diplomatije Vang Ji upozorio je Filipine da ozbiljne nesuglasice u vezi sa Južnim kineskim morem treba rešavati putem dijaloga, istovremeno naglašavajući da bi svaka netačna procena mogla da natera Peking na odbranu i "oštar odgovor", prenosi Rojters.

- Odnosi između Kine i Filipina nalaze se na raskrsnici - izjavio je Vang u telefonskom razgovoru sa svojim filipinskim kolegom Enrikeom Manalom, prema saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Glavni prioritet je pravilno upravljanje i kontrola trenutne situacije na moru", dodao je Vang, ističući da će Kina, ukoliko Filipini netačno procene situaciju ili se udruže sa "zlonamernim spoljnim silama", braniti svoja prava i odgovoriti odlučno.

Filipinski ministar spoljnih poslova izrazio je zadovoljstvo iskrenim i otvorenim razgovorom sa kineskim kolegom, dodajući da su obojica naglasili važnost dijaloga.

Stav Pekinga o rešavanju spora u Južnom kineskom moru putem dijaloga ponovio je i portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

- Neophodno je da naglasimo da se naša pozicija o rešavanju pomorskih sporova dijalogom i konsultacijama nije promenila - izjavio je on na redovnoj konferenciji za novinare.

Profimedia
 

Poslednjih meseci Filipini su optuživali kinesku obalsku stražu za namerno napadanje njihovih brodova vodenim topovima i vojnim laserima, dok je Peking optuživao Manilu za upade na njegovu teritoriju.

Nakon što je predsednik Filipina Ferdinand Romualdez Markos Mlađi izjavio da diplomatske aktivnosti sa Pekingom idu u "lošem pravcu", Kina je saopštila da će držati otvorena vrata dijaloga i kontakata.

Kina tvrdi da ima pravo na gotovo celo Južno kinesko more, uključujući delove na koje polažu prava Filipini, Vijetnam, Indonezija, Malezija i Brunej. Stalni arbitražni sud saopštio je 2016. godine da kineske tvrdnje nemaju pravni osnov, što su podržale SAD, ali je Peking to odbacio.

Predsednik Filipina ojačao je veze sa SAD, koje su se obavezale na odbranu Manile, uključujući i u Južnom kineskom moru, prema Ugovoru iz 1951. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike