Kina optužila SAD za pokušaj sprovođenja strategije obuzdavanja: Upozorila Vašington da se okane Tajvana

23.02.2024

17:02

0

Stejt department odobrio je u četvrtak moguću prodaju komunikacione odbrambene opreme Tajpeju

Kina optužila SAD za pokušaj sprovođenja strategije obuzdavanja: Upozorila Vašington da se okane Tajvana
Copyright AP Photo/Daniel Ceng

Peking je pozvao Vašington da prestane da naoružava Tajvan i stavi tačku na provokacije koristeći ostrvo da obuzda Kinu, izjavio je u petak portparol kineskog ministarstva odbrane Džang Sjaogang.

Američki Stejt department odobrio je u četvrtak moguću prodaju komunikacione odbrambene opreme Tajvanu procenjenu na 75 miliona dolara, saopštila je Pentagonova agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA).

- Pozivamo SAD da se striktno pridržavaju principa jedne Kine i odredbi tri kinesko-američka zajednička saopštenja, obustave prodaju oružja Tajvanu i vojne veze Vašingtona i Tajpeja i prestanu da naoružavaju Tajvan na bilo koji način i zaustave provokativne akcije koristeći Tajvan za obuzdavanje Kine - rekao je Džang u saopštenju koje je objavilo ministarstvo.

Pitanje Tajvana je prva "crvena linija“ u odnosima Kine i SAD koja se ne može preći, dok je naoružavanje ostrva veoma opasan "ulog“, dodao je portparol.

- Snažno se protivimo prodaji američkog oružja Tajvanu. Ova pozicija je čvrsta i jasna... Kina će preduzeti odlučne i efikasne mere da zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet - rekao je Džang.

Tenzije između SAD i Kine porasle su u avgustu 2022. nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi otputovala na Tajvan uprkos upozorenjima Pekinga. Peking je osudio njeno putovanje, koje je ocenio kao gest podrške separatizmu, i pokrenuo je velike vojne vežbe u blizini ostrva.

Tajvanom se upravlja nezavisno od kopnene Kine od 1949. Peking posmatra ostrvo kao svoju provinciju, dok Tajvan tvrdi da je autonomna zemlja, ali ne želi da proglasi nezavisnost. Peking se protivi bilo kakvim zvaničnim kontaktima stranih država sa Tajpejem i smatra da je kineski suverenitet nad ostrvom nesporan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike