Britanski portal tvrdi da Ukrajina koristi severnokorejske rakete: Vojnik otkrio kako su došli do njih

29.07.2023

15:30

0

Prema pisanju medija, oznake na raketama sugerišu da ih je proizveo Pjongjang 1980-ih i 1990-ih

Britanski portal tvrdi da Ukrajina koristi severnokorejske rakete: Vojnik otkrio kako su došli do njih
Copyright AP Photo/Libkos

Ukrajinske snage ispalile su severnokorejske rakete na ruske položaje u Donbasu, piše Fajnenšel tajms.

U svom izveštaju u petak britanski list navodi da su municiju o kojoj je reč njegovom novinaru pokazale kijevske trupe koje su upravljale višecevnim raketnim bacačem „grad“ iz sovjetske ere u blizini grada Artjomovska (Bahmut) pod ruskom kontrolom.

Prema pisanju medija, oznake na raketama sugerišu da ih je proizveo Pjongjang 1980-ih i 1990-ih.

Ukrajinci su rekli da su projektili bili „veoma nepouzdani“ i da su ponekad činili „lude stvari“. Međutim, dodali su da su i dalje srećni što ih imaju usred nestašice municije koju su iskusile kijevske snage.

- Potrebna nam je svaka raketa koju možemo da dobijemo - kazao je jedan od vojnika.

Na pitanje o poreklu municije vojnici su za FT rekli da je „prijateljska“ zemlja „zaplenila“ severnokorejske rakete sa broda i predala ih Ukrajini.

AP Photo/Libkos
 

Jurij Sak, savetnik ukrajinskog ministra odbrane, koga je list takođe kontaktirao, sugerisao je da je municija možda zaplenjena od ruske vojske.

Međutim, list je sumnjao u njegovu tvrdnju, rekavši da je „malo verovatno da će Severna Koreja direktno obezbediti municiju Ukrajini pošto Pjongjang podržava“ rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Prošle jeseni Njujork tajms i nekoliko drugih medija objavili su nalaze američke obaveštajne procene, u kojima se tvrdilo da je Moskva nabavljala artiljerijske granate i rakete od Pjongjanga.

U intervjuu za CNN ruski ambasador u EU Vladimir Čižov odbacio je te tvrdnje, sugerišući da su celu priču izmislili zapadni mediji.

Izveštaj u Fajnenšel tajmsu dolazi nakon posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Pjongjangu. Tokom putovanja Šojgu je istakao „bogatu istoriju saradnje“ između Severne Koreje i Rusije, izrazivši uverenje da će te veze biti dodatno ojačane. Ministar odbrane razgovarao je sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i drugim najvišim zvaničnicima, pregledao najnaprednije oružje Pjongjanga i prisustvovao vojnoj paradi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike