Bajdenu skratili stepenice aviona kako ne bi stalno padao: Šta sve njegovi saradnici rade da bi ublažili lapsuse i nezgode?

26.07.2023

09:14

0

Autor: N.P.

Stepenice - Bajdenov neprijatelj broj 1!

Bajdenu skratili stepenice aviona kako ne bi stalno padao: Šta sve njegovi saradnici rade da bi ublažili lapsuse i nezgode?
Džou Bajdenu su stepenice predsedničkog aviona zadavale velike muke - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Kada američki predsednik Džo Bajden (80) padne ili se saplete, to ne ide u prilog njegovoj predizbornoj kampanji, pogotovo kada se uzme u obzir da je već najstariji lider u istoriji zemlje.

Bajdenovi saradnici su prošlog meseca shvatili da su u problemu kada je predsednik pao na bini, a nakon toga su morali da analiziraju šta mogu da učine kako se takvi incidenti ne bi ponavljali.

AP Photo/Andrew Harnik
Bajden se sapleo na bini i pao

- Nije naodmet da se bude oprezan - rekao je jedan izvor upoznat sa situacijom za NBC njuz.

Bajdenov odgovor na kritike da je možda prestar za ponovno kandidovanje za predsednika uvek je isti: "Samo me gledajte". Međutim, glasači i te kako gledaju šta se događa i nisu uvereni da je političar sposoban da obavlja funkciju.

Osim toga, Bajden je poznat i kao "mašina za pravljenje gafova", tako da mu se pri skoro svakom javnom nastupu omakne neki lapsus. Primera radi, u poslednje vreme je često mešao Irak i Ukrajinu, a jedan od najupečatljivijih gafova je bio kada je pozvao da mu se na bini pridruži jedna kongresmenka, zaboravljajući da je stradala u saobraćajnoj nesreći.

- Demokratska partija mora da odgovori na brige građana kada je reč o njegovim godinama. Broj poruka koje sam dobio posle njegovog pada... Telefon mi je buknuo. Mnogi su govorili kako to zaista nije dobro - rekao je jedan demokrata tražeći da ostane anoniman.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Bajden je jednom prilikom pao i sa bicikla

Bajdenovi saradnici od početka kampanje 2020. pokušavaju da ublaže uticaj njegove starosti, a taj izazov je svakim danom sve veći i veći.

Niko ne može da garantuje da on neće ponovo negde da se saplete i nastrada.

- Fizički, veoma je krhak. On nema snagu i držanje Obame ili nekog mlađeg predsednika. Ljude to brine jer bi trebalo da bude u Beloj kući od svoje 82. do 86. godine. To je previše i po evropskim standardima. Biće zaista, zaista star. Nemamo nikoga toliko starog - rekao je jedan nekadašnji diplomata, koji takođe nije želeo da bude imenovan.

Smanjili "problematične" stepenice

Bajdenov tim je, stoga, preduzeo neke korake kako bi osigurao da predsednik bude što sigurniji u javnim nastupima.

Američki lideri su dobro poznati po tome što lete posebnim predsedničkim avionom, a upravo su stepenice te letelice Bajdenu predstavljale više puta nepremostivu prepreku. Više puta je zabeleženo kako je padao dok je pokušavao da se popne uz njih, pa je odlučeno da se one jednostavno skrate.

Naime, ukoliko se predsednik bude penjao uz manji broj stepenika, biće i manji rizik da će pasti, pa mu se neće svi smejati.

Kako se navodi, Bajden je manje stepenice koristio 37 odsto od ukupnog broja izlazaka i ulazaka tokom svog mandata. U poslednjih sedam nedelja ih je koristio 84 odsto, tačnije, 31 put od 37 ulazaka ili izlazaka.

Bela kuća se nije zvanično oglašavala o tome da li je to namerno urađeno kako bi se izbegle potencijalne nezgode.

Takođe, Bajden čuva energiju i na druge načine. Primećeno je da je na nekoliko međunarodnih putovanja izbegao večere sa stranim liderima koje se obično održavaju nakon formalnih sastanaka. Njegova administracija je negirala da to ima ikakve veze sa njegovom slabošću.

AP Photo/Susan Walsh
Primetno je da sada Bajden mora da pređe manji broj stepenika pri ulasku u avion

Predsednik SAD je više puta snimljen i kako tokom sastanaka koristi "puškice", a na teleprompteru su slova izuzetno velika kako bi mogao da ih lepo pročita.

Republikanci, očekivano, koriste svaku priliku da napomenu kako Bajden nije mentalno a ni fizički sposoban da obavlja predsedničku funkciju.

Ipak, na izborima sledeće godine bi na megdan mogao da mu izađe nekadašnji rival Donald Tramp, koji nije mnogo mlađi od njega.

AP Photo/Patrick Semansky
Bajden je poznat i kao mašina za pravljenje gafova

- Kao neko ko je napunio 80 godina, snažno verujem da nam je potreban neko mlađi, bilo demokrata ili republikanac. Težina sveta treba da padne na leđa predsednika, a trenutno imamo dva predsednika sa hendikepom - rekao je Den Koats, nekadašnji direktor nacionalne obaveštajne službe, misleći na Trampa i Bajdena.

Prema njegovim rečima, godine kandidata igraju važnu ulogu u izborima i ljudi moraju da misle na to šta će sledeća generacija doneti.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike