Rat koji traje već šest meseci, a svi su zaboravili na njega

02.11.2023

21:15

0

Autor: N.P.

Više od 9.000 civila je ubijeno, a 5,6 miliona je primorano da napusti svoje domove

Rat koji traje već šest meseci, a svi su zaboravili na njega
Sukobi u Sudanu su počeli 15. aprila - Copyright Profimedia

Rat u Sudanu traje već šest meseci, a nedužni narod je i dalje zarobljen u sukobu koji je započet zbog svađe i sujete dva generala.

Bombardovanja i pucnjave se nastavljaju, a sudanski lekari i volonteri ne mogu da zbrinu sve kojima je potrebna pomoć jer je zdravstveni sistem na ivici kolapsa, navodi se u izveštaju Lekara bez granica (LBG).

Ova organizacija poziva na povećanje humanitarne pomoći, pošto takvih udruženja skoro da i nema u zemlji.

Više od 9.000 civila je ubijeno, a 5,6 miliona je primorano da napusti svoje domove dok prestonicu Kartum i dalje potresaju razorne eksplozije.

AP Photo
 

Za to vreme, pažnja ostatka sveta je uperena na druga mesta. Između ostalih, to je prvenstveno bio rat u Ukrajini, a sada se i na tu zemlju prilično zaboravilo u jeku krvavog sukoba Izraela i Hamasa.

U saudijskoj Džedi se ovih dana ponovo vode pregovori iza kojih stoje saudijski i američki zvaničnici. Dve zemlje su u maju pomogle da se uspostavi kratkotrajno primirje, ali nije bilo većih rezultata.

Ko su dve zaraćene strane?

Sudanskom vojskom komanduje general Abdul Fatah al Burhan, vrhovni vojni komandant i defakto lider vlade Sudana.

On je 2019. postao predsedavajući Suverenog saveta nakon što je svrgnut predsednik Omar al Bašir. Al Burhan je trebalo da nadgleda prelazak iz vojne ka civilnoj vladi sa tadašnjim premijerom Abdalom Hamdokom.

Međutim, u oktobru 2021, nekoliko meseci pre nego što je vlast trebalo da se prepusti civilnoj vladi, Al Burhan je poveo državni udar i razbio civilno-vojno partnerstvo.

AP Photo/Aron Ranen, File
Abdel Fatah al Burhan

Paramilitarne snage (RSF), predvođene Muhamedom Hamdanom Dagaom, poznatijem kao Hemedti, operišu nezavisno od vojske. To je jedna ozvaničena verzija Narodnih odbrambenih snaga koje je nekadašnji predsednik Omar al Bašir iznajmljivao kako bi se borile protiv nearapskih pobunjeničkih grupa u regionu zapadnog Darfura početkom dvehiljaditih godina.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su ih optuživale za etničko čišćenje, masovna silovanja, pa čak i genocid.

Nakon što je Bašir svrgnut, Hemedti je postao Burhanov zamenik u Suverenom savetu. Smatra se da je jedan od najmoćnijih ljudi u Sudanu, koji kontroliše rudnike zlata i izvoz te rude.

Hiljade njegovih vojnika su se borile na strani Saudijske Arabije, zajedno sa trupama Emirata, u ratu protiv Jemena 2016. godine.

U ćorsokaku

Nakon dugih šest meseci rata, borbe su privukle i druge militante i naoružane plemenske grupe, ali se došlo do ćorsokaka. Američki zvaničnici su istakli da su obe strane privatno izrazile želju da se održe pregovori.

AP Photo/File
General Hemedti je vođa paravojnih snaga Sudana

Iako se u početku činilo da RSF ima prednost u Kartumu, sada više nije jasno ko je osvojio više teritorija.

Smatra se da vojska kontroliše određene delove izvan Kartuma, uključujući i luku Sudan, ali su nedavne ofanzive paravojnih snaga ipak to mogle da promene.

RSF su zauzele Njalu, drugi najveći grad u zemlji i veliko uporište sudanske vojske. Zbog toga je sudanska vojska zapretila da neće učestvovati na pregovorima u Džedi.

Šta žele obe strane?

Borba dva moćnika je u centru krize, a trupe oba generala se nadmeću za kontrolu nad zemljom.

Obe strane su u decembru 2022. potpisale dogovor, pod pokroviteljstvom UN, o ponovnom uspostavljaju civilne vlasti. Hemedti je to takođe podržao, ali su mu se apetiti povećali, pa je buknulo rivalstvo. Paravojne snage je trebalo integrisati u sudansku vojsku, ali nisu mogli da se slože u detalijima.

Profimedia
 

Paravojne snage su tražile autonomiju još 10 godina, dok je vojska želela da ih raspusti u naredne dve godine. Pitanje hijerarhije, odnosno ko bi kome tu bio nadređeni, preraslo je u rat.

Više nije poznato šta sad zaraćene strane žele da dobiju tokom pregovora da bi se postigao mir.

Šta se očekuje na sastancima u Džedi?

Prvenstveno će se razgovarati o prekidu vatre, pružanju humanitarne pomoći i uslovima za stvaranje širih mirovnih procesa. Politički pregovori su, navodno, van priče, jer se čini da SAD favorizuju povratak civilnih društava za pregovarački sto.

AP Photo/Amr Nabil, File
 

Dosadašnji pregovori nisu urodili plodom. Primera radi, u junu su višenedeljni razgovori propali kada se povukla sudanska vojska. Ni ovoga puta očekivanja nisu velika.

Za postizanje mira biće potrebno mnogo više od pregovora, biće potrebni trud, mirovni sporazumi i vreme da se ratna dejstva potpuno zaustave.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike