Severna Koreja na vojnoj paradi predstavila novo snažno oružje: Zajedno sa zvaničnicima iz Rusije i Kine poslala Americi jasnu poruku (FOTO)

28.07.2023

14:34

0

Događaj u kojem su učestvovali prvi Kimovi strani gosti od početka pandemije kovida 19 obeležava 70. godišnjicu primirja u Korejskom ratu

Severna Koreja na vojnoj paradi predstavila novo snažno oružje: Zajedno sa zvaničnicima iz Rusije i Kine poslala Americi jasnu poruku (FOTO)
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

U pratnji ruskih i kineskih zvaničnika koji su došli u posetu Severnoj Koreji, Kim Džong Un je nadgledao severnokorejsku vojnu paradu na kojoj su predstavljeni novi vojni dronovi i interkontinentalne balističke rakete Pjongjanga sa nuklearnom sposobnošću, javili su državni mediji u petak.

Stojeći između ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i člana kineskog politbiroa Li Hongdžonga na tribinama, Kim je sa osmehom salutirao dok je hiljade vojnika marširalo pored njih, praćeni najmoćnijim balističkim raketama u zemlji, koji su zabranjeni pod sankcijama UN.

Događaj u kojem su učestvovali prvi Kimovi strani gosti od početka pandemije kovida 19 obeležava 70. godišnjicu primirja u Korejskom ratu, kojim su okončana otvorena neprijateljstva i koji se slavi kao Dan pobede.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Kim je "poslao srdačne vojne pozdrave" učenicima parade, saopštila je zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA), a video koji je emitovala prikazuje stotine vojnika kako marširaju trgom Kim Il Sunga noseći portrete severnokorejskih ratnih veterana.

Poruka za SAD

Govoreći na tom događaju, ministar odbrane Kang Sun Nam rekao je da Sjedinjene Američke Države nemaju šanse „za opstanak u slučaju da upotrebe nuklearno oružje“ protiv Severne Koreje.

- Sada nije pitanje da li će se nuklearni rat desiti na Korejskom poluostrvu, već ko će ga započeti, kada i kako - dodao je on.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Pjongjang koristi snažnu retoriku da kritikuje raspoređivanje američke vojske na poluostrvu, a Kang je rekao da će Severna Koreja reagovati „u slučaju pokušaja vojne konfrontacije".

Na paradi je predstavljen niz novog naoružanja, uključujući vojne bespilotne letelice koje su prvi put predstavljene na sajmu odbrane u Pjongjangu u sredu koji su posetili Kim i Šojgu.

Novi severnokorejski podvodni dron za nuklearni napad, nazvan „Haeil", takođe se prvi put pojavio na paradi, izvestio je specijalizovani sajt NK News sa sedištem u Seulu. Pjongjang tvrdi da oružje može da putuje pod vodom stotinama kilometara pre nego što se detonira ispod mete.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Ali „uzbuđenje i velika radost gledalaca dostigli su vrhunac“ kada je najnovija interkontinentalna balistička raketa zemlje sa nuklearnim oružjem, Hvasong-18 na čvrsto gorivo, testirana u aprilu i julu ove godine, prodefilovala trgom, saopštila je KCNA.

Ruski i kineski zvaničnici kao prst u oku

Posmatrači su prisustvo kineskih i ruskih zvaničnika na događaju na kojem je prikazano zabranjeno oružje Pjongjanga protumačili kao snažnu poruku.

- Ovo je najveći, najotvoreniji severnokorejski prikaz nuklearnih sistema sa prisutnim stranim zvaničnicima - napisao je američki analitičar Ankit Panda na Tviteru.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

- Poruka je jasna: Kim ima podršku dva moćna regionalna partnera, od kojih su oba stalni članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - dodao je on.

Parada ima ključnu funkciju da „promoviše vladajući legitimitet i unutrašnje jedinstvo Kim Džong Una u ovom ekonomski izazovnom vremenu“, rekao je za AFP Jangmo Ku, profesor političkih nauka na Univerzitetu Norvič.

Prisustvo visokih gostiju iz Moskve i Pekinga nagoveštava „pojavu novog hladnog rata oko Korejskog poluostrva“, dodao je Ku.

Primetno je da je Kina izabrala da pošalje civilnog predstavnika, koji nije posetio sajam odbrane, dok je Moskva poslala svog šefa odbrane, rekao je Artjom Lukin, profesor političkih nauka na Dalekoistočnom federalnom univerzitetu.

To je verovatno „namerno signaliziranje Moskve da je spremna da proširi vojnu saradnju sa Severnom Korejom“, rekao je on za AFP.

Peking je najvažniji saveznik i ekonomski dobrotvor Severne Koreje, a njihov odnos traje od Korejskog rata 1950-ih.

Rusija je takođe istorijski saveznik, a Kim je nepokolebljiv u svojoj podršci vojne operacije Moskve na Ukrajinu, uključujući, kako kaže Vašington, isporuku raketa i projektila - što su optužbe koje je Pjongjang negirao.

Prema KCNA, ruski predsednik Vladimir Putin poslao je govor, koji je Šojgu pročitao na jubilarnom događaju, u kojem je moskovski lider pozdravio Severnu Koreju zbog njene „čvrste podrške specijalnoj vojnoj operaciji protiv Ukrajine“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike