Severna Koreja ne miruje! Opet ispalila krstareće projektile u vode kod svoje zapadne obale

30.01.2024

07:13

0

Generalštab u Seulu dodaje da južnokorejska i američka vojska analiziraju lansiranja koja su otkrivena oko 7 sati ujutru po lokalnom vremenu,

Severna Koreja ne miruje! Opet ispalila krstareće projektile u vode kod svoje zapadne obale
Copyright Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon)

Severna Koreja ispalila je danas više krstarećih projektila u vode kod svoje zapadne obale, u trećem lansiranju takvog oružja ovog meseca, saopštila je vojska Južne Koreje.

Generalštab u Seulu dodaje da južnokorejska i američka vojska analiziraju lansiranja koja su otkrivena oko 7 sati ujutru po lokalnom vremenu, ali ne navodi više detalja, uključujući broj ispaljenih raketa, koliko su daleko letele i da li su lansirane sa kopna ili sa mora, prenosi AP.

Lansiranje je usledilo nakon što je 24. i 28. januara testirana krstareća raketa "Pulhvasal-3-31", za koju Severna Koreja kaže da je konstruisana da se ispaljuje iz podmornica. 

Inače, početkom 2024. na severnokorejskom istraživačkom veb-sajtu 38North pojavila se analiza u čijem naslovu se posavlja pitanje: „Da li se Kim Džong Un sprema za rat?“

Portal 38North inače nije sklon senzacionalizmu, a autori ovog članka su Robert Karlin i Zigfrid Heker, koji takođe nisu poznati po širenju panike.

U tekstu oni pišu da je Severna Koreja (DNRK) pokušala da nastavi proces normalizacije sa SAD, posebno tokom administracije Donalda Trampa 2018-2019, i da to nije uspela nakon što je Tramp napustio sastanak u Hanoju u februaru 2019. Pošto je taj pokušaj propao, Pjongjang je praktično „odustao“ i nastavio je da razvija svoj nuklearni program i sve više jača svoju poziciju, ohrabren geopolitičkim kontekstom u odnosu na Rusiju i Kinu.

U ovoj analizi ne daju se čvrsti dokazi o tome da Severna Koreja ide tim putem i ona se oslanja samo na promene u retorici Pjongjanga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike