Ove države dominiraju na polju odbrane: Koje zemlje su najveći proizvođači oružja?

26.07.2023

21:01

0

Indija je među najvećim uvoznicima iz čak dve nacije, a jedna iz petorke mogla bi da ispadne sa vrha liste

Ove države dominiraju na polju odbrane: Koje zemlje su najveći proizvođači oružja?
Copyright Profimedia

Rat u Ukrajini postao je poligon za testiranje proizvođača oružja iz celog sveta nakon što je u zemlju stiglo brojno oružje sa Zapada, posebno od članica NATO-a.

Tako je sukob u Ukrajini dao podsticaj odbrambenim kompanijama sa obe strane Atlantika, ali su se bez obzira na to neke zemlje našle u problemu jer su previše poslale Kijevu, pa su skoro ostale bez oružja.

Rusko preduzeće KB "Mašinostrojenija", deo Državne korporacije "Rostek", povećalo je proizvodnju nekog svog naoružanja do dva i po puta od 2022. KB "Mašinostrojenija" je poznata po najsavremenijem "Iskanderu" 9K720, mobilnom kratkom raketnom sistemu SS-26.

Američki proizvođači "džavelina" HIMARS-a i vođenih raketnih sistema za višestruko lansiranje (GMLRS) utrkuju se sa vremenom da bi proizveli više oružja, jer ga Ukrajina troši brže nego što SAD mogu da ga proizvedu. Evropski proizvođači oružja pokušavaju da ne budu u zaostatku jer je industrijska baza Starog kontinenta „i dalje u dronjcima“ posle decenija nedovoljnog ulaganja, navodi zapadna štampa.

Dok se sve više zemalja žali na manjak oružja, postavlja se pitanje koje države su najveći proizvođaći ubistvenih alata.

Koja zemlja je najveći proizvođač oružja?

Mnoge zemlje širom sveta proizvode oružje, ali pet najvećih proizvođača na globalnom tržištu oružja su:

Profimedia
 

1. Sjedinjene Američke Države;

2. Rusija;

3. Francuska;

4. Kina;

5. Nemačka.

Koliko je velika američka industrija oružja?

SAD su na vrhu liste svetskih proizvođača i izvoznika oružja, prema Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI). Ova zemlja je imala tržišni udeo od 40 odsto u međunarodnom izvozu oružja između 2018. i 2022. godine, u odnosu na 33 odsto u prethodnih pet godina. Generalno, SAD su snabdevale oružjem 103 zemlje, što je više od polovine nacija na planeti.

Prema institutu SIPRI, ukupno 41 procenat američkog izvoza oružja otišao je na Bliski istok u periodu 2018-2022, u odnosu na 49 procenata 2013–2017, pri čemu su bliskoistočne države bile među 10 najvećih uvoznika američkog oružja. U Saudijsku Arabiju se izvozi 19 odsto američkog oružja, u Katar 6,7, u Kuvajt 4,8, a u Ujedinjene Arapske Emirate 4,4 odsto.

Profimedia
HIMARS

U Aziju i Okeaniju ode 32 odsto ukupnog američkog oružja, a Japan sa 8,6, Australija sa 8,4, i Južna Koreja sa 6,5 odsto tri su najveća uvoznika u regionu. U Evropi završi 23 odsto američkog oružja, najviše u zemljama partnerima u NATO-u - Velikoj Britaniji (4,6 odsto), Holandiji (4,4 odsto) i Norveškoj (4,2 odsto). Od 2022. obim isporuke američkog oružja Ukrajini naglo je porastao.

Pet najboljih američkih proizvođača koji istovremeno imaju najveću korist od nacionalnog izvoza oružja su: "Lockheed Martin Corporation", "Raytheon Technologies Corporation", "The Boeing Company", "General Dynamics" i "Northrop Grumman Corporation".

Koje oružje proizvodi Rusija?

Rusija je na drugom mestu sa 16 odsto učešća u ukupnom globalnom izvozu oružja. Od 2018. do 2022. isporučila je oružje u 47 država.

Azija i Okeanija su uvezle 65 odsto izvezenog ruskog oružja, a Indija i Kina su na čelu liste najvećih regionalnih uvoznika Rusije. Bliskoistočne države su dobile 17 odsto, a Afrika 12. Prema navodima instituta SIPRI, između 2018. i 2022. godine skoro dve trećine ruskog naoružanja otišlo je u Indiju (31 odsto), Kinu (23 odsto) i Egipat (9,3 odsto). Indija ostaje najveći kupac ruskog naoružanja.

Prema međunarodnim posmatračima, ruski ratni avioni i borbeni helikopteri su među glavnim izvoznim artiklima zemlje od 1992. Od 2018. do 2022. ruski najsavremeniji borbeni avioni činili su 40 procenata izvoza naoružanja. Među njima su lovci četvrte generacije poput Su-30 različitih modifikacija, multifunkcionalni frontalni MiG-29, vojno-transportni helikopteri Mi-17V-5/Mi-171Š, transportno-jurišni helikopteri Mi-35M, laki višenamenski helikopteri Ka-226T, kao i teški transportni helikopteri Mi-26.

AP Photo/Sergei Grits
MiG-29

Zapadni posmatrači priznaju da je Rusija takođe vodeći svetski snabdevač isplativog naoružanja niže tehnologije kao što su automatska puška "kalašnjikov", vučna artiljerijska oruđa (D-30), samohodne haubice (2S1 "Gvozdika" i 2S19 "Msta"), samohodni raketni bacači U3Gan i B-M-0M27 i oklopni transporteri kao što su BMP-3 i BTR-70. Kada je reč o protivvazdušnoj odbrani, ruski S-300 i S-400 i dalje su bez premca.

Na listi šest najvećih ruskih odbrambenih proizvođača u smislu najveće ukupne prodaje su: "United Aircraft Corporation" (avioni sa fiksnim krilima), Ujedinjena brodograditeljska korporacija (podmornice, korvete, fregate, nosači aviona), "Tactical Missiles Corporation" (vazdušne i pomorske rakete), "United Engine Corporation" (vojna avijacija, raketni motori i brodski gasno-turbinski motori) i "Uralvagonzavod" (borbeni tenkovi).

Da li Francuska proizvodi oružje?

Francuska je veoma plodan proizvođač oružja i navodno je skoro konkurencija Rusiji kao drugom najvećem izvozniku oružja. Prema nekim procenama, Francuska je krajem 2022. imala više naoružanja za izvoz nego Rusija.

Od 2018. do 2022. Francuska je učestvovala sa 11 odsto u ukupnom izvozu oružja u svetu, što je za 44 odsto više nego u periodu između 2013. i 2017. Veliki deo francuskog oružja pripao je Aziji i Okeaniji (44 odsto) i Bliskom istoku (34 odsto).

Sve u svemu, Francuska je isporučila oružje u 62 države između 2018. i 2022. godine, a tri najveća kupca su Indija, Katar i Egipat. Ova tri države zajedno su uvezle 55 odsto francuskog oružja.

Profimedia
Dassault Rafale

Osim toga, Francuska je 2022. sklopila dogovor sa Indonezijom o isporuci 42 borbena aviona.

Za porast francuskog izvoza oružja uglavnom je zaslužna prodaja borbenih aviona Dassault Rafale koje proizvodi "Dassault Aviation". Lovci "rafal" su prodati u najvećem broju Indiji, Kataru i Egiptu između 2018. i 2022. Druga kompanija koja je doprinela porastu francuskog izvoza u poslednjih nekoliko godina bila je "Naval Group", velika francuska industrijska grupa specijalizovana za projektovanje, razvoj i izgradnju pomorske odbrane. Kompanija je isporučila podmornice Brazilu i Indiji, fregate Maleziji i UAE, a čistače mina Belgiji i Holandiji.

Najveći francuski izvođači u oblasti odbrane su: "Airbus SE", "Naval Group", "Thales", "Safran" i "Dassault".

Da li Kina proizvodi sopstveno oružje?

Kina je zauzela četvrto mesto sa 5,2 odsto učešća u ukupnom svetskom izvozu oružja u periodu 2018-2022. Najviše kineskog izvoza oružja (80 odsto) otišlo je u zemlje Azije i Okeanije. Uopšteno gledano, Kina je isporučila oružje u 46 država u datom periodu, pri čemu je 54 odsto tog izvoza otišlo u Pakistan, koji je glavni kupac kineskog oružja od 1991.

Pakistan i Kina takođe zajedno proizvode neke sisteme naoružanja kineskog porekla, kao što su tenk "Al-Khalid" i borbeni avion "JF-17 Thunder", kao i protivtenkovske rakete, prenosive rakete zemlja-vazduh i raketne čamce.

U jugoistočnoj Aziji Kina isporučuje oružje uglavnom u šest zemalja: Mjanmar, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju i Tajland.

Profimedia
 

Prodaje oružje i Africi: posebno Centralnoafričkoj Republici, Džibutiju, Etiopiji i Sudanu. Međutim, prodaja u regionu čini samo oko 19 odsto kineskog izvoza. Latinska Amerika je još jedna destinacija za kinesko oružje: Argentina, Bolivija i Venecuela dobijaju ili kinesko oružje ili privatne bezbednosne službe.

Kina je u aprilu 2022. počela da isporučuje Srbiji svoje rakete zemlja-vazduh srednjeg dometa, drumsko mobilne rakete zemlja-vazduh. U junu 2022. Argentina je izrazila interesovanje za kupovinu borbenih aviona JF-17 kineske proizvodnje.

Na sve to, Kina je nedavno postala najveći svetski izvoznik dronova, posebno modela "Ving Loong" i CH-4. Prema zapadnim posmatračima, Kina je spremna da u budućnosti dominira u oblasti jednostavnijeg oružja.

Među pet najvećih kineskih odbrambenih korporacija su: "China North Industries Group Corporation" (Norinco) (tenkovi, oružje za suzbijanje dugog dometa i protivvazdušna odbrana), Korporacija vazduhoplovne industrije Kine (AVIC) (mlazni lovci, trenažeri, vojni helikopteri i drugo vazdušno oružje), "China Electronics Technology Group Corporation" (CETC) (odbrambena elektronika), "China South Industries Group Corporation" (CSGC) (laka vozila i vatreno oružje) i "China Aerospace Science and Industry Corporation".

Ko su najveći nemački proizvođači oružja?

Pet najvećih proizvođača oružja u Nemačkoj su: "Rheinmetall AG", "Krauss-Maffai Vegman" (KMV), "MBDA Deutschland GmbH", "Leonardo S.p.A" i "Thissenkrupp AG".

AP Photo/Martin Meissner, File
Leopard 2

Nemačka je činila 4,2 odsto ukupnog svetskog izvoza od 2018. do 2022, što je za 35 odsto manje nego između 2013. i 2017. Najviše nemačkog oružja otišlo je državama na Bliskom istoku (36 odsto), Aziji i Okeaniji (32 odsto) i Evropi (20 odsto). Najveći kupci su Holandija, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i Katar, Oman, Egipat, Saudijska Arabija i UAE.

Glavni izvozni artikli Nemačke uključuju borbena vozila pešadije ("puma" i "link"), samohodne haubice (kao što je Panzerhaubitze 2000), tenkove (najviše "leopard 2"), krstareće rakete (naročito krstareće rakete vazduh-zemlja velikog dometa bunker-buster Taurus) i protivvazdušne sisteme (kao što je IRIS-T, infracrveni sistem za navođenje vazduh-vazduh/zemlja-vazduh srednjeg dometa).

Kada je reč o ratnim avionima, nemačko vazduhoplovstvo se u velikoj meri oslanja na Eurofighter Tiphoon, evropski višenacionalni višenamenski borbeni avion koji proizvodi konzorcijum "Erbas", "BAE Systems" i "Leonardo", koji rade pod okriljem zajedničke holding kompanije "Eurofighter Jagdflugzeug GmbH".

Iako je sukob u Ukrajini bio blagodat za nemačke odbrambene kompanije, zemlja se takođe suočava sa određenim ograničenjima, osakaćenom deindustrijalizacijom, recesijom koja se razvija i neizvesnošću oko budućeg snabdevanja energijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike