Francuska otkrila nove detalje o vojnom puču u Nigeru: Predsednik Bazum je dobrog zdravlja

28.07.2023

15:27

0

Mnoge zemlje sveta osudile su državni udar o kom se ni posle dva dana ne zna mnogo

Francuska otkrila nove detalje o vojnom puču u Nigeru: Predsednik Bazum je dobrog zdravlja
Copyright Ludovic Marin, Pool via AP

Predsednik Nigera Mohamed Bazum je dobrog zdravlja nakon što ga je zarobila sopstvena predsednička straža, rekla je za agenciju AFP francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona, naglasivši da državni udar nije bio „konačan".

Ona je dodala da je Bazum razgovarao sa Emanuelom Makronom i da postoji „izlaz“ za zaverenike ako budu poslušali svetsku zajednicu.

Pristalice puča napale su u četvrtak sedište stranke svrgnutog predsednika. Zapalili su ga, kamenovali i palili automobile ispred njega. Mala grupa piromana izdvojila se iz veće skupine koja je podržavala vođe puča ispred parlamenta, gde su bile izložene ruske zastave.

Vojska je zatim dala podršku trupama koje su u sredu pritvorile Bazuma. Rusija se pridružila drugim zemljama i UN u pozivima za njegovo oslobađanje.

Ovaj 64-godišnjak je pre dve godine izabran za predsednika Nigera i bio je ključni zapadni saveznik u borbi protiv islamističkih militanata na zapadu Afrike.

SAD i Francuska, bivša kolonijalna sila, obe imaju vojne baze u zemlji bogatoj uranijumom i oštro su osudile državni udar.

AP Photo/Michel Euler
Mohamed Bazum

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Bazuma i obećao mu „nepokolebljivu podršku Vašingtona“.

Ujedinjene nacije saopštile su da su obustavile svoje humanitarne operacije u Nigeru, ali nije jasno da li je državni udar bio razlog za to.

UN su ranije saopštile da je više od četiri miliona ljudi u Nigeru potrebna humanitarna pomoć.

U četvrtak je generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio oslobađanje Bazuma „odmah i bezuslovno“, dok je predsednik Nigera istog dana tvitovao: „Teško stečena dostignuća biće očuvana. Svi građani Nigera koji vole demokratiju i slobodu pobrinuće se za to“.

Njegov ministar spoljnih poslova takođe je pokušavao da prikupi podršku i podstakne dijalog, ali je načelnik generalštaba rekao da podržava preuzimanje vlasti kako bi izbegao borbe unutar oružanih snaga.

Novi vođa

U početku je bilo nejasno ko je zadužen za Niger pošto hunta nije objavila ime svog vođe sve do danas.

General Omar Čijani pojavio se na državnoj televiziji kao predsednik prelaznog saveta koji je preuzeo vlast u puču u sredu.

Čijani, koji je takođe poznat po imenu Abdurahamane, igrao je vodću ulogu u puču.

- Naše odbrambene i bezbednosne snage odlučile su da stave tačku na dosadašnji režim - rekao je on, upozoravajući strane lidere da ne pokušavaju vojnu intervenciju.

- Molim tehničke i finansijske partnere koji su prijatelji Nigera da razumeju specifičnu situaciju naše zemlje kako bi joj pružili svu neophodnu podršku da bi mogla da odgovori na izazove - rekao je on.

Govoreći na državnoj televiziji, Čijani je kritikovao nedostatak saradnje nigerske vlade sa vojnim huntama u Maliju i Burkini Faso u borbi protiv islamističke pobune u regionu Sahel.

Obe te zemlje su nedavno prekinule vojne veze sa Francuskom i Zapadom i sada zavise od Rusije, uglavnom preko Vagnerove plaćeničke grupe, u pogledu državne bezbednosti.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike