Kim Džong Un pokazao Šojguu impresivno naoružanje: Severnokorejskom lideru uručeno Putinovo pismo

27.07.2023

12:55

0

Posebno su privukle pažnju dve bespilotne letelice koje su ličile na američke

Kim Džong Un pokazao Šojguu impresivno naoružanje: Severnokorejskom lideru uručeno Putinovo pismo
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sastao se sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Pjongjangu, gde su razmenili mišljenja o globalnoj i regionalnoj bezbednosti. Ministarstvo odbrane Rusije izvestilo je o ovom susretu, naglašavajući važnost ovakvih dijaloga za međunarodnu stabilnost.

Tokom sastanka Šojgu je predao Kim Džong Unu „toplo pismo“ od predsednika Rusije Vladimira Putina, saopštila je u četvrtak Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Dok je bio domaćin sastanka sa Sergejem Šojguom, Kim ga je zamolio da se zahvali Putinu na „toplom i dobrom pismu“, dodaje su u izveštaju agencije.

Jedan od ključnih trenutaka posete bio je obilazak izložbe naoružanja i vojne tehnike pod nazivom „Izložba naoružanja 2023“. Kim Džong Un je Šojguu i članovima vojne delegacije Rusije imao priliku da predstavi najnovije primerke oružja Severne Koreje.

Među izloženim eksponatima našli su se interkontinentalne balističke rakete u kamuflaži i sa oznakama borbenih jedinica, mobilni lanseri, kao i tenkovi i oklopna vozila. Korejska centralna novinska agencija (KCNA) objavila je fotografije ovog susreta.

Posebno su privukle pažnju dve bespilotne letelice koje su bile izložene na ovom događaju. Fotografije dronova u letu ukazuju na to da je Severna Koreja možda sprovela i testiranje ovih letelica.

Prema informacijama južnokorejske agencije Jonhap, jedan od dronova po spoljašnjem dizajnu podseća na američki izviđački dron RQ-4 „global houk“, dok drugi ima sličnosti sa američkim udarno-izviđačkim dronom MQ-9 „riper“ kompanije „Dženeral atomiks“. Ova sličnost sa američkim dronovima izazvala je pažnju, a agencija je naglasila da bi istovremeni letovi ovih letelica iznad Korejskog poluostrva mogli stvoriti poteškoće u njihovom razlikovanju.

Postoji pretpostavka da je Severna Koreja mogla da iskoristi informacije dobijene tokom hakerskih napada kako bi razvila ove dronove, ali to još nije potvrđeno.

Ova poseta ruske vojne delegacije, koju predvodi ministar Sergej Šojgu, deo je svečanosti povodom 70. godišnjice od završetka Korejskog rata. Rusko Ministarstvo odbrane ističe da je ova poseta od velikog značaja za jačanje vojnih veza između Rusije i Severne Koreje, te da će predstavljati važnu fazu u razvoju saradnje između dve zemlje. Tokom posete su održani važni susreti i razgovori, što dodatno potvrđuje važnost ovog događaja za odnose između Rusije i Severne Koreje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike