Koje rusko oružje se najbolje pokazalo na frontu u Ukrajini: Ovih pet sistema se posebno izdvaja

26.12.2023

21:26

0

Stručnjaci se slažu oko većine navedenog oružja

Koje rusko oružje se najbolje pokazalo na frontu u Ukrajini: Ovih pet sistema se posebno izdvaja
Ruski tenk - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP

Tokom 2023. srušen je mit o skupom, visokotehnološkom naoružanju i vojnoj opremi NATO-a nakon što je suočila sa ruskim oružjem.

Vodeći ruski i američki vojni eksperati izneli su svoje mišljenje o pet najboljih ruskih oružja u 2023. godini.

Učinak ukrajinskih snaga koje je naoružao i obučio zapad protiv snažno ukorenjenih ruskih pozicija u Zaporožju, Hersonu i Donbasu razbio je mit o superiornosti naoružanja NATO-a u ratu visokog intenziteta protiv stvarnog konkurenta.

„Leopardi", „čelendžeri", borbena vozila pešadije „bredli" i druga zapadna oklopna oprema goreli su jednako lako kao i ukrajinsko oružje iz sovjetskog doba.

Ruska raketna artiljerija „grad“, „gragan“ i „smerč“ pokazala se jednako efikasnom kao i ukrajinski HIMARS koji su Kijevu dale SAD. Taktičke krstareće rakete po standardu NATO-a pokazale su da nisu jednake slojevitim mrežama vazdušne i raketne odbrane Rusije "tor", "pancir", S-300 i S-400.

U novembru, pošto je ukrajinska kontraofanziva bila zaustavljena, a desetine hiljada vojnika poginulo, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnji priznao je da je sukob dospeo u „zastoj“. NATO oprema se pokazala nedovoljnom, a njeni saveti pogrešnima, rekao je general.

U nastavku stručnjaci su analizirali koje se rusko oružje pokazalo kao najbolje ove godine.

5) Raketni sistem Tor-M2

Profimedia
 

Rusija na kraju pokazala sposobnom da održi vazdušnu nadmoć nad Ukrajinom dok su zemlje NATO-a odlagale isporuku borbenih aviona F-16 Kijevu, ne oklevajući da opskrbe ukrajinsko vazduhoplovstvo desetinama aviona sovjetskog standarda sa kojima su ukrajinski piloti upoznati, uključujući borbene avione MiG-29 i Su-27, borbene helikoptere Mi-24 i transportne helikoptere Mi-8.

Štaviše, NATO isporuke su uključivale hiljade izviđačkih i udarnih dronova, od malih Black Hornet Nano, do udarnih dronova Bajraktar ​​TB2 veličine aviona, teških kvadrokopterskih dronova Malloy Aeronautics T150 eVTOL, bespilotnih letelica Switchblade kamikaze i Phoenix Ghuost. Što se tiče sistema za udare dugog dometa, Alijansa je isporučila krstareće rakete Storm Shadow i projektile SCALP EG, GMLRS rakete i ATACMS rakete uz pomoć GPS-a i sistema inercijalne navigacije, i drugu sofisticiranu municiju koju je teško otkriti i odbraniti se od nje.

Kako je zbog toga neophodna efikasna ruska vazdušna, bespilotna i raketna odbrana, Aleksej Leonkov, vodeći ruski vojni analitičar, naveo raketni sistem Tor kao jedno najboljih oružja u Rusiji 2023.

- Sistem protivvazdušne odbrane Tor-M2 istakao se svojim odličnim radom u obaranju neprijateljskih bespilotnih letelica. Među statistikom oborenih neprijateljskih dronova koju svakodnevno ažurira Ministarstvo odbrane Rusije, dve trećine su uništene ovim kompleksom. Drugim rečima, ovaj sistem se dokazao i potvrdio sve svoje deklarisane karakteristike - rekao je Leonkov za Sputnjik.

4) T-90

Profimedia
 

Na ravnicama Zaporožja i Hersona, rusko oklopno vozilo, koje se sastoji od nadograđenih varijanti dizajna tenkova kasne druge i treće generacije, uključujući T-72, ​​T-80 i T-90, pokazao se više nego delotvorno protiv ukrajinskih glavnih borbenih tenkovima koje je proizveo NATO, pomažući u odbrani i sprečavanju proboja neprijateljskih oklopnih snaga.

T-90 Proriv, jedan od najnovijih ruskih tenkova, zaslužuje posebnu pažnju.

- U ovom trenutku verujem da je ovo najbolji tenk na svetu“, rekao je za Sputnjik Rustem Klupov, bivši sovjetski i ruski vojni obaveštajac, rezervni pukovnik i veteran ratova u Avganistanu i Čečeniji.

- Njegova vatrena moć sastoji se od topa od 125 milimetara koji može da ispaljuje vođene projektile kroz cev. Štaviše, sistem aktivne zaštite rezervoara obezbeđuje preživljavanje. Nepretenciozan je, manevarski i nisko prizemljen, što mu omogućava da do poslednjeg trenutka ostane nevidljiv za neprijatelja na bojnom polju - dodao je penzionisani oficir.

3) Lancet

Sergej Lipovoj, vojni pilo koji se borio u Avganistanu, Građanskom ratu u Tadžikistanu i Prvom i Drugom čečenskom ratu, a koji je sada predsednik grupe veterana Oficiri Rusije, uveren je da se dronovi uopšte i Lancet posebno nalaze na samom vrhu liste značajnog ruskog naoružanja 2023.

Profimedia
 

- Najvažnija stvar koja me je impresionirala su bespilotne letelice, i helikopterske i avionske, uključujući Lancet, koji se pokazao kao odličan, Geran, kao i male bespilotne letelice tipa kvadrokopter koji su sastavljeni praktično u rovovima. To uključuje dronove za posmatranje i kamikaze. To uključuje i takozvane udarne bespilotne letelice koje mogu da ispuste bilo kakvu municiju - rekao je Lipovoj.

Klupov se slaže, navodeći Lancet kao istaknuto taktičko oružje.

- Lanceti su počeli da se eksploatišu pre 2023. godine, ali smo ove godine shvatili da smo prešli u novi domen ratovanja. Ovo je rat dronova, i, shodno tome, lutajuće municije, koje kombinuju izviđačke i destruktivne sposobnosti, korak su napred u ovom pravcu. Lancet, koji može da pogodi ciljeve udaljene 40-50 kilometara, u zavisnosti od vremenskih uslova, veoma je moćan i precizan sistem naoružanja. Kombinuje tačnost, domet i moć destruktivnog naboja. U zavisnosti od svoje misije, može biti opremljen visokoeksplozivnom fragmentacionom bojevom glavom. A ova „tandemska“ bojeva glava koristi se protiv oklopnih ciljeva - rekao je Klupov.

Lancet-ovi programeri su napravili nekoliko modifikacija udarnog drona tokom poslednjih godinu i po dana, sa osnovnim modelima koji imaju karakterističan x-wing dizajn. Najnovija varijanta, Z-53, ima dizajn prednjeg krila na rasklapanje i može leteti u rojevima i autonomno koordinisati u odabiru ciljeva koristeći princip mrežno-centričnog ratovanja. Njihov domet je proširen na 60-70 km.

2) Ka-52

Profimedia
 

Zapadni posmatrači su naveli efikasnu vazdušnu podršku kao ključni faktor za uspeh ruskih odbrambenih operacija tokom letnje kontraofanzive ukrajinske vojske, ukazujući na efikasnost jurišnog helikoptera Kamov Ka-52 Aligator, posebno u traženju i gađanju svega od oklopnih vozila i tenkova do uporišta.

Krajem jula, shvatajući da nešto nije u redu u ukrajinskoj kontraofanzivi, u izveštaju britanske vojne obaveštajne službe Ka-52 okarakterisan je kao „jedan od najuticajnijih ruskih sistema naoružanja“ na delu fronta u Zaporožju. Upareni sa novim raketama vazduh-zemlja LMUR, koje imaju domet gađanja od 15 kilometara, Ka-52 su delovali daleko izvan dometa većine ukrajinske opreme za protivvazdušnu odbranu kratkog dometa, uključujući MANPAD Stinger do Gepard protivavionskih tenkova.

Ka-52 „ima ogromnu sposobnost i ima te suprotno rotirajuće oštrice na vrhu... U stvari je veoma inovativan“, rekla je Karen Kvjatkovski, bivša analitičarka Ministarstva odbrane i penzionisani potpukovnik američkog vazduhoplovstva, karakterišući Ka-52 kao svoj izbor među pet najboljih oružja u Rusiji 2023.

Što se tiče njegovih projektila LMUR, „mogu se lansirati iz helikoptera, a zatim navesti. Oni nisu vođeni laserom, već termalnom i satelitskom navigacijom".

- Dakle, nešto što može odvesti vaš helikopter na sigurno. Možete pratiti šta se dešava. Ono što implicira jeste da ruska vojska u svakom slučaju kada ih koristi, ima integraciju znanja na bojnom polju i u osnovi je u stanju da uradi ono što treba. Oni mogu da komuniciraju. Mogu da ciljaju. Oni mogu da zaštite helikopter i pogode potrebne mete - rekla je Kvjatkovski.

1) Kinžal

Profimedia
 

Tor, T-90, Lancet ili Ka-52 su taktičko oružje koje se nalazi direktno na bojnom polju i koristi se protiv neprijateljskih snaga koje su tamo nagomilane. To se ne odnosi na Kinžal, prvu na svetu hipersoničnu raketu sa vazdušnim lansiranjem koju nose prilagođeni presretači MiG-31 i borbeni bombarderi Su-34, koja može da ubrza do 10 maha i da pogodi ciljeve do 2.000 kilometara sa konvencionalnom bojevom glavom od 500 kilograma ili nuklearnom bojevom glavom od 5 do 50 kilotona.

Rusija je uveliko koristila Kinžale u Ukrajini, gađajući protivvazdušnu odbranu, skladišta oružja, aerodrome, energetsku infrastrukturu i druge objekte.

Aleksej Leonkov, vojni analitičar, naveo je Kinžal kao još jedno od svojih najboljih oružja u specijalnoj vojnoj operaciji.

- Kinžal ne samo da se nosio sa zadatkom uništavanja zaštićenih objekata, već se istakao i u uništavanju američkog protivvazdušnog raketnog sistema Patriot. To je veliki plus, jer je donedavno postojao mit da je Patriot najnapredniji sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje i da može da uništi sve mete - rekao je Leonkov.

Klupov se složio.

- Snaga, preciznost i brzina ove rakete ne samo da su impresivne, već ostavljaju bilo kakve protivmere i odbranu u prašini... Nijedan sistem protivvazdušne ili protivraketne odbrane ne može da je obori - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike