Vojni puč u Nigeru: Ko je Omar Čijani, koji se proglasio za novog lidera Nigera nakon svrgavanja predsednika Bazuma?

28.07.2023

21:13

0

Bio je povezan i sa pokušajem državnog udara 2015. na bivšeg lidera, ali se pojavio na sudu da to negira

Vojni puč u Nigeru: Ko je Omar Čijani, koji se proglasio za novog lidera Nigera nakon svrgavanja predsednika Bazuma?
Copyright Profimedia Twitter Printscreen

General Abdurahman Čijani proglasio se za novog lidera Nigera nakon dramatičnog državnog udara.

Takođe poznat kao Omar Čijani, on je izvršio preuzimanje vlasti koje je počelo u sredu kada je jedinica predsedničke garde koju je vodio zatvorila lidera zemlje Mohameda Bazuma, koji je, prema poslednjim informacijama, „dobrog zdravlja" iako je i dalje u zatočeništvu.

To je označilo kraj prve mirne i demokratske tranzicije Nigera od nezavisnosti 1960. godine.

Puč su oštro osudila međunarodna tela, uključujući Afričku uniju, zapadnoafrički regionalni blok (Ecovas), EU i UN.

Međutim, lider grupe plaćenika Vagner je navodno pohvalio puč, opisujući ga kao trijumf.

- Ono što se dogodilo u Nigeru nije ništa drugo do borba naroda Nigera sa njihovim kolonizatorima - rekao je Evgenije Prigožin na Telegram kanalu koji je povezan sa Vagnerom.

„Intervencija je bila neophodna"

General Čijani (62) je na čelu predsedničke garde od 2011. godine, a u čin generala ga je 2018. unapredio bivši predsednik Mahamadu Isufu.

Profimedia
 

On je takođe bio povezan sa pokušajem državnog udara 2015. na bivšeg predsednika, ali se pojavio na sudu da to negira.

Govoreći u televizijskom obraćanju, general Čijani je rekao da je njegova hunta preuzela vlast zbog nekoliko problema u Nigeru, uključujući nebezbednost, ekonomske probleme i korupciju, između ostalog, sa ciljem da se izbegne „postepena i neizbežna propast“, zbog čega je intervencija bila neophodna.

Državni udar u Nigeru je najnoviji u talasu preuzimanja vlasti koji je pogodio region zapadne Afrike poslednjih godina, u kom su srušene vlade u zemljama kao što su Mali, Gvineja i Burkina Faso.

Usred neizvesnosti koja je usledila nakon puča, mnogi izveštaji ukazivali su na njega kao na čoveka koji stoji iza vojnog preuzimanja vlasti.

Kako se odigrao puč?

U sredu rano ujutru pripadnici specijalne jedinice koju je predvodio Čijani zatvorili su Bazuma u ​​predsedničkoj palati, što je navelo regionalne lidere da organizuju brzu misiju posredovanja kako bi pokušali da spreče državni udar.

 

 

Nekoliko sati kasnije grupa vojnika pojavila se na nacionalnoj televiziji zapadnoafričke države tvrdeći da je preuzela predsedničku funkciju.

- Odbrambene i bezbednosne snage odlučile su da stanu na kraj dosadašnjem režimu - rekao je pukovnik-major Amadou Abdramane u izjavi emitovanoj na nacionalnoj televiziji, okružen sa devet muškaraca u uniformama, koji su deo grupe koja sebe naziva Nacionalni savet za zaštitu zemlje.

Abdramane je takođe rekao da su sve institucije suspendovane, kopnene i vazdušne granice zatvorene i da je na snazi policijski čas.

Iako Čijani nije bio prisutan na TV-u, naširoko je viđen kao neko ko je znalajno uticao na događaje u sredu.

Ko je Čijani?

Vrlo malo se zna o generalu, koji se navodno takođe zove Abdourahman.

Prema izveštajima novinske agencije APA, Čijani je iz zapadnog regiona Nigera Tilaberi, glavnog regrutnog područja za vojsku.

 

 

On je na čelu predsedničke garde od 2011. i bio je blizak saveznik bivšeg predsednika Mahamadua Isufua, političara koji je vodio zemlju do 2021. godine.

Čijani je navodno predvodio jedinicu koja je blokirala pokušaj državnog udara u zemlji u martu 2021. godine, kada je vojna jedinica pokušala da zauzme predsedničku palatu nekoliko dana pre nego što je Bazum, koji je upravo izabran, trebalo da položi zakletvu.

Izbori na kojima je Bazum pobedio označili su prvi miran, demokratski prenos vlasti u Nigeru od njegove nezavisnosti od Francuske 1960. Kada je preuzeo dužnost, zadržao je generala kao šefa predsedničke garde, specijalne jedinice koju čini oko 2.000 vojnika.

Motiv Čijanija koji je predvodio državni udar i dalje nije jasan, ali su postojale glasine da je svrgnuti predsednik hteo da ga smijeni pre nekoliko dana, rekao je za Al Džaziru Pol Meli, stručnjak za Niger u londonskom trustu mozgova „Chatham House".

Takođe se spekulisalo da je to možda bilo zbog starosti generala, koji ima 62 godine, ili zbog sumnje na nezadovoljstvo među nekim elementima vojske, uključujući i predsedničku gardu.

Drugi mogući razlog, primetio je Meli, jeste taj što je Bazum želeo da se „predstavi kao svoj čovek“ u odnosu na Isofuovo predsedništvo promenom sastava predsedničke garde, uključujući smenu Čijanija.

Printscreen Twitter/SahelLeaks
Omar Čijani

U sredu, nakon što su Čijanijevi vojnici pritvorili Bazuma, došlo je do pregovora između njega i generala koji na kraju nisu dali nikakve rezultate.

„Ne možemo to da prihvatimo“

U međuvremenu, kako se vest o puču širila u četvrtak ujutro, neki političari su pozvali stanovništvo da odbaci vojno preuzimanje vlasti.

- Bio je pokušan državni udar, ali, naravno, ne možemo to da prihvatimo - rekao je u intervjuu za novinsku mrežu „France 24" ministar spoljnih poslova Hasumi Masudu.

- Pozivamo sve nigerske demokratske patriote da ustanu kao jedan da kažu „ne" ovoj akciji koja nas vraća decenijama unazad i blokira napredak naše zemlje - rekao je on i pozvao na bezuslovno oslobađanje predsednika, ističući da su razgovori u toku.

Izvor blizak predsedniku, koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer nije bio ovlašćen da govori o situaciji, rekao je agenciji Asošijejted pres da predsednik nije podneo i neće podneti ostavku i da je bezbedan u svojoj rezidenciji.

AP Photo/Michel Euler
Mohamed Bazum

- Teško stečena dostignuća biće sačuvana. Svi Nigerci koji vole demokratiju i slobodu pobrinuće se za to - rekao je Bazum u četvrtak ujutru na društvenoj mreži Tviter.

Nejasno je koliku podršku vođe puča imaju od ostatka bezbednosnih snaga, ali podrška Bazumu među stanovništvom i političkim partijama izgleda jaka. U saopštenju u sredu grupa nigerskih političkih grupa rekla je da je situacija „samoubilačko i antirepublikansko ludilo“.

- Naša zemlja, suočena sa nesigurnošću, terorizmom i izazovima nerazvijenosti, ne može sebi dozvoliti da bude ometena - navodi se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike