Ruski inženjer kreirao bespilotno vozilo za evakuaciju ranjenika i prenos municije: Objavio i snimak u kom je pokazao kako radi (VIDEO)

18.01.2024

18:27

0

Zemaljski dron je dugačak 1,2 metra i težak oko 200 kilograma, opremljen je kamerom i može da ponese do 150 kilograma

Ruski inženjer kreirao bespilotno vozilo za evakuaciju ranjenika i prenos municije: Objavio i snimak u kom je pokazao kako radi (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/clashreport

Vazdušni, zemaljski i morski dronovi postali su istaknuta karakteristika tekućeg rata u Ukrajini, čime su se naučnofantastične vizije o budućnosti borbe čoveka protiv mašina za korak približile stvarnosti.

Međutim, osim što mogu biti smrtonosno oruđem za uništavanje, roboti se mogu koristiti i za spasavanje života.

Veteran komandant Donbasa izneo je svoje utiske o Bratiški (doslovno „Mali brat“), novom robotskom ambulantnom vozilu dizajniranom da evakuiše ranjene trupe sa bojnog polja.

- Danas sam učestvovao u terenskom testiranju bespilotnog guseničnog vozila Bratiška, koju su napravili inženjerski entuzijasti iz Kazanja. Ovaj minijaturni traktorski uređaj može se koristiti u stvarnim borbenim operacijama i raznim situacijama, kao što su miniranje/deminiranje, juriš na neprijateljske položaje pomoću automatske puške ili ATGM ugrađenog na brodu itd. Može da isporučuje oružje, izviđa, učestvuje u elektronskom ratu, bori se protiv neprijateljske bespilotne letelice, evakuiše ranjene, isporučuje municiju na položaje na liniji fronta itd., u zavisnosti od potreba trupa - rekao je komandant dobrovoljaca Donbasa Viktor Anosov za ruske medije.

Bratiška je zamisao ruskog entuzijaste i inženjera robotike po imenu Konstantin, koji je radio na robotskom transporteru sa 15-godišnjim sinom Vjačeslavom i bio je inspirisan da stvori robota nakon što su mu prijatelji koji učestvuju u specijalnim vojnim operacijama pričali o poteškoćama sa kojima su se suočavali prilikom evakuacije ranjenika sa linije vatre tokom perioda neprijateljskog granatiranja.

Bespilotno vozilo je dugačko 1,2 metra i teško oko 200 kilograma, opremljeno je kamerom i može da ponese do 150 kilograma. Ima pet sati izdržljivosti i može da putuje do 10 kilometara na sat.

Bratiškom se upravlja daljinski korišćenjem šifrovane frekvencije sa dometom do 2,5 kilometara, koja se može povećati na 10 kilometara pomoću dronekoptera i repetitora signala. Dron je opremljen oklopom dovoljno debelim da preživi metak iz mitraljeza, a Konstantin je razvio sistem za ispaljivanje dimnih granata kako bi otežao ciljanje neprijatelja.

Izgradnja prototipa trajala je dva meseca, a Konstantin je potrošio oko dva miliona rubalja (oko 22.550 američkih dolara) svog novca na projekat. Otac i sin su testirali vozilo u blizini svoje porodične kuće, čije je okruženje slično onom u regionima fronta.

Konstantin se nada da će vozilu u budućnosti eventualno dodati ruku, kako bi mogao da koristi Bratišku čak i za spasavanje onesvešćenih vojnika, i da će je opremiti interfonom koji vojni lekar može da koristi da utvrdi stanje povređenog vojnika i pruži prvi savet za pomoć.

Konstantin kaže da njegova kompanija može da gradi između 20-30 Bratiški mesečno, ako finansije dozvoljavaju, i pozdravio je svaku priliku za saradnju i finansiranje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike