Žene u Sudanu prinuđene da uzmu puške u ruke, obučavaju se za borbu: Moram da zaštitim svoje ćerke i sebe

15.02.2024

21:16

0

U ovoj zemlji se trenutno odvija ogromna humanitarna kriza, jedna od najvećih na svetu, tokom koje je raseljeno više od 10 miliona ljudi

Žene u Sudanu prinuđene da uzmu puške u ruke, obučavaju se za borbu: Moram da zaštitim svoje ćerke i sebe
Žene borci u Sudanu - Copyright Printscreen Youtube/Sky News

Školsko dvorište u Port Sudanu u kom su deca učila i igrala se pre rata pretvorilo se u poligon za borbenu obuku žena i devojčica.

Učenice, nastavnice i domaćice svakodnevno se sastaju da bi vežbali i od vojnih oficira naučili kako da pucaju iz mitraljeza AK47.

Neki su ovde iz lojalnosti prema svojim regrutovanim sinovima, očevima, ujacima i braći koji su bili raspoređeni širom zemlje u ratu Sudanskih oružanih snaga (SAF) protiv Snaga za brzu podršku (RSF).

- Mi podržavamo vojsku! Ne trebamo im, ali mi smo tu da ih podržimo - viče grupa žena pod budnim okom novih komandanata, piše britanski Skaj njuz.

- Sina su mi ubile RSF - on je bio oficir - kaže druga žena kroz jecaj.

Drugi su ovde iz čiste nužde.

- Ovde smo da branimo sebe i svoju decu - izgubili smo sve za šta smo se zalagali. Svačega smo se nagledali - kaže druga i dodaje da su RSF ubile njenog nećaka i otele njenu nećaku koja je od tada nestala.

Ovaj kamp je jedno od mnogih mesta za obuku žena i devojčica otvorenih širom zemlje nakon što je glavnokomandujući SAF Abdelfatah Burhan pozvao civile da uzmu oružje i bore se protiv RSF-a.

Razmere silovanja su nezamislive

Jedna inicijativa koja stoji iza regrutovanja u Port Sudanu zove se „Kandakat“, što znači „Nubijske kraljice ratnika“ i što je reč koja se koristi da opiše žene koje su predvodile antirežimske proteste u sudanskoj revoluciji u decembru 2018.

Oni sebe vide kao građanske aktere koji osnažuju žene izložene ekstremnom, široko rasprostranjenom nasilju RSF-a.

- Razmere silovanja su nezamislive. U ovim kampovima smo sreli devojke koje su silovane. Imam tri devojčice i tu sam da branim njih i sebe - rekla je jedna od žena u školskom dvorištu.

Dok drže svoje mitraljeze sećaju se Sestara Nusejbe, prvog sudanskog ženskog borbenog bataljona koji je 1990. godine formirala vladajuća islamistička partija bivšeg vojnog diktatora Omara Al Bašira oko godinu dana nakon što je njegov puč okončao četiri godine demokratije koja je usledila posle revolucije 1985. godine.

Printscreen Youtube/Sky News
 

Njihovi zadaci bili su ograničeni na podršku vojsci tokom građanskog rata protiv Južnog Sudana koji je na kraju podelio zemlju na dva dela.

Rizici od radikalizacije istraumiranih žena

Sećanje na Sestre Nusejbe prizvano je na otvaranju prvog trening kampa za žene i devojke u državi reke Nil u avgustu 2023.

Kamp je osnovalo Udruženje Karama, formirano nakon rata uz vladino finansiranje, i povezano je sa islamističkim ostacima režima Omara Al Bašira. Ovo je podstaklo strah da bi logori mogli da budu leglo za radikalizaciju istraumiranih žena.

- Uprkos stalnim kritikama i strahovima oko ovih kampova za obuku, broj žena koje se pridružuju ubrzano raste - kaže novinarka Zikra Mohildin, koja istražuje ovaj fenomen od kada je prvi kamp otvoren prošle godine.

- Poslednji podaci pokazuju da je broj regrutovanih žena više od 5.000, a posmatrači veruju da je sve veći broj slučajeva nasilja nad ženama u ovom ratu usko povezan sa tim - posebno među raseljenim ženama - dodala je.

Feminističke grupe ogorčene zbog korišćenja žena

Kadija, 23-godišnja volonterka, aktivistkinja i vodeći član Ženske komisije Crvenog mora, razume motivaciju žena da se regrutuju, ali u osnovi odbacuje vojnu državu - bilo da je to vojska ili RSF.

Printscreen Youtube/Sky News
 

- Osećaju da ovo može biti sigurnosna mreža za njih i jedina opcija koja ih može spasiti od loših uslova u zemlji. Lično ne verujem da je to jedino rešenje ili nešto što može dati punu sigurnost. Nisu sve opcije istražene. Trebalo bi da postoje radionice, sastanci i forumi na kojima bi se razgovaralo o rešenjima - diskusije koje nismo mogli da vodimo od početka rata zbog bezbednosnog okruženja - kaže ona.

Port Sudan, grad koji ona naziva svojim domom i gde je nekada marširala i skandirala za civilnu vlast, sada je postao veoma militarizovan - sa ogromnim kontrolnim punktovima, policijskim časom u 23 sata i jakim bezbednosnim prisustvom.

Ratna prestonica je sada baza za vojno rukovodstvo i vladine kancelarije, dok su hiljade raseljenih ljudi smeštene u školama, hostelima, pa čak i skladištima.

Troškovi života su porasli, a mogućnosti za rad su postale sve ređe.

- Mi smo gostoljubiva država, ali smo bili pod uticajem priliva. Odlučili da stanemo uz njih jer znamo da bi to moglo da nam se desi i da bismo mogli da budemo raseljeni - osećamo njihovu patnju.

Oko čega se vodi rat u Sudanu?

Sudan je mesto na kom se trenutno odvija ogromna humanitarna kriza, jedna od najvećih na svetu, tokom koje je raseljeno više od 10 miliona ljudi.

Profimedia
 

To se desilo usled desetomesečnog brutalnog rata između Sudanskih oružanih snaga (SAF) i njihovih bivših bezbednosnih partnera Snaga za brzu podršku (RSF).

Zemlja je sada razapeta između dve zaraćene frakcije.

RSF dobija podršku od UAE, preko Čada, i održava bliske veze sa ruskom paravojnom grupom Vagner.

SAF u velikoj meri podržavaju Iran, Egipat i Ukrajina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike