Zavađeni sudanski generali pristali na sastanak: Da li se rat konačno bliži kraju?

11.12.2023

09:47

0

Nijedna strana još nije potvrdila kada će se sukobljeni lideri sastati

Zavađeni sudanski generali pristali na sastanak: Da li se rat konačno bliži kraju?
Mohamed Hamdan Dagalo (levo) i Abdel Fatah al-Burhan - Copyright Profimedia

Sudanski generali Abdel Fatah Burhan i Mohamed Hamdan Dagalo složili su se da održe sastanak tokom pregovovra o uspostavljanju prekida vatre i okončanja rata u zemlji, saopštio je regionalni blok Međuvladina uprava za razvoj (IGAD).

Nijedna strana, međutim, to još nije potvrdila.

Na sastanku lidera Međuvladine uprave za razvoj (IGAD), grupe istočnoafričkih zemalja, oba sudanska generala su se saglasila sa "bezuslovnim prekidom vatre i rešavanjem sukoba kroz politički dijalog" i održavanjem "sastanka jedan na jedan", saopšteno je iz tog regionalnog bloka.

AP photo
Rat u Sudanu je počeo sredinom aprila 2023.

U saopštenju se ne navodi kada i gde će se sastati, ali je savetnik predsednika Džibutija Aleksis Mohamed objavio da su sudanski generali prihvatili sastanak u roku od 15 dana "kako bi utrli put nizu mera za izgradnju poverenja", koje bi na kraju dovelo do političkih pregovora o okončanju sukoba u Sudanu koji su esklairali sredinom aprila.

Burhan, koji predsedava vladajućim sudanskim Suverenim savetom, bio je u subotu u Džibutiju, koji predsedava pomenutim afričkim blokom, dok je Dagalo sa liderima IGAD razgovarao telefonom. 

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pozdravila je pristanak sudanskih generala na sastanak i pozvala ih da se pridržavaju  obaveza i uđu u pregovore bez odlaganja, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler. 

AP Photo/Amr Nabil, File
 

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila kada su tenzije između generala Abdel Fataha al-Burhana komandanta regularne vojske Sudana, i Mohameda Hamdana Dagala, komandanta paravojnih snaga za brzu podršku, eskalirale u otvorene borbe u glavnom gradu Kartumu i širom zemlje.

Prema podacima UN, više od šest miliona ljudi od tada je proterano iz svojih domova, uključujući 1,2 miliona onih koji su potražili utočište u susednim zemljama.

Procenjuje se da je stradalo najmanje 12.000 ljudi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike