Misterija eksplozije u Grčkoj: Kako je skladište sa bombama za avione F-16 buknulo ako požar nije mogao da dođe do njega?

28.07.2023

16:20

0

Prostor oko magacina u radijusu od 60 metara bio je u potpunosti iskrčen, a najbliža vegetacija bio je maslinjak

Misterija eksplozije u Grčkoj: Kako je skladište sa bombama za avione F-16 buknulo ako požar nije mogao da dođe do njega?
Copyright Printscreen Youtube/Proto Thema

Kontrola i čišćenje eksplozivnih ostataka područja oko vojnog skladišta municije koje je juče popodne eksplodiralo zbog požara u Nea Anhijalu glavni je prioritet vojnog rukovodstva Oružanih snaga Grčke.

U narednih nekoliko sati biće raspoređen odred pirotehničara, kao i tim bataljona za razminiranje sa ciljem da „pročešlja“ područje u radijusu od najmanje 3 kilometra oko skladišta, jer postoji bojazan da rasipanje ostataka municije i eksploziva na izuzetno velikoj površini predstavlja značajan rizik kako za vojno osoblje, tako i za civile, pošto bi pod određenim uslovima mogla da eksplodira.

Misterija eksplozije

Skladište municije koje je eksplodiralo nalazilo se iznad zemlje, na udaljenosti od oko 6 kilometara od glavnih objekata vazdušne baze, piše grčki portal Prototema. U njemu su bile smeštene uglavnom konvencionalne bombe od 227, 454 i 907 kilograma, koje nosi borbeni avion F-16.

Prostor oko magacina u radijusu od 60 metara bio je u potpunosti iskrčen, a najbliža vegetacija bio je maslinjak. Municija je uskladištena po NATO specifikacijama, što znači da je skladišni prostor bio betoniran i ograđen zemljom, bez ikakve vegetacije.

Međutim, misterija je kako je došlo do eksplozije, jer konkretni projektili ne eksplodiraju, već se tope. Oni takođe zahtevaju detonatore kako bi mogli da eksplodiraju, koji se u teoriji nikada ne čuvaju u istoj prostoriji kao i bombe. Ipak, postoji mogućnost, kako navode u vazduhoplovnim krugovima, da se municija zapalila usled veoma visokih temperatura koje su se razvile na tom području, o čemu je, međutim, kako dodaju, prerano sa sigurnošću govoriti, s obzirom na to da je će tim podacima pristup moći da imaju samo stručnjaci koji sprovodite istragu.

Evakuacija i premeštanje NATO oružja

Zbog jačine eksplozije i snažnog udarnog talasa koji je nastao znatno je oštećen kamp na području Karamba, koji je nešto ranije (oko 17.45) evakuisan pošto mu se požar opasno približio.

 

 

Nakon što je vatra ušla u zapadni deo logora, začule su se eksplozije različitog intenziteta, dok je u 19.18 došlo do jake eksplozije. Zbog toga je grčka policija stvorila bezbednosni perimetar od 3 kilometra oko kampa, a odgovarajući signal je dala u 19-50.

Istovremeno, kuće i prodavnice u Nea Anhijalu pretrpele su značajnu štetu, pošto je polomljeno nekoliko izloga i stakala. S druge strane, borbeni avioni i drugi, podzemni i nadzemni, depoi vazdušne baze bili su stalno obezbeđeni i nije bilo razloga za zabrinutost.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
Avioni F-16

Međutim, iz predostrožnosti, relativno mali broj od približno 70 lovaca F-16 Blok 30 i Blok 50 koji su delovali iz tri eskadrile 111. lovačkog krila prebačen je u 110. lovačko krilo u Larisi. Prema dostupnim informacijama, u eskadrili 330 deluju 32 borbena aviona F-16 Blok 30. U druge dve borbene eskadrile Nea Anhijalu drži se još 38 borbenih aviona F-16 Blok 50, 341 i 347. Međutim, većina njih nije premeštena jer su smešteni u skloništa koja mogu da izdrže veoma jake eksplozije i temperature. Ova vazdušna baza je druga po veličini u zemlji, posle 110 B.M Larise i jedna od onih koje su zadužene za presretanja turskih lovaca prilikom narušavanja nacionalnog vazdušnog prostora.

Požari u Grčkoj već danima bukte dok vatrogasci neumorno pokušavaju da ih stave pod kontrolu, a tek u petak ujutru saopštene su dobre vesti - da je situacija u vezi sa požarima u Magneziji, na Rodosu, Krfu i Karistu na ostrvu Evija od jutra bolja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike