Sedmica u svetu: Nadmoć i darežljivost Rusije, vojni bes u Nigeru i zapaljena Grčka

30.07.2023

21:13

0

Visoke temperature zebeležene su u brojnim državama, vesti o nepogodama stizale su iz svih krajeva planete, Severna Koreja je pokazala svoju moć, a SAD su ušle u burniju predizbornu fazu

Sedmica u svetu: Nadmoć i darežljivost Rusije, vojni bes u Nigeru i zapaljena Grčka
Copyright Profimedia Korea News Service via AP/Petros Giannakouris Maxar Technologies

U nedelji za nama (24-30. jula) Rusija je pokazala da je nadmoćna na bojnom polju i da je darežljiva kada su u pitanju najugroženiji, u Nigeru je izvršen državni udar, a Grčka se neumorno borila sa upornim požarima, dok je vatra buknula u još nekoliko zemalja. Visoke temperature zebeležene su u brojnim državama, vesti o nepogodama stizale su iz svih krajeva planete, Severna Koreja je pokazala svoju moć, a SAD su ušle u burniju predizbornu fazu. 

Nadmoć i darežljivost Rusije i Ukrajina kao marioneta

Borbe na istoku Evrope sve više su počele da se prelivaju i na teritoriju Rusije. U ponedeljak su Ukrajinci pokušali napad dronovima na Moskvu, u kom je oštećena poslovna zgrada, Kijev je priznao da Moskva ima nadmoć u elektronskom ratovanju, a posle suspendovanja sporazuma o žitu, ruski predsednik Vladimir Putin obećao je besplatno žito afričkim državama.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Američki novinar Simor Herš objavio je da je administracija predsednika SAD Džoa Bajdena odigrala ključnu ulogu u oba napada na Krimski most, zapadni mediji pisali su da Ukrajinci ne mogu da probiju odbranu Rusa, britanski portal tvrdio da je Kijev koristi severnokorejske rakete, a mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da postojanje Ukrajine i održivost ukrajinske vojske počiva isključivo na novcu Zapada.

Vojni bes u Nigeru

U Nigeru se u sredu odigrao vojni puč nakon što je vojska zarobila predsednika Mohameda Bazuma, na šta je Zapad burno reagovao. SAD i Ujedinjene nacije osudile su državni udar, dok je Francuska potvrdila da je zatočeni predsednik dobro i zahtevala njegovo oslobađanje. Tek u petak imenovan je novi lider zemlje, general Omar Čijani, a ko je on i zbog čega je poveo puč možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Profimedia
 

Trostruko jača Severna Koreja

Ruska delegacija, predvođena ministrom odbrane Sergejem Šojguom, stigla je u sredu u Severnu Koreju povodom obeležavanja 70. godišnjice od sklapanja primirja u Korejskom ratu. Tamo je Kim Džong Un ruskom zvaničniku pokazao najnovije oružje, a sledećeg dana je rame uz rame sa ruskim i kineskim diplomatom ispratio vojnu paradu na kojoj su viđeni novi napredni sistemi i sa koje je poslata oštra poruka Sjedinjenim Američkim Državama.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Ugarak do ugarka

U Grčkoj je skoro cele sedmice bilo napeto zbog požara koji su goreli na sve strane. Sa Rodosa su stigli tužni prizori stradalih životinja, satelitski snimci pokazali su razmere ozbiljnosti požara, dok su turisti tokom noći u ponedeljak morali da budu evakuisani sa Krfa.

U sredu, devetog dana borbe sa požarima, na celom Rodosu proglašeno je vanredno stanje, u četvrtak je planulo na još jednom mestu na Eviji, a požar su sa Grcima gasili i srpski vatrogasci.

Printscreen Youtube/Proto Thema
 

U utorak se na Eviji srušio kanader, prilikom čega su poginula dva pilota, koja su sahranjena u petak, dok je serija eksplozija u vojnom skladištu uznemirila Grčku. Ispostavilo se da se eksplozija desila u skladištu u kom su se držale bombe za borbene avione F-16, što je mnoge začudilo jer u njegovoj blizini nema rastinja, pa požar nije mogao da dođe do njega, da bi u subotu zbog incidenta bio smenjen oficir.

Dramatično je bilo i u Italiji, gde je vatra okružila aerodrom u Palermu, a pojavio se i apokaliptični snimak požara koji je došao do auto-puta. Gorelo je i u Portugaliji, u Alžiru, gde su život izgubile najmanje 34 osobe, kao i u blizini letovališta u Turskoj.

Besno nebo

Jaka oluja praćena gradom izazvala je hitno sletanje aviona koji je leteo za Njujork u Rimu, tornado je pogodio Švajcarsku, a više hiljada ljudi evakuisano je zbog jakog tajfuna u Kini, odakle su stizali zastrašujući prizori.

Printskrin/Telegram/Tornado in Italy
 

Posebno je na udaru bila Italija, gde je u utorak padao grad težak skoro pola kilograma, da bi narednog dana bilo saopšteno da je oboren rekord u veličini grudvi grada koje su padale, a oluja je odnela i jedan mladi život.

Vrelo, vrelije, planeta Zemlja

Vrelo leto istaklo je još jednom sve opasnosti koje sa sobom nosi globalno zagrevanje. U Tunisu je izmereno 49 stepeni Celzijusa, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da je završena era globalnog zagrevanja i da je počela "era globalnog ključanja", a u četvrtak je odjeknula vest da će jul 2023. biti najtopliji mesec tokom 174 godine merenja, a možda čak i najvreliji u proteklih 120.000 godina.

AP Photo/Libkos
 

Toplotni talas stigao je na istok SAD, gde su gradovi počeli da proglašavaju vanredno stanje, a portal 24sedam odgovorio je na pitanja koliko su smrtonosni toplotni talasi, kao i da li su oni "nova normala" i kakva nas budućnost čeka.

Zapaljeni brod

Foto: Kustwacht Nederland/Coast Guard Netherlands via AP
 

Jedna osoba je stradala, a nekoliko je povređeno u požaru koji je izbio na teretnom brodu koji je prevozio hiljade automobila, severno od holandskih Zapadno-frizijskih ostrva, a tek u petak se intenzitet požara smanjio, da bi u subotu spasilački tim uspeo da se popne na njega i poveže sa tegljačem kako bi bio odvučen na drugu lokaciju.

Sukobljena i senilna Amerika

U Americi je predizborna trka počela sve više da se zahuktava, pa su tako objavljene nove ankete popularnosti, republikanci su najavili moguću istragu koja bi mogla da dovede do opoziva predsednika Džoa Bajdena, Robert Kenedi Mlađi pričao je o sve većem siromaštvu građana, Donald Tramp je tvrdio da bi podizanje optužnice protiv njega još više uništilo zemlju, dok je među republikanskim kandidatima za predsednika počeo da se ističe Vivek Ramasvami, koji je prema nekim istraživanjima sustigao Rona Desantisa po popularnosti.

AP Photo/Evan Vucci
 

Republikanski senator Mič Makonel (81) zaledio se usred konferencije za novinare i prestao da govori zbog čega su mu kolege priskočile u pomoć i odvele ga. Ovo nije bio prvi ovakav incident vremešnog političara, koji je godište lidera SAD koji takođe ima raznih poteškoća. Bajdenu su smanili stepenike na predsedničkom avionu, što se videlo prilikom njegove poslednje "borbe" sa njima, a kako se sve njegovi saradnici dovijaju da bi ublažili lapsuse i nezgode možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike