Holandija: Spasilačke ekipe spremaju se da odvuku teretni brod koji danima gori

29.07.2023

13:51

0

Teretni brod "Frimentl" zapalio se u utorak uveče u blizini holandske obale i gori od tada, a prevozio je 3.783 novih vozila, uključujući 498 električnih automobila

Holandija: Spasilačke ekipe spremaju se da odvuku teretni brod koji danima gori
Copyright Profimedia

Spasilačke ekipe spremaju se danas da odvuku na novu lokaciju teretni brod koji danima gori u Severnom moru u blizini holandske obale, nakon što se požar smirio i ima manje dima, saopštila je holandska vlada.

Teretni brod "Frimentl" zapalio se u utorak uveče u blizini holandske obale i gori od tada, preneo je AP. Brod je prevozio 3.783 novih vozila, uključujući 498 električnih automobila, saopštila je kompanija K Lajn-a sa sedištem u Tokiju koja je iznajmila brod.

U požaru je nastradao jedan član posade Indijac, a povređeno je još sedmoro njih koji su skočili preko palube kako bi pobegli od požara.

Još uvek se ne zna šta je izazvalo požar. Merenja u petak su pokazala da su se toplota, plamen i dim smirili dovoljno da se spasioci po prvi put ukrcaju na brod i uspostave snažnu vučnu vezu sa tegljačem, saopštilo je holandsko Ministarstvo infrastrukture i vodoprivrede.

 

 

Merenja spasilačke kompanije sprovedena u petak pokazala su da su temperature na brodu naglo opale, da požar miruje iako i dalje gori, kao i da se stvara manje dima.

Niže temperature omogućile su osoblju spasilačke kompanije da se nakratko ukrca na "Frimentl" i pričvrsti nove konopce za vuču na vrhu broda, koji im omogućavaju bolju kontrolu plovila.

Brod će biti odvučen, verovatno tokom vikenda, na novu poziciju 16 kilometara severno od ostrva Šiermonikog, navodi se u saopštenju Ministarstva za infrastrukturu i vodoprivredu Holandije.

Očekuje se da će operacija trajati 12-14 sati što zavisi od dima i vremenskih prilika, dodalo je Ministarstvo. Cilj je da na kraju kada uslovi na brodu to dozvole, on bude odvučen do luke, iako odredište još nije određeno.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike