Apokaliptična noć u Italiji! Na severu padao grad težak pola kilograma, a na jugu sat vremena posle ponoći izmeren 41 stepen (FOTO)

25.07.2023

07:05

0

Autor: M. Vu.

Druga oluja pogodila je severne delove Italije, Pordenone, Trevizo, Udine i Goriciju tokom večeri, ostavljajući iza sebe razaranje i ogromnu štetu

Apokaliptična noć u Italiji! Na severu padao grad težak pola kilograma, a na jugu sat vremena posle ponoći izmeren 41 stepen (FOTO)
neverovatne scene na severu Italije - Copyright Printskrin/Telegram/Tornado in Italy

Druga po redu superćelijska oluja za manje od 24 sata pogodila je u noći između ponedeljka i utorka severoistočni deo Italije, gde su zabeleženi apokaliptični snimci grada oblika pomorandže koji je težio skoro pola kilograma.

 

 

Na udaru superćelijske oluje bili su Lombardija, Pordenone, Trevizo, Udine i Goriciju tokom večeri, ostavljajući iza sebe razaranje i ogromnu štetu.

- Zaista apokaliptično veče. Ovo je neverovatno - žalio se jedan stanovnik Lombardije.

 

Mesto Sirmione, u regionu Lombardije, potpuno je poharano od oluje. Na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, vidi se kako je grad bio nemilosrdan prema automobilima i polupao sve koji su se našli napolju.

- Ogromni slatkiši težine pola kilograma padaju pri brzini od 150 km/h - bio je jedan od komentara.

 

- Grad je polupao stakla na automobilu moga prijatelja. Mora da ide kod lekara jer mu je staklo upalo u oko - objasnio je Mateo.

Zapadna Furlanija posebno je pogođena lošim vremenom, sa opštinama kao što su Sacile, San Vito al Taljamento, Pordenone i Acano Dečimo koje su pretrpele značajnu štetu.

 

 

Srednja Furlanija i Basa Friulana takođe su podnele udarce oluje, sa oštećenom automobilima, staklima i krovovima kuća.

 

 

Vatrogasne brigade su bile u akciji kako bi osigurale bezbednost puteva i ljudi, s obzirom na mnoge intervencije.

Jaki udari vetra obarali su drveće i granje na puteve, zahtevajući hitno čišćenje puteva.

 

 

Oluja je takođe zahvatila region Veneto, izazivajući poremećaje i oštećenja infrastrukture u provincijama Trevizo i Venecija. Poplave i saobraćajni problemi uticali su na stanovnike u nekim ugroženim područjima.

 

 

Na području Komo, oluja je donela obilne kiše i snažne grmljavine, uz klizište koje je zatvorilo pokrajinski put između Leka i Belađe.

Fotografije iz Breše, Verone, Vičence, Padove i Furlanije prikazivale su impresivne razmere grada koji je uništavao automobile i kuće.

Ronioci su morali da krenu u akciju spasavanje građanina Vile Kortezea koji je ostao zarobljen u poplavljenoj garaži.

Vozovi u Lombardiji su kasnili sat vremena.

U Palermu jedan sat posle ponoći izmeren 41 stepen

 

 

Dok sever muku muči sa superćelijskim olujama, na krajnjem jugu u Palermu su buktali požari. Sat vremena posle ponoći u ovom gradu Sicilije je izmeren 41 stepen.

 

 

U bolnici toplotne udare lečili ledom

U petak uveče, hitna bolnica "Vito Faci" u Lečeu suočila se s izazovom lečenja pacijenata koji nisu reagovali na standardnu medicinsku terapiju za snižavanje telesne temperature nakon toplotnih udara.

Kako bi pomogli pacijentima koji su stigli s toplotnom groznicom, lekari su odlučili da koriste led kako bi snizili temperaturu.

 

Srećom, jedna ribarska radnja u gradu je izašla u susret i besplatno donirala 60 kilograma leda.

Šest velikih kesa leda, svaka težine po 10 kilograma, stiglo je u urgentni centar bolnice, rešavajući hitan slučaj za pacijente i olakšavajući situaciju s visokom telesnom temperaturom.

Lekar iz Fazijeve hitne pomoći je prepoznao potrebu za ledom i uputio zahtev ribarnici u Lečeu.

Da podsetimo, superćelijska oluja pogodila je noćas Sloveniju i Hrvatsku ostavljajući iza sebe veliku materijalnu štetu.

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike