Ukrajina priznala da Rusija ima veliku prednost u elektronskom ratovanju: To je glavni minus kontraofanzive

25.07.2023

17:37

0

Rusko Ministarstvo odbrane redovno izveštava o obaranju ukrajinskih dronova bez ispaljenog metka

Ukrajina priznala da Rusija ima veliku prednost u elektronskom ratovanju: To je glavni minus kontraofanzive
Copyright Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Moskva ima značajnu prednost u odnosu na Kijev u pogledu elektronskog ratovanja, priznao je portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat. On je naveo disparitet kao jedan od razloga zašto se Ukrajina muči tokom dugo očekivane kontraofanzive.

Ruske snage koriste elektronske protivmere da onesposobe ukrajinske bespilotne letelice, što je pristup koji bi Kijev takođe želeo da usvoji, rekao je Ignat u televizijskom intervjuu u ponedeljak.

- Ne morate da obarate dron raketama ili puškama. Možete ga jednostavno naterati da se sruši, presretnuti ga elektronskim ratovanjem - naveo je zvaničnik.

- Rusija ima moćne sisteme koji ometaju delovanje naših odbrambenih snaga. Imaju dosta tih sistema. Ukrajina je napravila određeni napredak, ali smo počeli kasno - dodao je on.

Rusko Ministarstvo odbrane redovno izveštava o obaranju ukrajinskih dronova bez ispaljenog metka. U napadu na Krim u ponedeljak učestvovalo je 17 bespilotnih letelica, od kojih je 14 onesposobljeno ometanjem, navodi ruska vojska.

Profimedia
 

Ruska superiornost u elektronskom ratu je široko priznata. Studija koju je objavio Royal United Services Institute u Londonu prošlog novembra procenjuje da je do leta te godine Kijev izgubio 90 odsto od nekoliko hiljada dronova koje je posedovao na početku sukoba u februaru 2022. Kada je ruska infrastruktura za elektronsko ratovanje raspoređena, očekivani životni vek ukrajinskih bespilotnih letelica na bojnom polju smanjio se na tri leta za kvadrikoptere i šest letova za avione sa fiksnim krilima, navodi se u saopštenju.

AP photo
 

 

O tome je tokom vikenda pisao i Njujork tajms. Ukrajinski vojnici imaju poteškoće u ometanju ruske ruskih dronova "lancet", koji pripadaju grupi lutajućeg oružja jer se ne zna kako tačno operateri komuniciraju sa njima, pisao je list. U međuvremenu, njihovi protivnici otkrivaju ukrajinske signale mobilnih telefona, ometaju GPS geopozicioniranje i pozivaju na artiljerijske udare na rutere Starlinka, koji su neophodni za ukrajinsku komunikaciju.

U intervjuu za CNN ove nedelje ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov priznao je da kontraofanziva Kijeva kasni u odnosu na planove, ali je insistirao da se inače odvija po planu. Ruski zvaničnici su rekli da je Ukrajina pretrpela desetine hiljada žrtava bez opipljive dobiti.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike