Kako su Rusi tako brzo obnovili oružje potrošeno u Ukrajini? Zapad je mislio da im je doskočio, a onda je usledilo neprijatno iznenađenje

20.04.2024

21:32

0

Pravovremenim promenama politike Moskva je sustigla SAD

Kako su Rusi tako brzo obnovili oružje potrošeno u Ukrajini? Zapad je mislio da im je doskočio, a onda je usledilo neprijatno iznenađenje
Copyright Profimedia

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta ukazao je početkom meseca na alarmantnu stopu kojom je ruska vojska bila u stanju da se "rekonstruiše“ nakon početne faze rata u Ukrajini, što je podrilo nadu šefa Pentagona Lojda Ostina da že ukrajinska kriza trajno vojno „oslabiti“ Rusiju.

Tempo kojim je ruska vojska uspela da se ponovo naoruža i rekonstruiše tokom sukoba u Ukrajini iznenadio je i zamenika državnog sekretara Kurta Kembela.

- Ocenjivali smo tokom poslednjih nekoliko meseci da se Rusija skoro potpuno vojno rekonstituisala, a nakon početnih neuspeha na bojnom polju Rusija se ponovo opremila i sada predstavlja pretnju za Ukrajina dok se borimo da dobijemo dopunu, ali ne samo za Ukrajinu - rekao je Kembel na događaju čiji je domažin bio Centar za novi američki vek, neokonzervativni istraživački centar Vašingtona.

Optužujuži ruske saveznike i partnere, posebno Kinu, da pomažu Moskvi, Kembel je kritikovao trenutno stanje američkog vojno-industrijskog kompleksa, sugerišući da su rezovi i konsolidacije iz 1990-ih učinili globalne ambicije Vašingtona podložnim surovim realnostima.

- Mislim da ono što smo videli jeste da hitni bezbednosni zahtevi u Evropi i Indo-Pacifiku zahtevaju mnogo veću brzinu i proizvodnje i isporuke. Naišli smo na izazove u vezi sa isporukom čak i najosnovnije opreme neophodne da podržimo obe okolnosti u Ukrajini, ali i samo da obezbedimo da se američke odbrambene zalihe održavaju - rekao je Kembel.

Profimedia
TOS-2

Zvaničnik je preporučio da bi "više novca“ trebalo da usmere u odbranu i SAD i zemlje saveznice da bi se pozabavile pitanjima u rasponu od zagušenih lanaca snabdevanja do kašnjenja i striktnih uslova koji su "mučili brojne programe“ u oblasti odbrane.

Staro kao novo

Kembelovo iznenađenje je povezano sa činjenicom da je uzeo u obzir samo iskustvo ukrajinskog sukoba, a ne čitavu noviju istoriju razvoja ruskog vojnog, oružanog i odbrambenog sektora, rekao je za Sputnjik ruski veteran i vojni posmatrač Aleksej Borzenko.

- Imali smo veoma jaku vojsku tokom sovjetskog perioda. Tada je razvijeno toliko toga što nije razvijeno devedesetih godina, kada smo verovali da nećemo morati da se borimo ni sa kim, kada smo mislili da je Zapad naš prijatelj i da zapadno oružje neće biti upotrebljeno protiv nas - rekao je Borzenko.

Uzimajući za primer tenkovske snage, ukazao je na ogromne zalihe oklopnih vozila koje je Rusija dobila zahvaljujući naporima sovjetskog generalnog sekretara Leonida Brežnjeva, koji je, kao veteran Velikog otadžbinskog rata, dao instrukcije odbrambenoj industriji da proizvodi ogromne količine tenkova i oklopnih transportera koje je Rusija nasledila i uskladištila u zastarelom stanju.

Tokom specijalne vojne operacije, ovi tenkovi iz 70-ih godina prošlog veka ponovo su aktivirani i obnovljeni, nadograđeni najnovijim dostupnim oklopom, komunikacionom opremom i oružjem i poslati na front.

Profimedia
2S43 Malva

- A kada je u pitanju proizvodnja novih tenkova, imamo i određene rezerve modernih MBT - dodao je Borzenko, ukazujući na primere kao što su T-80 i T-90, i na "fuziju naučne misli 70-ih i 80-ih godina koju su naši inženjeri kombinovali sa savremenom elektronikom i modifikacijama za trenutne ratne uslove".

Ukrajinska kriza je dokazala status ruskih tenkova kao najboljih na svetu, smatra Borzenko, koji je istakao da su teški, visokotehnološki oklopi NATO-a, poput Abramsa i Leoparda 2, inferiorni, uključujući njihove karakteristike mobilnosti u snegu i blatu natopljenih stepa Ukrajine.

- Stvaraju se sistemi zaštite tenkova, sistemi za elektronsko ratovanje, kreiraju se satelitski sistemi za praćenje. Vidite da je nedavno lansirano mnogo vojnih satelita - kazao je Borzenko.

Isto važi i za ruski arsenal teških bombi bačenih iz vazduha FAB, KAB i ODAB serije, koje su opremljene novim "Univerzalnim modulom za planiranje i korekciju", pretvarajući staru municiju iz 70-ih i 80-ih u modernu municiju sa laserskim i satelitski vođenim "pametnim" oružjem.

- Primenili smo nove tehnologije koje su se u stvari spojile sa starim tehnologijama - objasnio je Borzenko, napominjući da su kompleti za navođenje i krila dali oružju "preciznost udara od plus/minus 10 metara - što nije ništa za municiju sa takvom destruktivnom moći“.

Profimedia
S-400

I u oblasti raketa i raketne i protivvazdušne odbrane sukob je dao ruskim programerima priliku da dokažu kako postojeću raketnu tehnologiju tako i dizajn hipersoničnog oružja - čiji je razvoj započeo 1970-ih i 1980-ih, a koji su raspoređeni krajem 2010-ih zahvaljujući napretku u elektronici, protiv vrhunskih zapadnih odbrambenih raketnih snaga, uključujući Patriot. Na odbrambenoj strani, Borzenko je naveo raketni i protivvazdušni artiljerijski sistem Pancir, kao i S-300 i S-400, kao primere tehnologija za koje zapadne sile nemaju pravi analog.

Ako ništa drugo, kaže Borzenko, argument Kurta Kembela da se ruska vojska "oporavila“ tokom specijalne vojne operacije "nije sasvim tačan“, pošto je ruska vojska "jača nego što zaista misle“. Nemoguće im je „sve pokazati“ u Ukrajini, gde je raspoređeno daleko manje od svih mogućnosti Rusije - primeri su strateško hipersonično oružje i podmornice koje ispaljuju nuklearne rakete.

- Hipersonične rakete su efikasno zatvorile vrata tehnologijama iza američkih nosača aviona. Drugim rečima, u određenom trenutku moguće ih je jednostavno uništiti, ako je potrebno, ovim projektilima. Odnosno, naučni pravac razvoja grupa nosača aviona postao je ćorsokak sa pojavom hipersoničnih raketa koje danas imamo samo mi - objasnio je posmatrač.

Nova protivvazdušna i protivraketna odbrana S-500 i njena sposobnost da se brani od oružja raspoređenog u svemiru još jedna je ilustracija, primetio je Borzenko - jer je sistem u stanju da uništi čak i neprijateljske satelite, ali i dalje nije raspoređen u ukrajinskom proksi ratu do danas.

Pogrešne pretpostavke

Profimedia
 

Problem za zvaničnike u Vašingtonu je njihova pretpostavka na početku sukoba da će Rusija "veoma brzo iscrpiti odbrambeno-industrijski kompleks, i budžet uopšte, zahvaljujući uvođenju strogih sankcija“, kaže vojni ekspert iz Moskve Aleksej Leonkov.

U stvari, Rusija se unapred pripremala kroz delimičnu modernizaciju svoje odbrambene industrije, uključujući uvođenje novih automatskih proizvodnih i montažnih linija, i bila je u stanju da kreira nove tipove opreme uzimajući u obzir iskustvo stečeno tokom sirijskog sukoba, rekao je Leonkov.

- Dakle, kada je Zapad izvršio pritisak na nas svom svojom ekonomskom snagom i počeo da kvari našu vojno-tehničku saradnju, misleći da će to značajno pogoditi naš odbrambeno-industrijski kompleks, pogrešio je. Ne samo da smo izdržali ovu politiku sankcija, već smo uspeli da mobilišemo i povećamo proizvodnju, a odbrambeno-industrijski kompleks je stavljen na ratne noge do leta 2022. godine - objasnio je Leonkov.

Povrh toga, primetio je posmatrač, ruska vlada je formirala specijalnu komisiju za odbranu osmišljenu da preseče birokratiju radi rešavanja hitnih problema u vezi sa proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, pri čemu bespilotne letelice služe kao važan primer oblasti u kojoj je Rusija tradicionalno zaostajala za Zapadom i bila je u stanju da ga brzo sustigne zahvaljujući pravovremenim promenama politike.

- Pre specijalne vojne operacije nismo imali toliko dronova - oko 1.000 komada. Sada je 1.000 jedinica otprilike standardna potrošnja mesečno, i to računajući samo velike dronove, a ne male kvadrikoptere - rekao je Leonkov.

Printscreen Twitter/JayinKyiv
 

- Preduzeća vojno-industrijskog kompleksa počela su da rade u tri smene, kao i projektantski biroi, koji se bave pitanjima modernizacije opreme i uvođenja novih modela na ratište. A to je posao koji je razbio vojnu mašineriju zemalja NATO-a, koje su mislile da bi mogle da nas izgladnjuju i generalno potkopaju ceo naš vojno-ekonomski i vojno-industrijski sektor preduzeća zahvaljujući sankcijama. Dobili smo ove neviđene bitke, a sada je Zapad taj koji ima problema sa proizvodnjom vojne opreme i naoružanja - rekao je Leonkov.

Ruski odbrambeni sektor je napravio velike proboje u oblasti protivvazdušne odbrane, elektronskog ratovanja, protivbaterijskih sistema, novih višestrukih raketnih sistema i taktičke opreme kao što su FPV bespilotne letelice, koje su se, zajedno sa vojnim bespilotnim letelicama za lutanje i izviđanje, izgradile praktično od nule, navodi stručnjak.

Ukazujući na predstojeći posao, Leonkov je napomenuo da ruski odbrambeni sektor "još nije pronašao rešenje za borbu protiv bespilotnih čamaca" i da "još rešava problem potpunog blokiranja prodora bespilotnih letelica dugog dometa na našu teritoriju u svrhe terorističkog bombardovanja".

- Rad se nastavlja - napomenuo je posmatrač.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike