Na putu da postane najveći konkurent Donalda Trampa u Republikanskoj stranci: Kako Vivek Ramasvami osvaja američke glasače

27.07.2023

21:03

0

Nije privukao mnogo pažnje kad je pokrenuo kampanju u februaru, ali se situacija izgleda menja

Na putu da postane najveći konkurent Donalda Trampa u Republikanskoj stranci: Kako Vivek Ramasvami osvaja američke glasače
Copyright AP Photo/Charlie Neibergall

Kako se predsednički izbori u Americi bliže, tako se stanje na anketama koje predviđaju ko bi mogao da bude kandidat republikanaca, a ko kandidat demokrata polako menja. Prema nekim istraživanjima, guverner Floride Ron Desantis više nije glavni protivnik Donalda Trampa u Republikanskoj partiji.

Desantisa je sustigao biotehnološki preduzetnik Vivek Ramasvami, koji u anketi agencije "Kaplan Strategies" ima istu podršku kao Desantis - 12 odsto.

Sa druge srtane, istraživanje Univerziteta Harvard pokazalo je da guverner Floride ima 12 odsto podrške, dok bi za Ramasvamija glasalo 10 procenata republikanaca.

Vivek Ramasvami nije privukao toliko pažnje kada je pokrenuo svoju predsedničku kandidaturu u februaru.

Tridesetsedmogodišnji multimilioner koji je svoje bogatstvo stekao radeći u hedž fondu, a zatim kao biotehnološki preduzetnik, Ramasvami nikada nije služio u vladi i bio je nov u politici i za njega je retko ko čuo.

AP Photo/Charlie Neibergall
 

Međutim, to se sada menja. Ramasvami je obišao nekoliko država, često se može videti u medijima, i koristi strategiju koja ga održava kao koliku-toliku konkurenciju Trampu na republikanskim predsedničkim predizborima.

Osmišljena strategija

Ramasvami je u ponedeljak bio na trećem mestu na nacionalnom nivou u anketi FiveThirtyEight, iako je i dalje iza guvernera Floride Rona Desantisa, koji i sam značajno zaostaje za bivšim predsednikom Donaldom Trampom. Brojna nacionalna istraživanja nedavno su pokazala da Ramasvamijeva popularnost raste.

Okretanje birača ka njemu za neke je bilo iznenađenje, dok on sam nije iznenađen zbog sve veće naklonosti koju ima.

- Možda se to dogodilo malo ranije nego što smo očekivali. Ali u vreme kada smo započeli ovu trku, verovao sam da se kandidujem da postanem sledeći predsednik SAD i da vodim nacionalni preporod. Upravo se zagrevamo - rekao je on u intervjuu za NBC njuz.

Mesecima su birači često pominjali Ramasvamija kao nekoga o kome su želeli da saznaju više ili za koga su bili posebno zainteresovani - čak i ako na kraju ne postane predsednik.

AP Photo/Charlie Neibergall
 

- Mislim da Vivek ima zaista dobru šansu, on je autsajder, ali je veoma inteligentan. Volim da ga slušam kako govori. Mislim da ima veoma dobar kandidat i da bi bio u odličnoj poziciji za Trampovog potpredsednika - smatra Medison Kiršner, glasač iz Pitsburga koji podržava Trampa.

Iako je veliki deo Ramasvamijevih poruka usredsređen na kritiku levičarskih pozicija o društvenim pitanjima i osudu politike identiteta, njegov identitet je bio privlačan glasačima u Ajovi i Nju Hempširu koji su izrazili želju da se on uzdigne u stranci.

- Vivek je prijatno iznenađenje. On je mlad, pripada etničkoj manjini, hrišćanin je koji veruje u Bibliju. Baš sve ono što mislim da bi se dopalo jednom delu naših ljudi. On je oštar momak. I definitivno želim da saznam više o njemu i da ga pažljivije pratim - rekla je Lin Praudfut, konzervativna aktivistkinja u Ajovi, iako je pogrešila u jednom detalju - Ramasvami je hinduista.

Ramasvami, koji kaže da se kvalifikovao za prvu predsedničku debatu, brzo je obećao da će pomilovati Trampa ako bude izabran, objavio je listu potencijalnih kandidata za Vrhovni sud i izneo planove za zatvaranje FBI-ja i Odeljenja za obrazovanje.

Viralan je postao zbog nedavne interakcije sa demonstrantom za prava na abortus na jednom od njegovih događaja i predstavio je strategiju prikupljanja sredstava koja će donatorima dati 10 odsto od ukupnog iznosa novca koji prikupe za njega.

Rivali ga smatraju bezopasnim

AP Photo/Charlie Neibergall
 

Međutim, nije sve tako bajno. Na anketama se ne kotira toliko dobro u ključnim državama. Iako je prikupio 7,74 miliona dolara u prošlom tromesečju, od kojih je 5 miliona obezbedio sam, zaostajao je za rivalima poput Trampa, Desantisa, Tima Skota i bivšom ambasadorkom SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli.

Štaviše, neki rivali i dalje ga ne vide kao pretnju.

- On nije pravi kandidat. Njegova kampanja je izgrađena na Tviteru. On je svima uvek sve. Ne razmišljamo baš o njemu. I ni u jednom trenutku nećemo da stupimo u kontakt sa njim - rekao je neimenovani operativac u konkurentskoj kampanji.

Trenutno Ramasvamijevu kampanju neki vide ne kao kandidaturu za predsednika, već kao pokušaj da se istakne u stranci - da se izbori za mesto zvaničnika u kabinetu ili neku bolju funkciju. Ali on i dalje insistira da je u trci sa jednim ciljem: da pobedi.

- Ne ide mi dobro na poziciji broj 2. Došao sam tu gde jesam tako što sam bio lider. U Republikanskoj stranci ima mnogo talenata i mnogo drugih ljudi koji bi mogli da urade odličan posao na pozicijama u kabinetu ili na drugi način. Nisam zbog toga u ovome. Tu sam zbog pobede - rekao je Ramasvami.

Teri Salivan, menadžer kampanje za predsedničku kandidaturu senatora Marka Rubija 2016, rekao je da Ramasvami prati dugu liniju onih koji se istaknu u predsedničkoj kampanji svojim karakterom.

AP Photo/Charlie Neibergall
Ron Desantis

- Pitanje je da li oni to mogu da pretvore u pobedničku kampanju? Tradicionalno, odgovor je ne. Ali tip ima ubedljivu poruku. Realnost je, međutim, da prvo morate negde da izađete i pobedite. I, drugo, činjenica je da možete da govorite šta hoćete o Ronu Desantisu, ali Vivek ne dobija istu pažnju kao Ron Desantis - istakao je Salivan.

Jačanje pritiska

Neki iz suprotnih tabora ipak smatraju da bi Ramasvami ipak mogao da preokrene sve u svoju korist, naročito zbog toga što je imao koristi od toga što je kratko bio posmatran.

- On neće preživeti pritisak javnosti - rekao je operativac povezan sa drugom kampanjom.

Zvaničnik Trampove kampanje ponovio je ovu procenu, rekavši da je Ramasvami uspeo da se pokaže kao autentičan u maloj meri „zato što ranije nije morao da zauzme stav o bilo čemu“.

- Dakle, lako je biti autentičan kada neko ne ukazuje na ono što ste ranije pričali - dodala je ova osoba, napominjući da ga je bivši predsednik okarakterisao kao „zaista dobrog govornika“.

Ramasvami je odbacio ideju da nije bio podložan intenzivnijoj kontroli, rekavši da je bio spreman da sarađuje sa medijima širom spektra o nizu pitanja. Rekao je da je „neprilično" da se kandidati iz Republikanske stranke ne pojavljuju u više medija.

AP Photo/Charlie Neibergall
 

- Mislim da će suočavanje sa ispitivanjem javnosti biti mnogo teže kandidatima koji su se skrivali od toga, pre nego od kandidata poput mene, koji su prihvatili otvoreni diskurs od 360 stepeni sa ljudima koji se ne slažu sa mnom - rekao je on.

U skorije vreme o Ramasvamiju je počelo da se piše nešto oštrije. Američki portal Semafor nedavno je izvestio da investiciona firma koju je osnovao kako bi podstakao ekološku, društvenu i upravljačku politiku investiranja koju konzervativci naširoko ismevaju, sada povlači svoju retoriku u nadi da će privoljeti još investitora (Ramasvami se povukao sa mesta generalnog direktora da bi se kandidovao za predsednika).

ABC News je prošle nedelje istakao Ramasvamijevu odlučnu osudu Trampovih postupaka u vezi sa napadom na Kapitol 6. januara 2021, iako je nedavno rekao konzervativnom voditelji Takeru Karlsonu da je uzrok nereda na Kapitolu bila „sveprožimajuća cenzura".

Ramasvami je rekao da njegov odgovor nije kontradiktoran, napominjući da je tvit koji osuđuje Trampa bio odgovor na tekst Volstrit žurnala koji je napisao i u kom je upozorio da bi dalje „suzbijanje neslaganja“ koje sprovode tehnološke kompanije moglo dovesti do nasilja goreg od „sramotnih“ pobuna.

- Moja poenta je bila: „Ne, ne opravdavam Trampovo ponašanje“. Zapravo, ja bih doneo veoma drugačije odluke od njega. Pa ipak, i dalje mislim da on nije bio uzrok onoga što se dogodilo 6. januara - izjavio je.

AP Photo/Charlie Neibergall
 

Ramasvami se ističe u predizbornoj kampanji po svojoj odbrani Trampa, koga hvali bez obzira na to što mu je glavni rival, dok drugi kandidati traže srednji put.

Kao i u slučaju mnogih kandidata koji žele da prestignu Trampa na prvom mestu, prva predsednička debata sledećeg meseca biće veliki test za Ramasvamija, koji će pokazati da li njegov uspon može da se nastavi. Ali Ramasvami nije zabrinut da li će se Tramp pojaviti ili ne. U stvari, on očekuje da se to neće desiti.

- Mislim da na ovaj ili onaj način nije bitno da li će se on pojaviti na prvoj debati. U nekom trenutku ovog procesa mislim da on apsolutno treba da učestvuje u debatama. Radovaću se što ću biti na toj debatnoj sceni bez obzira na to da li se on pojavio ili ne - rekao je Ramasvami.

Za sada, on kaže da očekuje da će se njegova kampanja u narednim nedeljamaviše fokusirati na političke pormene, kao što je njegov nedavni nacrt plana administrativne reforme u Nju Hempširu. Takođe rekao je da je poslednjih nedelja uspeo da stekne „veći osećaj o tome o čemu se u kampanji zapravo radi“.

Jedan od ranih Ramasvamijevih pobornika jeste senator iz države Ajova Skot Vebster, koji je odustao od podrške Desantisu delom zbog Desantisove borbe sa Diznijem, koja je uznemirila Vebstera. Republikanac iz Ajove rekao je da bi birači i lideri trebalo ozbiljno da shvate Ramasvamijeve šanse.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike