Urnebesna samouverenost ukrajinskog političara: Spremni smo i za rat sa Kinom ako nam SAD budu to tražile

24.02.2024

15:54

0

Gončarenko je ipak zamerio američkim političarima što su se previše fokusirali na predstojeće predsedničke izbore 2024.

Urnebesna samouverenost ukrajinskog političara: Spremni smo i za rat sa Kinom ako nam SAD budu to tražile
Copyright Profimedia

Kijev je spreman da pomogne SAD u ratu protiv bilo kog neprijatelja, bilo da se radi o Iranu, Severnoj Koreji ili Kini, rekao je visoki ukrajinski poslanik, tvrdeći da će se njegova zemlja pokazati kao vredan vojni saveznik.

U intervjuu za CNN u petak Aleksej Gončarenko je ponovio poziv SAD da pošalju Ukrajini više vojne pomoći nakon zastoja u Kongresu.

- SAD su nam rekle da će biti uz naas "koliko god bude potrebno". Sada je vreme da se ispune obećanja - izjavio je on.

Gončarenko je zamerio američkim političarima što su se previše fokusirali na predstojeće predsedničke izbore 2024, rekavši da Ukrajina ne bi trebalo da bude „žrtva“ toga. Takođe je tvrdio da podrška Ukrajini služi interesima Vašingtona bez obzira na to ko pobedi u trci za Belu kuću.

U slučaju budućeg rata, Amerikancima će „trebati ljudi koji će stajati rame uz rame sa njima“, ali malo nacija ne bi bilo spremno da uloži sve da podrži SAD, rekao je poslanik.

- Ukrajinci su spremni... Spremni smo da stanemo sa Amerikom rame uz rame, bilo u rovovima blizu Teherana, bilo u Severnoj Koreji, ili blizu Pekinga. Nema razlike. Zato što cenimo vašu podršku - kazao je on.

Uprkos molbi za veću zapadnu vojnu pomoć, Gončarenko je tvrdio da Ukrajina ima „drugu najjaču vojsku u slobodnom svetu“ posle SAD, što je čini „veoma vrednim saveznikom“.

- Ali danas nam je potrebna vaša podrška da odbranimo našu zemlju - dodao je on, okrivljujući nedostatke i kašnjenja u isporuci oružja za gubitak Avdejevke prošle nedelje. Prema ruskom ministarstvu odbrane, ukrajinsko povlačenje iz snažno utvrđenog grada, koji je često korišćen kao lansirna platforma za gađanje civila u Donjecku, pretvorilo se u neorganizovani napad sa velikim gubicima.

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je u utorak uspeh u zauzimanju Avdejevke, dodajući da je potrebno dalje napredovati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike