Kako su američke i evropske komponente završile u raketi Severne Koreje: Zaobišli su sankcije, Vašington osramoćen

21.02.2024

09:20

0

Najveći deo delova projektila proizveden je u SAD

Kako su američke i evropske komponente završile u raketi Severne Koreje: Zaobišli su sankcije, Vašington osramoćen
Copyright AP Photo/Profimedia

Severnokorejska balistička raketa koju je prošlog meseca ispalila ruska vojska u Ukrajini sadržala je stotine komponenti koje potiču od kompanija u SAD i Evropi, navodi se u novom izveštaju.

Ovo je prvi put da je utvrđeno da Severna Koreja koristi stranu tehnologiju za svoj raketni program, što je pokazalo neuspeh Bajdenove administracije da spreči da jeftina, zapadna mikroelektronika namenjena za civilnu upotrebu ne završi u oružju koje koriste Severna Koreja, Iran i Rusija.

Istražna organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji Conflict Armament Research, ili CAR, direktno je ispitala 290 komponenti iz ostataka severnokorejske balističke rakete pronađene u januaru u Harkovu u Ukrajini i otkrila je da je 75 odsto komponenti dizajnirano i kupljeno od kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u izveštaju koji je prvi objavio CNN.

Istraživači su otkrili da je dodatnih 16 odsto komponenti pronađenih u raketi povezano sa kompanijama registrovanim u Evropi, a devet odsto sa kompanijama registrovanim u Aziji. Ove komponente su prvenstveno obuhvatale navigacioni sistem rakete i potiču iz 26 kompanija sa sedištem u SAD, Kini, Nemačkoj, Japanu, Holandiji, Singapuru, Švajcarskoj i Tajvanu, navodi se u izveštaju.

Prošle godine CAR je utvrdio da su 82 odsto komponenti unutar iranskih dronova koje je ispalila Rusija u Ukrajini proizvele američke kompanije.

Uz opsežne sankcije i kontrolu izvoza s ciljem ograničavanja pristupa zapadnjačkoj tehnologiji, Bajdenova administracija je krajem 2022. takođe uspostavila ekspanzivnu radnu grupu da istraži kako američke i zapadne komponente, uključujući mikroelektroniku proizvedenu u Americi, završavaju u Iranu. Nije jasno koliko je do sada napredovala ta radna grupa.

Zaobilaženje 20 godina sankcija

U najnovijem izveštaju CAR-a nisu navedene konkretne kompanije koje su proizvele komponente, jer nema dokaza da su firme namerno isporučivale delove u Severnu Koreju. Komponente su verovatno preusmerene negde u ogromnom globalnom lancu snabdevanja nakon što su ih kompanije prodale raznim međunarodnim distributerima.

Istraživanje takođe pokazuje da je Severna Koreja uspela da proizvede raketu i brzo je pošalje Rusiji. Komponente koje su istraživači ispitali proizvedene su između 2021. i 2023. Na osnovu tih datuma proizvodnje istraživači kažu da raketa nije mogla biti sastavljena pre marta 2023. i da ju je Rusija koristila u Ukrajini od januara.

Činjenica da se čini da je proizvodnja raketa u Severnoj Koreji podstaknuta delovima poreklom sa Zapada naglašava koliko je SAD i njihovim saveznicima teško da kontrolišu kuda ide komercijalna elektronika, posebno poluprovodničke komponente koje je izuzetno teško pratiti kada uđu u svetski lanac nabavke.

Nalazi ukazuju na to da je Severna Koreja „razvila snažnu akvizicionu mrežu sposobnu da zaobiđe, bez otkrivanja, režime sankcija koji su bili na snazi skoro dve decenije“, navodi se u izveštaju CAR.

Dok Rusiju i dalje snabdevaju Severna Koreja i Iran, Bajdenova administracija nije bila u mogućnosti da pošalje novo oružje i opremu ukrajinskoj vojsci jer Kongres nije odobrio potrebna dodatna sredstva za to.

Još dokaza o vezama Rusije i Severne Koreje

Bela kuća je prošlog meseca potvrdila da je Rusija ispalila severnokorejske rakete na ukrajinske gradove. Severna Koreja je takođe verovatno obezbedila Rusiji „milione artiljerijskih metaka“ tokom prošle godine, navodi se u izveštaju koji je prošle nedelje objavio generalni inspektor Pentagona.

Obaveštajni zvaničnici u Vašingtonu su sve više zabrinuti zbog rastućih veza između Severne Koreje i Rusije, ranije je izvestio CNN, i dugoročnih implikacija novog nivoa strateškog partnerstva između dve nacije.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

CAR je rekao da njegovo ispitivanje severnokorejskog projektila pokazuje da je Severna Koreja bila u stanju da proizvede napredno oružje, integrišući komponente proizvedene 2023. godine, uprkos sankcijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje su na snazi od 2006. i koje Severnoj Koreji zabranjuju proizvodnju balističkih projektila.

Ruska upotreba severnokorejskih projektila na bojnom polju u Ukrajini takođe može dati Pjongjangu podatke koje ne može da dobije iz programa testiranja u kom su desetine oružja ispaljene tokom poslednjih nekoliko godina pod vođom Kim Džong Una.

Severna Koreja takođe možda traži vojnu pomoć od Rusije, uključujući „borbene avione, rakete zemlja-vazduh, oklopna vozila, opremu za proizvodnju balističkih projektila, ratne materijale i druge napredne tehnologije“, rekao je prošlog meseca portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Ovo bi imalo zabrinjavajuće implikacije na bezbednost za Korejsko poluostrvo i Indo-pacifički region - dodao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike