Dramatično i u Portugaliji! S požarom se bori 600 vatrogasaca, meštani se snalaze kako znaju i umeju (FOTO/VIDEO)

26.07.2023

10:29

0

Do sada nema izveštaja o povređenima niti oštećenju kuća

Dramatično i u Portugaliji! S požarom se bori 600 vatrogasaca, meštani se snalaze kako znaju i umeju (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Više od 600 vatrogasaca, uz pomoć 189 vozila, aviona za gašenje požara i lokalnog stanovništva, bori se protiv velikog požara koji je zahvatio park prirode u blizini odmarališta Kaskais, zapadno od portugalske prestonice Lisabona.

Prema izveštaju Rojtersa, požar je izbio u utorak u 17 časova po lokalnom vremenu, u planinskom području koje je deo prirodnog parka Sintra-Kaskais, obuhvatajući površinu od oko 145 kvadratnih kilometara zemljišta.

U selima koja su pogođena požarom meštani su pokazali izuzetnu hrabrost pokušavajući da zaustave širenje plamena i zaštite svoje domove, koristeći vodu i baštenska creva.

Neki od stanovnika su uz pomoć invalidskih kolica pomagali u evakuaciji osoba sa poteškoćama u kretanju, a gradonačelnik Kaskaisa Karlos Kareiraš izjavio je da je jedan broj ljudi evakuisan iz predostrožnosti.

- Strahujemo da plamen ne stigne do kuća. Pokušavamo koliko možemo sa kofama vode, ali to ne vredi mnogo - navela je jedna od meštanki Ines Figeiredo.

Iako je situacija izuzetno ozbiljna, do sada nema izveštaja o povređenima niti oštećenju kuća.

Ekstremne vremenske prilike tokom jula su zahvatile mnoge delove sveta. Portugalija, koju inače retko pogađaju toplotni talasi i požari, sada se suočava s ovom teškom situacijom. Slične ekstremne vremenske pojave, uključujući rekordno visoke temperature, šumske požare i nestašicu vode, pogađaju mnoge zemlje južne Evrope, Kinu, SAD i dovode do povećanog broja bolničkih intervencija povezanih s toplotnim udarima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike